'Pres uzmanı' Valerien Ismael! Beşiktaş'ı nasıl bir oyun bekliyor?

Ali Bozkurt
20.03.2022 - 23:07 | Son Güncellenme: 21.03.2022 - 13:06

Beşiktaş'ın anlaştığı Valerien Ismael takımlarını iyi çalıştırması, gençlere verdiği şans ve riskli taktiğiyle biliniyor. İşte Fransız teknik direktörün taktik anlayışı...

'Pres uzmanı' Valerien Ismael! Beşiktaş'ı nasıl bir oyun bekliyor?

Cüneyt MUHARREMOĞLU -AJANSSPOR

Sezona çift kupalı şampiyon teknik direktör Sergen Yalçın ile başlayan Beşiktaş, gelen başarısız sonuçlardan sonra yola altyapı antrenörü Önder Karaveli ile devam etti. Hedeflerin tek tek kaybedilmesinden sonra gelecek sezonun planlamasını yapmaya başlayan kalan 8 hafta ve gelecek sezon için Fransız teknik direktör Valerien Ismael ile prensipte anlaştı.

8 yılda 1 kez sezonu tamamladı

Futbolculuk kariyerinde Bayern Münih gibi dev bir kulüp bulunan Ismael, teknik direktör olarak son 8 yılda çalıştırdığı 6 takımda sadece LASK Linz'in başındayken tam sezonu tamamladı. Championchip takımları West Bromwich'te 7 ay, Barnsley'de 7 ay Yunanistan'ın Apollon takımında 2 ay, Almanya'da Nürnberg'de 5 ay ve Wolfsburg'da 4 ay çalıştı.

Çalışmaya büyük önem veriyor

Fransız teknik direktör, takımlarını iyi çalıştırması, verdiği kondisyon, gençlere verdiği şans ve disipliniyle tanınıyor.  Hatta LASK Linz'in başındayken koronavirüs yasağına rağmen takımını toplu olarak çalıştırması başına dert açtı. Avusturya Futbol Federasyonu, yasaklara uymadığı gerekçesiyle 4 toplu antrenman yapan LASK Linz'e 4 puan silme cezası verdi.

LASK Linz ile başarılı Avrupa macerası

Valerien Ismael, LASK Linz ile bir kez Avrupa deneyimi yaşadı. Şampiyonlar Ligi elemesinde Basel'i iki maçta da yenerek geçmeyi başardı. Bir sonraki turda Clup Brugge'e elendi ve yoluna Avrupa Ligi'nde devam etti. PSV Eindhoven, Sporting Lizbon ve Rosenborg'un bulunduğu gruptan lider çıktı. Son 32 turunda Hollanda'nın Alkmaar takımını eledi. San 16 turunda Manchester United'a elenerek turnuvaya veda etti.

İlgini Çekebilir
Emre Bilgin, Beşiktaş'a nasıl transfer olduğunu anlattı! 20 top...
Habere Git

Enerjisi yüksek genç oyuncuları tercih ediyor

Peki Ismael'in futbol anlayışı nasıl? Fransız teknik direktör, takımını genellikle 3-4-3 sisteminde oynatıyor ve futbolcularından sahada yüksek performansla ön baskı uygulamasını istiyor.  Fiziki güç, Ismael'in sisteminde önemli bir rol oynuyor. Fransız teknik direktör, genç futbolcuları enerjisinin fazla olması nedeniyle tercih ediyor.

Savunmadayken topun kaybedildiği yerde yoğun pres

Takım savunmada genellikle 5-3-2 şeklinde diziliyor. Ancak bu diziliş sadece şekilde kalıyor. Fransız antrenör, topun kaybedildiği anda tüm takımından yoğun bir pres yapmasını ve topu tekrar kazanmasını bekliyor. Maç boyu aynı yoğunlukla presin sürmesi için futbolcuların fizik gücünün çok iyi olması gerekiyor.

Hücumdayken özgürlük veriyor

Ismael, takımından topu kazandığında çok hızlı atağa çıkmasını istiyor. Pas yaparak değil direkt oyunu tercih ediyor. Topu kullanan oyuncunun görevi, en kısa sürede topu ileriye aktararak kendini boşa çıkarmak. Oyunculara verilen bu görev nedeniyle hücumda takımı  3-4-1-2, 3-3-3-1 hatta 2-5-3 gibi görmek mümkün oluyor.

