Yusuf Demir hem Avusturya hem Türkiye vatandaşı!

Cüneyt Muharremoğlu
21.09.2022 - 14:01 | Son Güncellenme: 21.09.2022 - 16:30

Galatasaraylı Yusuf Demir'in Süper Lig'de yabancı statüsünde oynaması nedeniyle tartışma sürüyor. Demir'in Avusturya kanunlarındaki istisnai durumdan dolayı Türkiye vatandaşlığı olduğu ortaya çıktı.

Yusuf Demir hem Avusturya hem Türkiye vatandaşı!

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Galatasaray’ın yaz transfer döneminin son gününde Avusturya’nın Rapid Wien kulübünden transfer ettiği Yusuf Demir’le ilgili tartışmalar sürüyor. İlk tartışma Türk anne babanın çocuğu olan 21 yaşındaki oyuncunun yerli statüsünde oynayamaması konusunda çıktı. Ardından Yusuf Demir’in aynı zamanda Türk vatandaşı da olduğu iddiaları dillendirildi. Son olarak da Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Yusuf Demir’i Türk Milli Takımı ile ilişkilendirince tartışma daha da büyüyerek adeta bir yangına dönüştü hatta sosyal medya ile sınırlı kalmayıp televizyonlarda da tartışılır bir hal aldı.

Türkiye Milli Takımı'nda oynama şansı yok

Öncelikle elimizde bulunan somut veriler ne onlara bakalım. Birincisi; Yusuf Demir Avusturya vatandaşı ve Avusturya Milli Takımı’nın 4 maçta forma giymiş ve FIFA kurallarına göre artık milli takım değiştirme hakkı bulunmayan bir futbolcu.

Yerli statüsünde oynayamıyor

İkincisi; Türkiye’de yetişmemiş bir oyuncunun Süper Lig’de yerli statüsünde oynayabilmesi için Türk Milli Takımında Oynama Uygunluğu kriterine uyması gerekmekte. Bu bağlamda Yusuf Demir artık Türk Milli Takımı’nı seçemeyeceği için Türkiye’de 2015’den beri geçerli olan statüye göre ligde yerli statüsünde oynaması, söz konusu kriter değişmediği sürece, mümkün değil. 

Kural 2015'te getirildi

2015'de getirilen “A Milli Takımda oynama uygunluğu” kriterinin yurtdışında yetişmiş oyuncuları Türkiye'yi seçmeye zorlamak için düşünülmüş olduğunu da belirtelim. Kararla “eğer bizi seçmezsen bir daha asla burada yerli statüsünde oynayamazsın” mesajının verilmesi amaçlandı.

Yusuf Demir Avusturya vatandaşı

Şimdi gelelim Yusuf Demir’in sadece Avusturya vatandaşı değil aynı zamanda Türk vatandaşlığı da olduğu iddialarına. Benim de dahil olduğum tartışmalarda eldeki bilgiler Yusuf’un anne ve babasının Türk vatandaşı kendisinin de sadece Avusturya vatandaşlığı olduğu şeklinde. 

Avusturya çifte vatandaşlığa izin vermiyor

Öncelikle şunu belirtelim. Avusturya çifte vatandaşlığa izin vermiyor. Yani herhangi bir kişi Avusturya vatandaşlığını almak için asıl vatandaşlığından feragat etmek veya Avusturya vatandaşlığından başka bir vatandaşlık almak isterse Avusturya vatandaşlığını bırakmak zorunda.

Avusturya'da çifte vatandaşlığın iki istisnası var

Ama bunun iki istisnası var; 

1-Anne veya babadan biri Avusturya biri başka ülke vatandaşı olursa çocuk hem anne hem babasının vatandaşlığına sahip olmasına Avusturya devleti izin veriyor. Örneğin Marko Arnautoviç annesi Avusturyalı babası Sırp olduğu için çifte vatandaşlığa sahip. 

2-Avusturya hükümetinin izniyle Avusturya devletine fayda sağlayabilecek Avusturya’ya göç etmek isteyen yabancı kişilere (Müzisyen, bilim insanı, çok üst düzey bir sporcu vs) kendi vatandaşlıklarını da koruma izni veriliyor.

Yusuf Demir yararlanıyor

Yusuf Demir zaten Avusturya’da doğduğu için ikinci maddeye giremiyor. Ancak birinci maddeye girmesi mümkün ve ben de yaptığım araştırmalarla bunun gerçekten de bu şekilde olduğunu öğrendim.

Şöyle ki, Yusuf’un dün medyaya servis edilen eski tip nüfus cüzdanında baba adı Hasan anne adı Nilgün yazıyor. Bu da bizde Türk anne ve babanın çocuğunun Avusturya vatandaşlık kanununa göre çifte vatandaş olamayacağı fikrini oluşturuyor.

Yusuf Demir çifte vatandaşlık hakkına sahip

Ya Yusuf Demir’in Türk vatandaşı babası sadece Avusturya vatandaşı olan Türk anne ile evlenmişse?  İşte işin hiçbirimizin aklına gelmeyen püf noktası burası. Yusuf Türk vatandaşı baba ile sadece Avusturya vatandaşı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldiği için yukarıda yazdığım istisnaların ilkine göre çifte vatandaşlık hakkına sahip. 

Yusuf Demir'in Türkiye kimliği var

Fotoğrafı yayınlanan nüfus cüzdanı genç futbolcunun yenisiyle değiştirilmemiş ancak değiştirmek için hala süresi bulunan geçerli nüfus cüzdanı olabilir. Ben başka bir kanıt görmedim ama edindiğim bilgiler Yusuf’un çifte vatandaşlık hakkının bulunduğu ve doğduğundan beri çifte vatandaş olduğu yönünde. 

Dursun Özbek doğruladı

Galatasaray kulübü ve Demir ailesi bu tartışmalar başladığından bu yana bir açıklama yapmayı neden bu kadar geciktirdiler bilemiyorum ama Başkan Dursun Özbek’in sözleri de bizim bilgilerimizi doğrulamış oldu. Özbek, "Yusuf Demir bizim evladımız. Genç yaşta Barcelona gibi dünya devinin oyuncusu olmuş biri. Biz zaten Yusuf Demir'i transfer ederken hangi statüde olduğunu biliyorduk. Yusuf Demir  bir Türk vatandaşıdır. Annesinden dolayı Türk vatandaşlığı vardır" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler