PFDK, Ağaoğlu için 'cinlik' yaptı

08.07.2020 - 16:44 | Son Güncellenme: 08.07.2020 - 16:50

TFF'nin Süper Lig'in yeniden başlamasından hemen önce yayınladığı Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen Süper Lig, TFF 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası Müsabakalarına İlişkin Talimat'ı kendisi delerek talimata uymayan ve cezası en az 60 gün hak mahrumiyeti olan 8/3 maddesini aynı maçta birçok kez ihlal eden Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'na işlediği çok sayıda disiplin suçu da dahil toplamda sadece 15 gün ceza vermişti.

PFDK, Ağaoğlu için 'cinlik' yaptı

Hüseyin ÖZKÖK

TFF hukuk Müşavirliği, salı günü yeni disiplin sevklerini açıkladı. Sevklerde Gaziantep FK Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüp yöneticisi Müslüm Özmen ve Yukatel Denizlispor Yöneticisi Ali Fırat, kısaca Cocvid-19 Talimatı olarak tanımlanan talimatın 8/3 maddesi uyarınca PFDK'ya sevk edildiler. Ali Fırat ayrıca aynı talimatın 6/12 maddesi (maske takmamak) uyarınca da ceza kuruluna gönderildi.

Bu üç yöneticinin başka herhangi bir disiplin suçu işlemedikleri metindeki açıklamalardan anlaşılıyor. Sadece test edilmedikleri için "protokol tribünü dışına çıkmama kuralını" ihlal etmeleri nedeniyle PFDK'ya sevk edildiklerini anlıyoruz. Bu durumda almaları gereken ceza talimatta peşinen yazdığı üzere minimum 60 gün ve 100.000-300.000 TL arası para cezası. Yani normal şartlarda bunların dışında bir indirim olması söz konusu değil.

Peki, Ahmet Ağaoğlu, hem protokol tribününü terk edip yan tribünlere geçip hem de sahaya atlayarak birden fazla ihlal yapmasına rağmen 60 günün çok üzerinde ceza alması gerekirken nasıl oldu da sadece 15 gün ceza aldı? Nedeni çok basit. PFDK tam anlamıyla bir "cinlik" yaparak Ağaoğlu'nun tahrik edildiği için bütün bunları yaptığını ilgili indirim maddelerine dayandırıp işlenen diğer disiplin suçlarıyla birlikte bir potada eriterek cezayı 15 güne indirdi.

Bu durumda Covid Talimatı 8/3 maddesinden PFDK'ya sevk edilen 3 yönetici ne ceza alacak. Normal şartlar altında çok ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle çıkartılan ve insanların hayatının söz konusu olduğu bir ortamda talimatın içinde yazılı olarak belirtilen cezaların uygulanması gerekir. Ancak Ahmet Ağaoğlu kararında görüldü ki PFDK bunu delme yolunu bulmuş. Bu üç yönetici ise ceza kuruluna sadece bu maddeden sevk edildiklerine göre ortada başka olay yok. Yani herhangi bir tahrik unsurunun devreye sokulması pek mümkün değil. Ama PFDK da şapkadan tavşan çıkartmada her zaman mahir, bunu da unutmamak lazım. Verilecek cezaları bekleyip göreceğiz.

Diğer yandan Gaziantep FK'nün normalde kişiler için geçerli olan Covid-19 talimatından disipline sevk edildiğini de son sevklerde dikkat çekiyor. Burada muhtemelen kulübün futbolun paydaşlarının dışında insanlardan stada davet ettiği ceza verilemeyecek kişilerin ihlalleri nedeniyle kulüp muhtemelen bir para cezası alacaktır.

Sevklerin yanında yine dün açıklanan cezalara baktığımızda verilen cezaların çok büyük çoğunluğunu Covid-19 talimatına uyulmadığı için verilen para cezaları. Maçları izlerken de zaten görüyoruz ki, neredeyse ihlal yapmayan takım yok. Bu da futbolumuzun ne kadar kural tanımaz bir sistem üzerinde oturduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Maçlardan sonra sokaklarda yaşanan sevinç gösterileri de seyircili maçlar oynandığında neler olabileceği hakkında çok net fikir veriyor.

Senin için hazırladığımız haberler