Pelkas'ın penaltısı neden iptal edildi?

05.03.2021 - 18:58 | Son Güncellenme: 05.03.2021 - 19:07

Fenerbahçe haberleri… Sarı lacivertlilerin Antalyaspor maçının uzatma anlarında kazandığı penaltı ve sonrasında VAR tarafından geri alınması çok tartışıldı. Fenerbahçeli Pelkas ile Veysel Sarı’nın pozisyonu için kurallar ne diyor? İşte kurallara göre hakem Ümit Öztürk ve VAR’ın başındaki Volkan Bayarslan’ın pozisyonu yorumlaması…

Pelkas'ın penaltısı neden iptal edildi?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Perşembe akşamı oynanan Fenerbahçe-Fraport TAV Antalyaspor Süper Lig karşılaşması sahalarda gerçekten çok az görülen bir pozisyona sahne oldu. Maçın son anlarında ceza sahasında Pelkas, topu Veysel Sarı’dan çaldı. Yunan oyuncu pozisyonun devamında Veysel’in diziyle kendi dizine gelen darbesi sonucu yere düştü. 

Bu durumu tespit eden hakem Ümit Öztürk tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Ancak maçta VAR olarak görev yapan Volkan Bayarslan, Ümit Öztürk'ü monitöre çağırarak Pelkas'ın dizine darbe aldığı anda Veysel Sarı'nın ayağına bastığını gösterdi. Pozisyonu izleyen hakem Öztürk bunun üzerine verdiği kararı iptal ederek Antalyaspor lehine faul ve Pelkas'a sarı kart vererek oyunu yeniden başlattı.

 

Ümit Öztürk’ün elini göstermesi yanlış anlaşıldı

Bu arada Ümit Öztürk, Fenerbahçeli oyunculara ve Pelkas'a pozisyonu izah ederken sağ elinin avcu ile sol elinin üzerine vurarak aslında hakem jargonunda kullanılan ayağa basma işareti yaptı. Ancak bu hareket kamuoyu tarafından yayıncı kuruluş spikerinin de yanlış yönlendirmesiyle el ihlali işareti olarak algılandı (Bununla birlikte maç anlatan spikerlerin de hakemlerin yaptıkları hareketleri iyi öğrenmeleri gerektiği gerçeğini ortaya koydu). Peki iki oyuncu birbirlerine karşı eş zamanlı ihlal yaptıklarında kurallar ne diyor?

 

"Karşılıklı ihlal varsa daha ciddi olan cezalandırılır"

Peki iki oyuncu birbirlerine karşı eş zamanlı ihlal yaptıklarında kurallar ne diyor?
IFAB'ın Futbol Oyun Kuralları Kitabı 5 Numaralı kural olan Hakem başlığı altında yer alan “disiplin cezaları” alt başlığında yer alan noktalardan birinde şu tanımlamayı görüyoruz: “(Hakem) Aynı anda birden fazla ihlal gerçekleşirse yaptırım, oyunu tekrar başlatma, fiziksel şiddet ve taktiksel etki açısından daha ciddi olan ihlali cezalandırır.”

 

Pelkas-Veysel pozisyonunda bu kurala göre yapılan uygulama ise şu şekilde ortaya çıktı. Hakem Ümit Öztürk'ün penaltısı sonrası VAR Volkan Bayarslan, Pelkas tarafından yapılan ihlalin kuralda belirtilen fiziksel şiddet açısından daha sert ve kart gerektiren bir hareket olduğu düşüncesiyle Ümit Öztürk'ü monitöre çağırdı ve aynı tespiti yapan Öztürk, penaltıyı iptal ederek Pelkas'a sarı kartını çıkartıp Fenerbahçe aleyhine faul atışı ile oyunu başlattı.

 

Ayağa basmaları düzenleyen madde

MHK'nin 28 Ocak günü yayınladığı Teknik Bilgilendirme yazısının 3. Maddesinde ayağa basmalar konusunda şu açıklamaya yer verildi.
“Hem ülkemizde hem de diğer ülkelerin liglerinde en çok karşılaşılan pozisyonların başında ayağa basmalar gelmektedir. Bu hareketlerin yönetilmesindeki tutarlılığın arttırılması için çalışmalar yapılmıştır, bu bağlamda; a. Kazara Ayağa Basmalar: Bilerek olmayan ve geç müdahale kapsamına girmeyen ayağa basmalarda, Sarı Kart gösterilmemelidir. b. Oynama Mesafesi: Ayağa basmanın olduğu anda, top oynama mesafesinde ise hakemlerin temas noktasına odaklanması gerekmektedir. Rakibin ayağının tam üstüne bastığı durumlar hariç, Sarı Kart gösterilmeyebilir. Hakemlerin bu tip pozisyonlar için yönetim alanı genişletilmiştir. c. Hız ve Şiddet: Geç kalınmış bir müdahale olarak ayağa basma gerçekleşiyorsa; harekette hız ve şiddet varsa her zaman Sarı Kart gösterilmelidir”

Senin için hazırladığımız haberler