Yedek kulübelerinin arasında yer alan VAR monitörü hakemleri zor duruma sokuyor

22.02.2022 - 09:47 | Son Güncellenme: 22.02.2022 - 11:08

Avrupa’da yedek kulübelerinin karşına yerleştirilen VAR monitörünün Türkiye’de iki yedek kulübesi arasında yer alması hakemlere büyük sorun yaratıyor.

Yedek kulübelerinin arasında yer alan VAR monitörü hakemleri zor duruma sokuyor

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Futboldan son yıllarda literatüre giren ve artık herkesin kanıksadığı bir kelime ortaya çıktı VAR. Yani İngilizce açılımı ile Video Assistant Referee (Video Yardımcı Hakem). Bununla birlikte VAR protokolünün içinde bulunan ancak birçok insanın bilmediği ve hakemlerin aralarında kullandığı teknik bir terim de söz konusu. OFR. Yine İngilizce açılımı ile On-Field Review (Sahada İnceleme). Futbol izleyenlerin tanımlamasıyla hakemin VAR’a gitmesi. Tam olarak ifade etmek gerekirse VAR görevi yapan video yardımcı hakemin maçı yöneten hakemi saha kenarında sadece Türkiye’de iki yedek kulübesi arasında bulunan monitöre gidip inceleme yapmasını tavsiye etmesi.

Hakem konsantre olamıyor

İşte bu olay Türkiye’de artık adeta bir kangren halini aldı. VAR monitörü ülkemiz statlarında iki yedek kulübesi arasında yer aldığı için hakemin büyük bir kalabalık içinde görüntüleri izlemeye çalışıp incelemeye konsantre olmakta zorlandığını görüyoruz. Çünkü hem iki tarafında yedek kulübeleri hem de sahadaki futbolcular hakemi büyük bir baskı altına alarak sağlıklı inceleme yapmasını engel oluyorlar. Bunun en son ve en yoğun halini dün akşam oynanan Göztepe-Galatasaray maçında gördük. 

VAR monitörünün etrafındaki kalabalık pes dedirtti

Çok gerilimli şekilde geçen ve en çok OFR gerçekleştirilen maçlardan biri olan müsabakada VAR monitörünün başındaki kalabalık adeta pes dedirtti. Hakemin bu baskıya müsamaha göstermesi ve sadece son incelemede Nelson’a göstermelik bir kart çıkartması monitör başında yaşanan bu rezalete adeta çanak tuttu.

İlgini Çekebilir
'Penaltılara giden' maçta Torrent siftah yaptı
Habere Git

Monitörler karşı tarafa yerleştirilmeli

Avrupa’da VAR sisteminin kullanıldığı statlarda monitörlerin yedek kulübelerinin karşı tarafında yer aldığını görüyoruz. Hakem monitöre inceleme yapmaya gittiğinde incelemeyi rahat şekilde tek başına yapabiliyor.  

UEFA'da Türkiye'de oynanan ve VAR uygulanan kendi müsabakalarında monitörü iki yedek kulübesinin arasına değil kulübelerin karşı tarafına koyuyor. TFF’nin de acilen buna bir çözüm bulup en geç 2022/23 sezonundan itibaren bu sorunu ortadan kaldırması ve bu rezilliğe bir son vermesi gerekiyor.

Senin için hazırladığımız haberler