Özel hastanedeki koronavirüs hastasının masrafını kim karşılayacak?

05.04.2020 - 15:13 | Son Güncellenme: 05.04.2020 - 15:20

Özel hastanedeki koronavirüs hastasının masrafını kim karşılayacak?

Dünyayı sarsan koronavirüsün (corona virüs Covid-19) sona ermesi için devletler bir yandan karantinalar uygulayıp bir yandan da ilaç ve aşı üretimi için yoğun şekilde çalışıyor. Diğer yandan virüse yakalanıp tedavi olmak için hastanelere gidenler de fatura problemiyle karşı karşıya kalıyor. Bu sorun özellikle de özel hastanelerde yaşanıyor.

 

"10 günlük tedavi için 37.800 lira talep edildi"

AJANSSPOR HABER

Avukat Gonca Aytaş, Twitter hesabından bir müvekillinin yaşadığı bu problemi dile getirdi. Aytaş, "Özel hastanede tedavi görüp taburcu olan müvekkilimden 10 günlük tedavi için 37.800 lira talep edildi. Kesinlikle ödememesini söyledim. Takip yaparız demişler. Biz de itiraz ederiz dedik! Bekliyoruz bakalım!" diye yazdı.

SUT dün değişti, devlet katkısı belli oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamada koronavirüs testlerinin özel hastanelerde de ücretsiz yapılacağını duyurmuştu. Resmi gazetede yayımlanan genelgeyle, vakıf ve özel hastaneler de 'pandemi hastanesi' kapsamına alındı. Peki bu koronavirüs hastalarının ücretsiz tedavi göreceği anlamına mı geliyor? Hayır, pandami hastanesi kapsımına alınan özel ve vakıf hastanelerinde tedavi gören koronavirüs hastalarına çıkartılan faturanın bir kısmını devlet karşılıyor, diğerini hasta ödüyor.

4 Nisan Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan 'Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'ne (kısa adı Sağlık Uygulama Tebliği-SUT) bazı ek değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişiklikle devlet aşama aşama koronavirüs hastalarının masraflarına yapacağı katkıyı açıkladı.

Özel sağlık sigortası kapsamına girdi

Buna göre pandemi bakım hizmeti için çıkacak faturanın bin 124 lirası, immün plazma tedarik ve uygluma faturasının bin 318 lirası, birinci basamak yoğun bakım için çıkacak faturanın 370 lirası, ikinci basamak için 788 ve üçüncü basamak için de bin 485 lirası devlet tarafından karşılanacak. Bu fiyatlandırmalar da günde bir kez yapılabilecek. Buna mukabil tanı konulduktan sonra koronavirüs hastalarından ücret almayan özel hastaneler olduğu gibi, birçok özel sağlık sigorta şirketi, koronavirüsü de kapsamlarına aldı. Bu durumda özel sağlık sigortası olanlar, koronavirüs tedavisi nedeniyle bir ödemede bulunmayacak.

Özel hastanede tedavi gören bir koronavirüs hastasının...

Özel hastanede tedavi gören bir koronavirüs hastasının tedavi giderlerinin bir bölümü (yukarıda belirtildiği şekiyle) devlet tarafında, kalan kısmı da özel sağlık sigortası kurumlarınca karşılanacak. Özel sağlık sigortası olmayan hastalar ise devletin karşıladığı bölümün dışında kalan ücreti kendi cebinden ödemek zorunda kalacak. Bu durumda özel sağlık kuruluşlarının çıkartacağı fatura önem kazanıyor. Sosyal güvenlik uzmanları burada da bir sınır konulması gerektiğini aksi halde, keyfi bir fiyatlandırmaya yol açılabileceğine de dikkat çekiyor.

İmmün Plazma Nedir?

Koronavirüse karşı aşı ve ilaç tedavisi geliştirme çalışmaları sürerken son dönemde ortaya 'immün plazma' uygulaması ortaya atıldı. Bu tedavi yöntemi şu şekilde: Koronavirüsü yenen hastanın kanından alınan antikorlar izole edilerek virüsü kapanların tedavisinde kullanılıyor. 

Ancak bunun için hastalığı yenen kişinin plazma ve hücre bağışında bulunması gerekiyor.

Öte yandan, son 24 saatte 3 bin 13 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 76 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka 23 bin 934'e, can kaybı 501'e ulaştı.

Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 302 artarak 786'ya yükseldi.

Senin için hazırladığımız haberler