Paola Egonu: "Öğretmenim bana siyah tenlilerin hep kötü koktuğunu söyledi"

Aleyna Gürgen
04.10.2023 - 01:01 | Son Güncellenme: 04.10.2023 - 01:56

İtalyan voleybolcu Paola Egonu, İtalya A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı bıraktığı dönem, Vakıfbank Spor Kulübü ve hayatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Paola Egonu: "Öğretmenim bana siyah tenlilerin hep kötü koktuğunu söyledi"

Geçtiğimiz aylarda Vakıfbank Spor Kulübü ile yollarını ayıran Paola Egonu, Aljazeera English ile yaptığı röportaj ile gündem oldu. 24 yaşındaki voleybolcu Olimpiyat Elemeleri'nde neden yer almadığına açıklık getirdi.

"Yorumlar beni yaraladı"

Paola Egonu 2022'de İtalya A Milli Kadın Voleybol Takımı'na ara verdiğini duyurdu. Genç voleybolcu yeni röportajında ise o dönemdeki kararı için şunları söyledi: "Dünya Şampiyonası oynuyorduk. Harika bir maç sonrasında yarı finalde elendik. Büyük hayal kırıklığına uğramıştık. O dönem çok daha savunmasızdım. Bir şeyi yaptığımda tüm gücüm, kalbim ve enerjimle yaparım. O maçta performansımdan tatmin olmamıştım, özellikle de nasıl antrenman yaptığımı düşündüğümde." 

"Yaptığım şeyden mutlu değildim ve sonra çok fazla eleştiri gelmeye başladı. Sosyal medyada bu tepkileri gördüm. Aslında bu eleştirileri aramıyordum bile; dizi izleyeceğim, Instagram'a gireceğim dediğimde her yerde bunları görüyordum. Bu beni yaraladı çünkü kendinden şüphe duyduğun ve savunmasız hissettiğin zamanlarda bu yazıları okudumak kendini daha da fazla sorgulamana sebep oluyor." 

"Bana 'O İtalyan mı ki' dediler"

Nijeryalı göçmen bir ailenin kızı olarak İtalya'da dünyaya gelen Paola Egonu kendisine gelen yorumlardan en kötüsünü belirtirken "En kötüsü 'O italyan mı ki?' diyenlerdi. Bu noktaya nasıl vardılar bilmiyorum ama bu beni çok etkiledi. Bronz madalya maçını oynadık. Milli marşı okurken ağladığımı hatırlıyorum. hâlâ orada olmak istiyordum çünkü madalya madalyadır. Maçtan sonra hem fiziksel hem mental olarak çok yorgundum. Menajerimle konuşurken birileri videoyu çekti ve internette bu video gündem oldu. Bunu beklemiyordum." ifadelerini kullandı.

İlgini Çekebilir
Paola Egonu, Mazzanti'yi koltuğundan etti!
Habere Git

"Vakıfbank'ta iyileşmek için zamanım oldu"

Paola Egonu, 2022'de Vakıfbank Spor Kulübüne katıldı. 1 yıl boyunca Sarı-Siyahlı formayı terleten İtalyan voleybolcu eski takımından şu sözlerle bahsetti: "Bu olaylardan sonra Vakıfbank'a gittim. Dünya Şampiyonası sonrası çok mutluydum çünkü artık İtalya'da benim hakkımda ne dediklerine ve ne konuştuklarına bir engel çekerek görmeyecektim. Vakıfbank'a vardığımda beni bir insan olarak çok iyi karşıladılar."

"İyileşmek için zamanım oldu, harika oyuncularla tanıştım. Bir sabah uyandığımda iyi hissetmeye başladım ve şunun farkına vardım; spor spordur, kazanır veya kaybedersin. Eğer bir şeyler sana çarptığında ona dayanır ve ayağa kalkarsan en güçlüsü sensindir."

"İtalya'da sahip olduğum şeyler için minnettarım ama..."

Irkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı duruşu ile sık sık gündeme gelen tecrübeli voleybolcu henüz bir çocukken öğretmeni tarafından ırkçılığa maruz kaldığını açıkladı. Egonu ten rengi yüzünden yaşadığı ayrımcılığı anlatırken şunları söyledi: "Tabii ki de İtalya'da sahip olduğum şeyler için minnettarım ama kendi çocuklarım için değiştirmek isteyeceğim bazı küçük şeyler de yok değil. Bu konuda önemli şey ise öğretmenler. Öğretmenlerin görevi çocukların anlayışlı ve önyargısız yetişmelerini sağlamaktır, farklı birilerini işaret ederek hedef haline getirmek değil."

"Ben daha anaokulundayken arkadaşlarımla bahçede çimleri kopararak bir oyun oynuyorduk. Sonra öğretmen geldi ve yaptığımız şeyden pek de hoşnut olmamıştı. Tüm çocuklar arasında sadece bana kızdı. Bense ne olduğunu, olayı anlamamış ve geçiştirmiştim."

İlgini Çekebilir
İtalya’da kâbus gibi yaz sezonu!
Habere Git

"Annem 'Mükemmel olmalısın yoksa insanlar sana karşı olur' dedi"

Öğretmeni tarafından yaşadığı ayrımcılığı anlatan Paola Egonu başından geçenleri anlatırken şu ifadeleri kullandı: "Bir keresinde tuvalete gitmem gerekiyordu ama öğretmenim izin vermedi. 3 kez izin istedim yine de tuvalete gitmeme izin vermedi. En sonunda koşarak tuvalete gittim ama yetişememiştim. Öğretmen geldi ve bana gülerek çok kötü koktuğumu, siyah tenlilerin böyle hep kötü koktuğunu söyledi. Temizlenmeme yardım etmedi, Annemin gelmesini bekledi."

"Eve vardığımızda annemin benimle konuştuğunu hatırlıyorum. Bana 'Her zaman en iyisi olmalısın, temiz olmalısın, insanlara iyi davranmalısın, mükemmel olmalısın yoksa insanlar hep sana karşı olur.' dedi. Bu gibi şeylerle büyümek konusunda hâlâ hassasım ama daha iyi hissetmeye başladım."

Senin için hazırladığımız haberler