Pas, pas, pas... Sıkıyor artık

13.12.2019 - 23:36 | Son Güncellenme: 13.12.2019 - 23:36

Pas, pas, pas... Sıkıyor artık

Beşiktaş efsanesi Feyyaz Uçar, pasa dayalı oyunun artık kendisini sıktığını belirterek, daha dikine ve bol pozisyonlu bir futbolun oynatılması gerektiğini söyledi. Uçar, bu konuda Türk teknik direktörlerin de uyarılması gerektiğini belirtti.

20 yıl boyunca Pep Guardiola'nın pas futbolunu herkesin takip etmesinin aptalca olduğunu söyleyen ve kontratak futbola daha fazla yer verilmesi gerektiğini söyleyen ünlü İtalyan teknik adama Massimiliano Allegri'ye Beşiktaş'ın efsanelerinden Feyyaz Uçar da destek verdi.

Radyospor'da yayınlanan Soyunma Odası programında Kenan Başaran'a özel bir röportaj veren Uçar, "Pas, pas, pas... Habire pas sıkıyor artık. Bu konuda teknik direktörerimizi artık uyarmalıyız" dedi.

Üç büyüklerle Anadolu kulüpleri arasında futbol açısından fark kalmadğını anlatan Uçar, şöyle konuştu: "Yabancı sayısı çok tartışılıyor ama Anadolu kulüplerinin lehine oldu.

Eskiden üç büyükler, parlayan oyuncuları hemen alıyorlardı ama şimdi böyle olsa da Anadolu kulüpleri hemen gidip dışarıdan oyuncu alarak yerlerini doldurabiliyorlar.

Teknik taktikte de çok fark kalmadı. Aşağı yukarı aynı idmanlar yapılıyor. Üç büyükle fark kalmadı bu sahaya da yansıyor.
Üç büyüklere kafa tutulması rekabeti artıracak."

3000 yan pas... Peki kaç pozisyon?

Süper Lig'de oynanan fubolun değişmesi gerektiğini vurgulayan Uçar, topa sahiplik oranı, pasa sayısı gibi istatistiki takıntılara tepki gösterdi:
"Hele bu topa sahip olma hikayesini eleştirmemiz lazım. Kendi sahasında maçın 60 dakikasını, rakip sahada 30 dakikasını oynayarak top sende yüzde 60 kalmışsa bunun bir anlamı yok.

Eğer 5-6 gol pozisyonu üretemiyorsan, 10 şut atamıyorsan, 20 orta yapamıyorsan, bunun bir anlamı yok.
Bunu anlatmamız lazım 300 tane yan pas yapıyorsan bunun iyi futbol oynamakla bir alakası yok.
Yan pas, yan pas...

Ben bir futbolsever olarak maça gitmek istediğimde çok pozisyon, çok gol görmek isterim. Habire pas pas pas sıkıyor yani.
Bunu en iyi yapan İspanya Milli Takımı ama o bile eleştirilere uğruyor bu konuda.
Pep Guardiola da bunu özellikle Barcelona'da çok iyi yapan bir hocaydı. Benim çok da hoşuma gitmiyor aslında onun oynattığı futbol şekli. Biraz daha fazla dikine oynamak lazım.

Topun sende daha fazla kalmasının bir anlamı, bir güzelliği olması lazım. Top sende kalıyorsa daha fazla pozisyon üretmelisin.
İnşallah bu gelişecek. Bizim de bu pas oyunundan etkilenen hocalarımızı
biraz uyarmamız lazım.

Galatasaray mı Alanya mı büyük? 

Türk futbolunun da artık kendisine bir yön çizmesi lazım. Biz ne oynuyoruz? Biz iyi müdafa mı yapıyoruz, iyi kontra mı oynuyoruz yoksa biz iyi teknik bir takım mıyız?

Her sene takımlarımız ve milli takımımız çıkıyor bir şey oynuyor ama bir ekolomüz yok. Bir ekolomüzün olması lazım.
Bir de bu istatistiklere çok fazla takılmamak lazım. Tamam bir takım 10 kere sağdan gidiyordur ama bir kez de soldan gider golü atar! İstatistik hiçbir şeyin garantisi değil, sadece bir değerlendirme. Onun üzerine binayı kurmanın bir anlamı yok. Futbolun kurallarına biraz sadık kalmalı. Üç büyükler oynadıkları futbolla sahada kendilerini biraz hissettirmeli.

Mesela Galatasaray-Alanya maçında, Galatasaray'ın bir tane golü var, onun dışında pozisyonu yok...
Alanya'nın 5 tane pozisyonu var. Ama kim büyük G.Saray. Neye göre büyük? Futola bakışımızı değiştirmemiz lazım. Taraftarın da 'Kazanalım da nasalı kazanırsak kazanalım' bakışını değiştirmesi lazım. Futbolumuzu güzelleştirmeliyiz. Ailemiz bile Premier Lig izliyor. Yakında insanımız Manchesterlı, Barcelonalı olacak...

Beşiktaş'ta Rıza hoca da başarsın 

"Beşiktaş'ın mı yoksa yıllarca kaptanlığını yapan Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay'ın mı şampiyon olmasını istersiniz" sorusuna Uçar'ın yanı şöyle oldu: "İkisinden biri olsun da hangisi olursa olsun... Keşke biri birinci biri ikinci olsa...

Rıza Çalımbay bizim için ayrı, o bizim ilelebet kaptanımız. Yıllardır süren çalışkanlığının ve mücadelesinin karşılığını layıkıyla bu sezon görüyor. İnşallah sonuna kadar devam eder. Diğer taraftan dan Beşiktaş var. Maddi olarak Beşiktaş'ın şampiyon olması da lazım bu sezon.

Denizli'den erken gönderildik

Feyyaz Uçar, sezona Denizlispor'da yardımcısı olarak başladığı Yücel İldiz ile devam etmeyi istediğini belirterek, "Devre arasında bir takım alacağız muhtemelen. Yücel Hoca futbola bakışı, çalıştığım bir çok hocanın üstünde. Avrupa ayarında biri" dedi. Uçar, Denizlispor'dan erken gönderildiklerini belirtirken, iyi oyunculara sahip olunduğunu ve Mehmet Özdilek'in de takımı ilk 10 içine sokup sezonu bitireceğine inandığını söyledi.

Senin için hazırladığımız haberler