Pire Dostluk ve Barış Salonunda zor gecede ezildik

02.02.2018 - 00:54 | Son Güncellenme: 02.02.2018 - 00:54

Basketbolun çok sevildiği ve önem verildiği Atina şehri adeta ikiye bölünmüştür. Panathinaikos ve Olympiakos bu iki kulüp, patronaj sistemiyle yönetilir. Onlar futbola ne kadar değer verirlerse versinler, Avrupa Şampiyonluğu onlar için futbolda hayaldir. Dünyanın en zengin iş adamları içinde gösterilirler. Öyle zenginler ki, bunların yanında daha zengin en az yirmi tane iş adamı vardır. Söylentiye göre “İş adamları hükümete destek verseler ülkede mali kriz kalmaz!” Ancak iş adamları hiçbir zaman bu yardıma yanaşmazlar. Hatırlarsınız Onassis diye ünlü zengin Yunan iş adamı vardı. Tüm yaşam öyküsü gerçek romandır. Olympic hava yollarının ve hava alanı topraklarının bile sahibiydi. O dönemde Yunan Devletinin hava alanı ve adına kayıtlı uçak filosu yoktu. Suikaste kurban giden ABD Başkanının eşi first Lady’si ile evlenecek kadar güçlü. Çünkü Kennedy soyadının yanına Onassis’i almak için banka hesaplarına “kaç dolarcık!” yattığını biliyor musunuz?

Neyse bu Yunan iş adamları enteresandır! Her çalıştırdıkları Coacha tembih ederler; takımlarında mutlaka kendi ülke oyuncuları da, yer almalı. Bu kesin talimat, hatta emirdir. Çünkü tribündeki seyirci, evde TV başında olan halk kendi çocuklarını görmek ister. Onun için İstanbul’un Bakırköy semti ve nüfusu kadar olan (belki daha az olabilirler!) Yunanistan’da basketbol takımları çok sevilir.

Pire Dostluk Barış Salonu'nun yapımı, Abdi İpekçi ile aynı zamanda başladı. Ancak daha önce bitti! Bizim Abdi İpekçi yerle bir oldu. Yerinde yeller esiyor. Pire’de Barış salonu dimdik ayakta. Aynı salonda atletizm pisti vardır. Yani seyirci parkeye uzaktır. Bunu bizzat yaptılar çünkü seyirci sinirli olduğu için hemen sahaya inebilir!

Olympiakos belli ki, Fenerbahçe ve Obrodovic için özel hazırlanmış. Maça öyle başladılar ki, bizim oyun kurucular nefes bile alamadı! Savunmada da bekleneni veremeyen oyuncularımız ilk çeyrekte 34/18 sayıya engel olamadı. İkinci çeyrekte Dixon devreye girdi ve bir anda attığı 13 sayı ile takımımıza önemli katkıda bulundu. Aslında sezon başından beri bu kadar kötü savunma yapan Fenerbahçe izlemedim. Hiçbir oyuncu Dixon’a ayak uyduramadı. Her zamanki gibi Spanoulis 14 sayı ve iyileşip sahada yer alan Printezis 8 sayı attı ve savunmaleri ile iyi durdurdular.  45/36 Olympiakos lehine devre biterken azalan fark, maçın ikinci yarısına olumlu bakmamızı sağladı.

Üçüncü çeyrek başlarken sahaya bakıyorum. Olympiakos beşi: Spounolis, Mantzaris, Papanikolaou, Printezis ve Milutinov  beşi.... Yani ilk beşin dördü Yunanistan Milli Takım oyuncuları. Fenerbahçe’de ise ilk beş; Dixon, Sinan, Melli, Kalinic, Vesely. Sinan Türk vatandaşı (0/4 ile kısa süre oynayıp kenarda nöbete devam!) Devşirme Türk Dixon o kadar! Aslında maç skor olarak  buralarda olmasa Sinan biraz zor yer alırdı! Aman oynasın. Artık kulüp başkanının; "Futbol ve basketbolda kaç tane Türk oyuncu oynar? Türk Sporu nereye koşuyor?" umurunda bile değil. Sadece başkan mı? Yönetimler ve taraftarlar! Yeter ki rakibi yen ve şampiyon ol gerisi “fasa fiso.” Ne yapsın Obradovic de, istenen ne ise onu yerine getiriyor!

Soyunma odasında yine Obradovic gereken konuşmayı “lisanı münasip” şekilde anlatmıştır.  Euroleague’de kaç sayı atarsanız atın, eğer sert savunma yapmaz iseniz işiniz çok ama çok zor! Üçüncü çeyrek biterken sahada yer aldığı sürede en beğendiğim oyuncu Ahmet Düvelioğlu.  71/54 önde kapatıyorlar. Fark gerçekten ürkütücü.

Sayı atmakta öyle zorlanıyoruz ki, kimse eline top gelsin istemiyor! Savunmada hala dağınığız ve yine boyalı alanda  caydırıcı bir Udoh gibi oyuncunun hasretini deli gibi hissediyoruz.  Öyle kötü oynuyoruz ki, Obradovic şaşkın. Bir ara Vesely bomboş smacı potanın içinden dışarı atıyor! Potayı yaklaşmamızı haram ediyorlar! Panathinaikos’u sezon başından beri yenemeyen Olympiakos ezeli rakibinin efsane Coach’u Obradovic’i yenerek teselli buluyor! 14. top kaybı maçı özeti adeta! (Son beş dakika kala)  Mclean 12, Spounolis 19, Strelnieks 17, Printezis 12, çift haneli sayılar üretirken; oyuna giren tüm oyuncuları sayı attı. 13/17 üçlük, 16/34 ikilik atarak önemli bir galibiyete imza atarken, Olympiakos’un Coachu Ioannis “Çok önemli bir galibiyet aldık” derken bir sirtaki oynamadığı kaldı. Sadece Dixon’un 6/11 üçlük toplam 24 sayı attığı ve diğer oyuncuların resmen saçmaladığı maçta 95-70 gibi tarihi farkla ezildik. Kırk dakika  hüsranla biterken, Atina sokakları bayram yerine döndü. 

Senin için hazırladığımız haberler