Geçiş üçgenleri

Ismael'in taktiğinde geriden oyun kurumunda 3 stoper ve 2 orta saha oyuncusu geçiş üçgenleri oluşturuyor. Bu 5 oyuncu, topu rakip alana geçirmenin bir yolunu bulana kadar topu dolaştırıyor. Orta saha oyuncularından biri daha sabit kalarak klasik bir 6 numara gibi oynuyor.  Ancak bu 6 numaradan yine de üçgenlere katılması ve pas opsiyonu olması bekleniyor.

Stoperlerin pas oranı düşük

Ismael'in direkt oyunu tercih etmesi stoperlerin pas oranının düşük olmasına neden oluyor. Stoperler, topu kazandığında ya da boşluğu gördüğünde güvenli pas yapmak yerine uzun toplarla rakibini hazırlıksız yakalamayı amaçlıyor. Bu da onların normalden daha çok top kaybı yaşamasına yol açıyor.

Topa sahip olma

Ismael'in takımındaki futbolcuların yetenekleri topun kendilerinde kalmasında büyük etken. LASK Linz'i çalıştırırken takımı yüzde 56 topa sahip olma oranıyla oynuyordu. Ancak Barnsley ve West Bromwitch'i çalıştırırken oyuncuların yeteneklerine bağlı olarak bu oran düştü.

Zorluk derecesi yüksek maçlardaki taktik

Valerien Ismael, zorluk derecesi yüksek maçlarda rakiplerine topu bırakıyor ve daha kompakt bir 3-4-3 tercih ediyor. Tam sahada pres yerine orta alandan başlayan bir presle oynuyor. Top kazanıldığında ise bir an önce karşı kaleye gitmeyi düşünüyor.

Kanat beklerinin önemi

Valerien Ismael'in 3-4-3 dizilişinde kanat bekleri ve kanat hücumcularının kilit görevi bulunuyor. Kanat bekleri oyunda genişliği sağlamakla görevli. Ismael onlardan bunun yanı sıra  orta saha ve forvetlere destek vererek üçgenler oluşturmasını da talep ediyor.

Kanat forvetler alan yaratmak zorunda

Fransız teknik direktör, kanat oyunculardan da beklentisi büyük. Orta alanda atağa çıkılırken pas opsiyonu alan kanat forvetlerin daha sonra çarpraz koşular yaparak forvet bölgesine gitmesini ve kendisini tutan futbolcuları yanında sürüklemesini istiyor. Bu şekilde oluşacak boş alanlara ise kanat beklerin girmesi bekleniyor.  Kanat forvetleri ileride stoperlere pres yaparken bekler onların yerini doldurarak 5'li pres yapılmasını sağlıyor.

Orta saha oyuncularına pas opsiyonu artıyor

Ismael'in oyun modelinde sahanın bir tarafı yoğun olarak kullanılıyor ve taktiksel olarak diğer kanat boş bırakılıyor. Orta saha oyuncuları, hücumdayken daha fazla pas opsiyonuna sahip oluyor. Bu da rakibin savunma yapmasını güçleştiriyor.

Taviz vermiyor

Fransız antrenör, sonuç ne olursa olsun taktiğinden taviz vermiyor.  Öne geçtikten sonra alan daraltmayı ve üstünlüğünü korumayı hedefliyor.

Ismael'in taktik dezavantajı: Riskli oyun

Ismael, hem teknik olarak hem de kondisyon olarak futbolcularından çok talepkâr. Fransız teknik direktör getirdiği tehlikeleri bilmesine rağmen riskli bir oyun anlayışını tercih ediyor. Dizilişin şeklinden çok oyuncuların pas bağlantılarını önemsiyor. Topun kaybedildiği yerde yoğun pres yapılıp başarı sağlanmazsa takım zor duruma düşüyor. Sahadaki dizilim ve top kakıpları Ismael takımları için her zaman büyük risk barındırıyor.

Senin için hazırladığımız haberler