Galatasaray'da futbol devrimi başlatan başkan: Ali Uras...

05.05.2021 - 11:29 | Son Güncellenme: 05.05.2021 - 13:43

Galatasaray, merhum başkan Ali Uras'ı vefatının 9. yılında andı. Türk sporunda iz bırakan başkanlardan biri olan Ali Uras, kaç şampiyonluk yaşadı? İşte Ali Uras'ın Galatasaray'daki döneminden kısa bir kesit...

Galatasaray'da futbol devrimi başlatan başkan: Ali Uras...

AJANSSPOR-HABER

Galatasaray Kulübü, eski başkanlarından Ali Uras'ın dokuzuncu ölüm yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.

Sarı-kırmızılı kulübün sosyal medya hesabından yayımlanan anma mesajında, "Galatasaray tarihinin unutulmaz isimlerinden eski başkanımız Ali Uras'ı aramızdan ayrılışının dokuzuncu yılında özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz." denildi. Uras, sarı-kırmızılı camiada iz bırakan bir başkan olarak dikkati çekiyor.

Bir profesör...

4 Mayıs 1923 tarihinde Sinop'ta dünyaya gelen Ali Uras, ilkokulu Sinop'ta bitirdikten sonra İstanbul'a gelip ortaöğrenimi Kabataş Lisesi'nde tamamladı. 1942 yılında girdiği Tıp Fakültesi'nden 1947 yılında tıp doktoru olarak mezun olan Ali Uras, daha sonra genel cerrahide profesörlük mertebesine kadar yükseldi.

Oyuncu ve yönetici Ali Uras 

Ali Uras, basketbolcu olarak Galatasaray ve Milli Takım'da uzun yıllar boy gösterdi. 1940 yılında Kabataş Lisesi'nde basketbola başlayan Uras, 1942 yılında Galatasaray forması giymeye başladı. Uras, 1954 yılında sarı-kırmızılı forma altında basketbolu bıraktı. 1947 yılında Yunanistan'a karşı oynanan maçta ilk kez Milli Takım formasını giymeye başlayan, 1952 yılında ise Helsinki'de gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez mücadele eden A Milli Basketbol Takımı kadrosu içinde yer alan Uras, toplam 49 kez milli formayı terletti.

Ali Uras kaç dönem Galatasaray başkanlığı yaptı? 

Basketbol kariyerini noktaladıktan sonra 2 yıl süre ile ABD'de yaşamına devam eden Uras, yurda dönüşünün ardından ilk kez başkan seçildiği 1979 yılına kadar 5 kez Galatasaray Kulübü yönetim kurullarında görev aldı ve 2 dönem başkanlık yaptı. 27 Ocak 1979 tarihindeki Galatasaray kongresinde başkan adayı olarak bulunan Ali Uras, kongre sonucunda diğer başkan adayı Suphi Batur'u 341'e karşı 245 oyla geride bırakarak Galatasaray Spor Kulübü'nün başkanı oldu.

Uras'ın kaç şampiyonluğu var? 

Galatasaray'ın Ali Uras'ın başkan olduğu dönemde, bir Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası, iki Türkiye Kupası, bir Cumhurbaşkanlığı Kupası ve bir Başbakanlık Kupası şampiyonluğu bulunuyor. Ayrıca Türk futboluna dokunuşlar yapan duayen teknik adam Jupp Derwall de Türkiye'ye Uras'ın başkanlığı döneminde getirilmişti. Uras, tesisleşme konusunda da Galatasaray'a yaptığı katkılarla biliniyor. Uras, Galatasaray'a 14 yıl aradan sonra şampiyonluğun altyapısını hazırlayan başkan olarak hatırlanıyor.

Florya'nın tesisleşmesine yaptığı katkı...

Galatasaray'ın Florya Tesisleri, Ali Uras döneminde modernize edildi. Eski bir basketbolcu olması sebebiyle amatör spor olarak adlandırılan branşlara da değer verilebileceğini hissettirdi. Basketbol ve voleybol şubelerine ağırlık verirken, bölgeyi, üzerinde futbol, voleybol, basketbol sahaları ve yatak odaları, soyunma, antrenör ve teknik direktör odaları, oyun ve yemek salonları olan tesis haline getirdi. Öte yandan 27 Ocak 1979'da Galatasaray Kulübü Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Ali Uras, Ali Sami Yen Stadı'nda bulunan kulüp lokalini de Hasnun Galip'e taşımıştı. 

Özhan Canaydın ile yaşadığı olay

Ali Uras, ikinci kez başkanlığa aday olduğu dönemde, Özhan Canaydın'a, bir söz nedeniyle kapıyı gösterdiğini söylemişti.  O dönemde, arkadaşlarından, aklı başında ve Galatasaray'a faydalı olabilecek yönetici adaylarını bulup getirmelerini istediğini anlatan Uras, olayı şöyle anlatmıştı:

"Onları yönetime koyacaktım. Galatasaray'ın nasıl yönetileceğini bu arkadaşlara gösterecektim. Fazla oynamamasına rağmen basketbol takımından Canaydın'ı tanırdım. Terbiyeli bir çocuktu. O zaman Ersan Feray ve Tuğrul Demir, Çapa Hastanesi'ndeki odama Özhan Canaydın'ı getirdiler. Yönetim kurulu listesini yapıyorduk. Genç arkadaşları almak istiyordum. Bana birdenbire, gayet ciddi bir tavırla, 'Ali Ağabey, seni severim, ama Galatasaray başkanı olarak kabul edemem' dedi.

"Fanatizm ve yönetim ayrı şeyler"

Uras, Canaydın'ın bu sözlerinden sonra çok üzüldüğünü vurgulayarak, "Fanatik biri. Galatasaray'ı çok seviyor, ama fanatizm ile yönetim ayrı şeyler" demişti.

Uras, "Amigo ol, amigoluk yap, o ayrı bir şey. Bir yöneticinin fanatizmle bir yere gelmesi mümkün değil. Bugün Galatasaray'da bu tür şeyler çıkıyorsa, belki bu hadisenin etkisi var. Yönetimde 6-7 mektepsiz var, hangisinin sesi çıkıyor? Yavaş yavaş yok olup gidiyorlar. Bu, Galatasaray'a büyük zarar veriyor" sözleriyle yıllar önce gündem olmuştu. 

Senin için hazırladığımız haberler