Perasovic: "Müthiş bir başarı"

19.04.2017 - 16:13 | Son Güncellenme: 19.04.2017 - 16:13

AJANSSPOR - Anadolu Efes coachu Velimir Perasovic beIN SPORTS'a özel açıklamalarda bulundu.

"Kötü bir gün geçirdiğiniz anda..."

"Euroleague'in ikinci yarısı başladığında herkes, her maçın bir final gibi olduğunu anladı. Deplasmanda birçok zorlu maçta çok iyi konsantre oldu. Özgüvenimiz daha yüksekti, Zalgiris maçıyla çıkışımız başladı ancak her maç çok zordu. Evimizde kimsenin beklemediği bir Brose Bamberg yenilgisi aldık ancak bu ligde kötü bir gün geçirdiğiniz anda yenilgiyle yüzleşirsiniz. Takımların kalitesi herkesin gördüğünden fazla.

"Karakter gösterdik"

Zalgiris maçı kritik bir karşılaşmaydı. 10 bin kişinin önünde zorlu bir maçta karakter gösterdik. Aynı karakteri Kızılyıldız maçında da gösterdik. Bu yıl sadece bizim için değil, her takım için Euroleague çok daha zor. Her takım birbirini yenebilir. Tüm takımlarda çok önemli oyuncular var. Çok yüksek seviyede bir ligde oynuyoruz.

"İstatistikler gerçeği göstermiyor"

Biz bulduğumuz skor açısından ligin üst sıralarındayız ama yediğimiz sayılarda ligin altlarında kalıyoruz. Ancak bu istatistikler gerçeği göstermiyor. Eğer hızlı ve erken pozisyonlarla oynarsanız, bu yanıltabilir. Biz hızlı oynuyoruz, erken kararlar alıyoruz. Elimizdeki atletik oyuncularla tam sahada oynamamız gerekiyor. Yarı sahada 5'e 5 değil. Bu nedenle erken atışlarımızdan sonra kolay basketler yiyebiliyoruz. Bu kararı daha iyi olmak için aldık. Bazen yediğimiz sayıların çoğu hızlı hücumdan geliyor. Yediğimiz sayıların fazlalılığı kötü savunmamızdan kaynaklanmıyor. Benim düşüncem, en iyi oynayacağımız oyunu ortya koymak. Hızlı oynamak bazen farklı sonuçlar doğurabiliyor. Doğru, bazı maçlarda daha iyi savunma yaptık çünkü herkes daha iyi konsatre oldu ve net savunma ribauntları aldık.

Laboral benzetmesi

Takım atletik oyunculardan kurulu ve koşmayı seviyorlar. Bu tarz bir oyunla kararları daha hızlı almalılar. Bu iki açı Laboral'de kurduğumuz takımla benzeşiyor. Sırtı dönük oyunları forvetlerle oynamaya çalışıyoruz. Şu dönemde hızlı oynayıp ikili oyunlarda arka alanda fark yaratan ismi bulmak çok önemli. Bunu elimizdeki oyuncularla yapmaya çalışıyoruz. Şu anda iyiyiz. İkili oyunlarımız ve hızlı hücumlarımızla oyuna yön verebiliyoruz.

Doğuş yorumu

Doğuş bir takım oyuncusu. Takım için en iyisi neyse onu düşünür.İçindeki tüm enerjiyi sahaya yansıtıyor. Birçok kez takım onun ne kadar savaştığını görüp daha iyi oynadı. Kesinlikle geçen ayı çok çok iyi oynadı. Son dönemde takım olarak konsantrasyonumuz biraz düştü ama play-off'la beraber bunun artacağına inanıyorum. Kupadaki mücadelesi çok kritikti. Zalgiris gibi Euroleague'in önemli maçlarında çok iyi katkı verdi. Bizim için çok önemli bir oyuncu.

"Kararlarımı maç sırasında veririm"

Ben kararlarımı maç sırasında veririm. Eğer iyi durumda olan bir oyuncu varsa ona şans veririm. Bu benim hislerimle hareket ettiğim bir durum. Ne yapmam gerektiğini yazdığım bir defterim yok. Maçtan önce elbette bir hazırlığımız olur ama maç sırasında iyi katkı vermeyen bir oyuncu görürsem onu oyundan alırım. Bu doğal bir durum. Her oyuncunun eşit haklara sahip olduğuna inanıyorum. Oyuncular formayı maçlarda ve antrenmanlarda hak eder. Kararlarımı maç sırasında veririm, özellikle son bölümler için...

Heurtel sözleri

Heurtel yüksek seviyede bir oyuncu, çok yetenekli ancak maç boyunca aynı basketbolu, set oyununu oynayamayız. Onun neleri iyi yaptığınız biliyoruz. Çok iyi bir skorer, çok iyi bir pasör ancak Granger ile daha farklı oynuyoruz. Daha kontrollü, daha sert savunmanın olduğu bir oyuna kavuşuyoruz. Takım için en iyisi neyse onu yapıyoruz. Benim için önemli olan maça başlayan değil, maçı bitiren oyuncular. Ben bunu basketbol tecrübelerimden edindim.

