ÖZEL - Özkurt: "Kulüpler artık 2 kez düşünmek zorunda"

07.11.2017 - 14:04 | Son Güncellenme: 07.11.2017 - 14:04

AJANSSPOR ÖZEL - FIFA ile Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro), futbolun daha iyi yönetilmesini sağlama amacıyla 6 yıllık anlaşma imzaladı. Peki bu anlaşma ne anlama geliyor? Spor Hukuku Uzmanı Emin Özkurt, Radyospor’da yayınlanan Gol Çizgisi programında Ahmet Konanç’ın sorularını yanıtladı. Özkurt’un açıklamaları şu şekilde:

"FIFA, oyuncuyu korurum diyor"

Bu noktaya nasıl gelindi, önce işin temeline bakmak lazım. FIFA’ya karşı bir dava açıldı. FIFPro 60 bin tane futbolcuyu temsil ediyor. Üyelerden yüzde 41’i parasını alamıyor noktadaydı. Futbolcular sesini yükseltince kulüpler oyuncuyu dışlıyorlar ve profesyonel hayatını sıkıntıya sokuyorlardı. Uzun süren görüşmeler sonrasında 6 yıllık bir anlaşma yapıldı. FIFA, oyunculara kulüplerin daha iyi davranmasını  sağlayacak. Fakat bu ; futbolcunun tek başına idman yapma uygulamasının kaldırılması anlamına gelmiyor. Takımın düzenini bozan oyuncuyla alakalı kulüplerin, gerekli imkanları verdikten sonra A Takım’dan ayırmasının önüne kimse geçemez. Eğer bir oyuncu, kulübünden ödemesini vakti zamanında alamıyorsa ve bunu dile getirdiği anda kadro dışı kalıyorsa FIFA, ”Ben burada oyuncuyu korurum” diyor. Yine de bu durum bir hukuki süreç gerektiriyor. Biraz hukuğun yorum yapmasına neden olacak. “Bu anlaşmayla futbolcuların kadro dışı kalması uygulaması kaldırıldı” demek yanlış olur.

"Kulüplerin artık iki defa düşünmesi gerekiyor"

FIFA’dan bu konuyla alakalı Avrupa Kulüpler Birliği’nin da dahil olduğu bir mutabakata varıldığı bildirildi. Bu uygulamayla, oyuncuyla alakalı 2 şey yapacağız deniliyor. Mesela; bir oyuncu ödeme alamadığında ve kulüp aleyhine dava açtığında süreç uzuyordu. Biz bunu kısaltacağız diyorlar. Normal şartlarda FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na başvurulabiliyor. Yargılama bundan sonra daha kısa sürecek. Futbolcular için iyi, kulüpler için ise kötü bir haber. Önceden kulüpler 1-2 yıl ben durumu idare ederim diyorlardı. Bundan sonra futbolcularına ödeme yapmayan kulüplerin 2 defa düşünmesi gerekiyor.

"Kulüpler ödeme güçlüğü yaşarsa, problemler ortaya çıkabilir"

Bir kulüp, oyuncusuna 2 aylığını ödemezse oyuncunun sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor. Bizim talimatlarımızda zaten vardı. 2 ay ödemeyi alamayan futbolcu noter kanalıyla takımına ihtarname gönderebiliyor. 1 ay içinde kulüp futbolcunun ödemesini yapmalı. Ödeme 7 gün içinde yapılmazsa futbolcunun sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı bulunuyor. Çeşitli yabancı ve önemli futbolcuların süreçlerinde biz de yardımcı olduk. Bu durum futbolcuların futbol hayatında sıkıntı doğuruyordu. Türkiye’de yeni yayın ihalesiyle birlikte kulüplerin gelirleri yüzde 45 oranında arttı. Bu sebeple gerçekleştirilen çok fazla transfer gördük. Bu transferleri yapan büyük kulüpler, sportif anlamda başarısız olursa, ilerleyen dönemlerde ödeme güçlüğü yaşayabilir. Bu da belli başlı sıkıntıların ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilme ihtimalini doğuruyor.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler