Pele çıplak ayaklı devrimci, Messi sera çiçeğidir!

23.10.2021 - 15:03 | Son Güncellenme: 23.10.2021 - 19:10

Dünya futbolunun ilk büyük efsanelerinden Pele 81 yaşında. İngiliz gazeteci Barney Ronay, Pele, "Maradona gibi hile yapmadı. Pele devrimci Messi sera çiçeğidir" dedi.

Pele çıplak ayaklı devrimci, Messi sera çiçeğidir!

AJANSSPOR - YORUM

Dünya futbolunun en büyük efsanelerinden Pele 81 yaşında. Son dönemde sağlık sorunlarıyla uğraşan Brezilyalı efsaneye ‘İyi ki doğdun Pele’ diyoruz.

 

On yıllarca tartışmasız bir efsane olan Pele, Arjantinli Armando Diego Maradona’nın sahne almasıyla sık sık onunla kıyaslanır oldu. Yetmedi günümüz yıldızlarından bir başka Arjantinli Lionel Messi ile de ‘En büyük kim’ kavgasının tarafı yapıldı.

Pele, Maradona gibi hile yapmadı

İngiliz gazeteci yazar Barney Ronay’in kaleme aldığı ve Onur Özgen’in tercüme ederek Goal.com Türkiye sitesinde yayınlanan yazı bu kıyaslamalara dair ezberleri bozuyor. İngiliz yazar önce Maradona kıyışana değinerek, lafını hiç esirgemiyor:  “Maradona hayatı boyunca buna oynadı, patronun adamı olan Pele’yle alay etti ve onu futbolu yüceltmemekle suçladı. Tüm parlaklığına rağmen, Maradona’nın saçma sapan laflarını hatırlamak da gerekiyor. Pele hiçbir zaman uyuşturucu kullanmadı, hile yapmadı, insanları vurmadı ya da katillerle takılmadı.”

Pele çıplak ayaklı bir devrimci, Messi sera çiçeği

Pele’nin, ayrımcılık yapılan dünyada ortaya çıkan ilk siyahi spor efsanesi olduğunu vurgulayan Ronay, bu anlamda Messi ile çok farklı bir ortamda mücadele ettiğinin altını çiziyor: “Hakikî Pele gerçek bir kır çiçeği ve gerçekten devrimci bir figürdür. Karşılaştırmalar genellikle anlamsızdır, ancak ilginç de olabilirler. Pele’nin yanında, Messi ve onun nesli her alanın ve her ânın yönetildiği ve düzenlendiği bir dünyada işlenen sera çiçekleridir.

 

Lionel Messi, potansiyeli tamamen gerçeğe dönüştürülmüş doğaüstü bir yetenek. O gerçek bir spor dehâsı. Ama gerçek şu ki, futbolda dâhi olmak için daha iyi bir zaman hiç olmamıştı. Koşullar mükemmel, sıcaklık tam kararında. Açıkçası Messi, birçok yönden kaçınılmazdı.

17 yaşında Dünya Kupası aldı, Pele gelecektendi

Oysa Pele’nin var olması gerekmiyordu. Brezilya sporu, henüz siyahîlerin beyazlarla aynı etkinliklere katılmasını önleyen engellerle mücadele ederken doğdu. Çıplak ayakla oynadı. Ayakkabı parlatıcısı ve çalıntı fıstık satıcısı olarak çalıştı.

 

Ona yeteneklerinden başka rehberlik edecek hiçbir şeyi olmayan Minas Gerais’li o çocuk, dünyanın ilk siyahî spor süperstarı olarak gerçek bir ilham kaynağı oldu. Pele henüz 17 yaşındayken, sanki gelecekten biriymiş gibi hareket ederek, farklı şeyler görerek, başka tür bir edayla koşarak Dünya Kupası’nı kazandı.”

Pele’nin golleri küçümsenemez

Modern futbolda yüzlerce gol atarak bir çok rekoru kıran Messi ve Ronaldo’nun yanında Pele’nin bini aşkın golü günümüzde burun kıvrılan bir konuya dönüşmüş durumda. Onun oynadığı maçlarla bugün maçların eşit düzeyde olmadığı fikrinden hareket ediliyor, Pele’nin golleri küçümsenirken. Ama Ronay buna da itiraz ediyor: “Onun bunu modern elit kademe futbolunun esir küçük prenslerine kıyasla daha kolay şartlarda başardığını düşünmek aptalca. Bu aynı zamanda kendi kendini baltalamak. Gerçek şu ki, Santos’un yaptığı o dostluk maçları, tıpkı şu anki Şampiyonlar Ligi gibi, yetenekleri dünyaya göstererek para kazanmanın bir yoluydu.

Senin için hazırladığımız haberler