Paris 2024 Yolunda: Buğra Ünal ile Modern Pentatlonun Derinliklerine Bir Bakış

Melis Öztek
23.07.2024 - 13:16 | Son Güncellenme: 26.07.2024 - 21:48

Buğra Ünal, Paris 2024 Olimpiyatları'na hazırlık sürecini, modern pentatlonun zorluklarını ve bu yolda yaşadığı deneyimleri Ajansspor'a anlattı.

Paris 2024 Yolunda: Buğra Ünal ile Modern Pentatlonun Derinliklerine Bir Bakış

Milli modern pentatloncu Buğra Ünal, Paris 2024 Olimpiyatları'na katılma heyecanını ve bu yolda yaşadığı zorlukları Ajansspor'dan Melis Öztek'e anlattı. Pentatlonun beş disiplini arasında favorisinin hangisi olduğunu ve yoğun antrenman programıyla nasıl başa çıktığını paylaşan Ünal, Türk bayrağını taşımaktan duyduğu gururu ve geleceğe dair hedeflerini dile getirdi.

Paris 2024 Olimpiyatları'na katılmak sizin için ne ifade ediyor? İlk olimpiyat deneyiminiz olacak nasıl hissediyorsunuz?

Dünyanın önem verdiği spor organizasyonları olan Olimpiyatlarda ülkemi temsil etmek bana çok büyük gurur veriyor. Dünyanın seyrettiği bir yarışmada Türkiye'yi anlatmak, başarılarımla gururlandırmak benim için büyük bir onur. İlk olimpiyat deneyimim olacak, bu yüzden biraz acemilik ve heyecan var, ancak bunların üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum.

Modern pentatlonun beş disiplini arasında hangisi sizin favoriniz ve neden?

Atletizm bana en yakın branş, çünkü çocukluğumdan beri sabah koşularımı babam ve eski atlet olan arkadaşlarıyla yapardım. Ancak, pentatlonda tüm branşları iyi yapabilmek lazım; aksi takdirde olimpiyatlara gitme şansınız olmaz.

Antrenman yaparken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir ve bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz?

Beş branşın aynı yerde olmaması beni çok yoruyor. Bir yerden bir yere gitmek çok zaman alıyor. Aracım yok, babamın aracını kullanıyorum, onun da işi olduğunda belediye otobüslerini kullanmak zorunda kalıyorum. Bu nedenle gün bana yetmiyor.


Modern pentatlonun çok yönlü yapısı, fiziksel ve zihinsel olarak sizi nasıl etkiliyor? Bu spor dalında başarılı olmanın sırrı nedir?

Fiziksel olarak bana hiç boş durmamayı, sürekli ve disiplinli, planlı antrenman yaparsan başarılı olacağını öğretti. Zihinsel olarak ise sürekli zamanı ve rakiplerimi takip etmek zorunda olduğumdan zihnim de boş durmuyor. Başarılı olmanın sırrı, yılgınlığa ve bıkkınlığa yer vermemek. Çok çalışmak ve ekonomik olarak da destek şart. Aksi takdirde, ailenin desteği yetmez. Benim hiç sponsorum yok, oysa en çok sponsora ihtiyaç olan spor dalı bu. Beş branşta da başarılı olmak, Türk milletine uygun bir spor dalıdır.

Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmek sizin için ne ifade ediyor? Bu sorumluluğun size nasıl bir motivasyon sağladığını düşünüyor musunuz?

Göğsümde Türk bayrağını taşımak benim için çok büyük bir gurur. Gençliğimin ve çocukluğumun en güzel yıllarını vatanıma armağan ettim. Dünyanın en iyi 36 pentatloncusundan biri olarak olimpiyat madalyası kazanabilirsem, bu dalda ilk erkek sporcu olarak Türkiye'ye ilkleri yaşatmak benim için çok büyük bir gurur.

Kariyerinizde yaşadığınız en unutulmaz anlardan biri nedir? Bu anıyı bizimle paylaşır mısınız?

Kariyerimde birçok madalya aldım ve her birinde ayrı ayrı gurur yaşadım. Ancak, federasyon başkanım Doç. Dr. Veli Ozan Çakır'ın World Cup şampiyonasında finalde finish noktasına benimle birlikte koştuğunu gördüğümde hızımın iki katına çıktığını hissettim. Onun beni desteklediğini ve bana inandığını görmek, en unutulmaz anlardan biriydi.

Kariyeriniz boyunca sizi en çok destekleyen kişiler kimlerdi? Bu desteklerin performansınıza nasıl bir etkisi oldu?

Kariyerim boyunca beni en başından beri destekleyen ailem ve arkadaşlarım var. Ayrıca, federasyon başkanım Doç. Dr. Veli Ozan Çakır da her zaman yanımdaydı. Onların inancı ve güveni, başarısız olduğumda bile vazgeçmememi sağladı.

Sporculuk kariyerinizde veya kişisel hayatınızda örnek aldığınız bir isim var mı?

Sporculuk kariyerimde ve kişisel hayatımda disiplinli duruşu ve hayata bakışıyla Muhammed Ali’yi örnek alıyorum. Onun azmi ve başarısı, benim için hep bir ilham kaynağı olmuştur.

Olimpiyat hayali kuran genç sporculara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Onlara ilham verecek bir mesajınız var mı?

Geçmişte birçok engellemeyle karşılaştım. Bu spor hayatını bırakmış olsaydım, şimdi olimpiyat meşalesini yakamazdım. Destekleyenler kadar desteklemeyenler de olacak ama siz gözünüzü hedeften ayırmayın. Şimdiki yönetim spora ve sporcuya tam destek veriyor. Yeter ki hayal edin ve gerçekleştirmek için çalışın. Unutmayın, hayal edebiliyorsanız başarabilirsiniz de.



Senin için hazırladığımız haberler