Olympiakos analizi

Olympiakos Euroleague'deki en sert takımlardan bir tanesi. Son yıllarda hep ya Final Four'da ya da yakınında yer alıyorlar. Baktığınızda Olympiakos'un kalbini Yunan oyuncular oluşturuyor. Ve bu oyuncuların hepsi milli takımlarında oynayan isimler. Birçok milli takım NBA oyuncularından oluşurken, Yunan Milli takımında farklı. Bence anahtar burada. Her zaman yüksek motivasyonla büyük katkı vererek oynuyorlar. Transfer ettikleri Amerikalılar çok iyi oyuncular ama takıma yardımcı olmak için varlar. Çekirdek, Yunan oyunculardan oluşuyor. Bu nedenle onlara karşı oynamak çok zor, özellikle de sahalarında. Sert ve fiziksel bir oyunları var. Eğer onlara karşı yumuşak olursanız, kolay kazanırlar. Onlarla sezon içinde biri hazırlık maçı olmak üzere üç kez karşı karşıya geldik. Fırsatımız olduğunu biliyoruz. Eğer kendi basketbolumuz oynarsak, şansımız olur.

"Enerji anlamında en iyiler"

Söylediğim gibi fiziksel sertliğe karşılık vermemiz gerekiyor. O zaman şansımız olur. Çok iyi savunma yaptıktan sonra çaldığı toplarla kolay basket bulabiliyorlar. Ligdeki ikinci maçımız onlara karşıydı ve bizi böyle yendiler. Çok top çaldılar, biz çok top kaybettik. Kolay basketler yedik ve hücum ribauntları verdik. Enerji anlamında EuroLeague'in en iyi takımı onlar. Onlara yakın kalmalı ve mücadele etmeliyiz.

"Herkes yapabileceklerine konsantre olmalı"

İyi yaptığımız şeyler var, kötü yaptığımız şeyler de. Mesela Honeycutt yaratıcı değil ama hücum ribauntlarına girer, ilk şutu atar. Paul, Cedi, DeShaun... Onların en iyi yaptıkları şeylere yer vermeliyiz. Esas sorun oyuncuların yapamayacakları şeyleri yapmaya çalışması. Herkes yapabileceklerine konsantre olmalı. Oyun kurucularımla yaratabiliriz, sırtı dönük oyunlarla yaratabiliriz, ikili oyunlarla yaratabiliriz. Elimizde iyi yaptığımız şeyler var.

Türk oyuncular

Cedi bizim için en başından beri çok önemli. İstatistiklerine baktığınız zaman bile bunu görüyorsunuz. Euroleague'de de çok önemli dakikalar alıyor. İyi oynuyor ve bizim çin önemli bir oyuncu. Doğuş keza öyle, bizim için çok önemli. Furkan daha fazla oynamak istediği için gitti, kalmayı tercih etmedi. Biz aynı zamanda Türk basketbolunu düşündüğümüz için buna izin verdik. Can Maxim buraya büyük bir istekle geldi, çok iyi maçlar çıkardı ancak onun pozisyonunda diğer oyuncularımız da olduğu için pek şans bulamadı. Bu oyuncular Türk Milli Takımı için de çok önemli oyuncular.

Sakatlıklar hakkında neler dedi?

Şu anda sezonun en önemli dönemindeyiz ve bizim de sakatlıklarımız var. Alex Kirk 2 hafta takımdan uzak kaldı. Karşıyaka maçında Granger ve Honeycutt yoktu. Granger geri döndü ama Honeycutt'ın sorunu sürüyor. Belki biz sakatlıklar hakkında çok konuşmadığımız, mazeret aramadığımız için böyle gözüküyor olabilir. Cedi de Gaziantep maçı öncesi 4-5 gün kaçırdı. Can Maxim de sakatlık yaşadı. Biz bunu çk düşünüp, çok konuşmuyoruz. Belki diğer takımlar mazeret aramak için bunu dile getiriyorlardır ama bunun sezon içidne yaşanması normaldir. Bir oyuncunun bileği burkulur ve takımdan ayrı kalabilir. Bu normal. Biz de sakatlıklar yaşadık, neyse ki çok büyük sorunlarla karşılaşmadık.

3 Türk takımının son 8'de olması

Üç Türk takımının da saha avantajı yok. Kağıt üzerinde en iyi şans Fenerbahçe'nin çünkü en iyi takım onlar. İyi de bir eşleşmeye sahipler. Başkaları farklı düşünebilir ancak bence Olympaikos, CSKA ve Real Madrid Euroleague'in en iyi takımları. Darüşşafaka'nın da bir şansı olacağını düşünüyorum. Ve elbette biz de sonuna kadar savaşacağız. Sekiz takımdan üçünün Türk ekibi olması müthiş bir başarı. Ancak bir şeyi anlamamız gerek; İspanyol takımlarının ciddi bir avantajı var. Biz Türkiye Ligi'nde hep bazı yabancı oyuncuları tribüne çıkartmak zorunda kalıyoruz ama İspanya'da böyle değil. İspanya'da 8 yabancı var ve aynı anda kadroda olabiliyorlar. Hem İspanya Ligi'nde, hem Euroleague'de aynı kadroyla oynuyorlar. İyi bir kadromuz olabilir ama aynı koşullarda mücadele etmiyoruz. Farklı takımlarla oynuyoruz ve performans da haliyle olmuyor. Bu bir dezavantaj ancak elde edilen başarı Türk basketbolu için çok önemli.

Final Four'a kalabilirler mi?

Her yıl Final Four'a ulaşmak çok daha zorlaşıyor ama ben çok iyi bir şansımızın olduğunu düşünüyorum. 3 maç kazanmamız gerek. Kolay olmadığını biliyorum ama hücumda sahip olduğumuz görüntüyle elimizdekinin en iyisini vermeye çalışıyoruz. Kuşkusuz her takım en iyisini vermek için sahaya çıkacak. Kariyerimde iki kez Final Four'a kaldım ve ikisinde de Panathinaikos'u yendik. Yine bir Yunan takımına karşı oynayacğız ve aynı başarıyı yakalamaya çalışacağız.

(YASAL UYARI: KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler