Profesör Ceyhan'dan TFF'ye pandemide futbol dersi!

31.10.2020 - 00:18 | Son Güncellenme: 31.10.2020 - 00:31

Profesör Ceyhan'dan TFF'ye pandemide futbol dersi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı olan Profesör Mehmet Ceyhan'dan Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu'na pandemi dersi... İşte detaylar...

Profesör Ceyhan'dan  TFF'ye pandemide futbol dersi!

AJANSSPOR-HABER

Sözcü Gazetesi Spor Yazarı Ercan Taner’in Sözcü Hafta Sonu gazetesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı olan Profesör Mehmet Ceyhan ile yaptığı röportaj, Profesör Ceyhan ile TFF Sağlık Kurulu’nu karşı karşıya getirdi.

TFF'yi yerden yere vurdu

“Futbol Federasyonu sürekli hata yapıyor” başlığı ile yayınlanan röportajda Profesör Ceyhan, TFF’ye ağır eleştirilerde bulunurken hiçbir kriter olmadan statlara % 30 kapasite ile seyirci almanın çok yanlış olacağının altını çizdi. Röportajda TFF’ye salgının en başında pandemi danışma kurulu kurmaları önerisinde bulunduğunu ancak federasyondan gelen yanıtta buna gerek olmadığını çünkü kendilerinin bilim kurulunun olduğunu belirttiklerini anlatan Ceyhan, federasyon ilgililerine “sizin kurulunuzda ortopedist, fizik tedavi uzmanı var. Pandemi yönetimi ile ilgili eğitimleri, tecrübeleri olmayan arkadaşlarımız. Kendi alanlarını çok iyi biliyorlar ama onların önerisiyle pandemi yönetilmez” dediğini ancak bu görüşe itibar etmeyen TFF’nin sürekli hatalar yaptığını bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın müdahale etmek zorunda kaldığını ifade ediyor.

Kulüplerin de hiçbir önlem almadığını ve maskesiz şekilde sürekli temas halinde olduklarını gördüğünü belirten Profesör Mehmet Ceyhan, bulaşların çoğunun kamp ve otellerde gerçekleştiğini oyuncuların ayrı odalarda kalmaları ve toplu yemeklerin yenmemesi gerektiğini kaydediyor.

Tam sayfa yayınlanan ve Covid-19 konusunda birçok önemli bilginin yer aldığı röportajın ardından TFF İnternet üzerinden bir açıklama yayınladı. Ancak yayınlanan açıklamanın bilmeyenler için kimi hedef aldığı ve hangi konuda yapıldığı anlaşılmazken Profesör Mehmet Ceyhan “bir akademisyen” olarak anıldı.

Sağlık Kurulu kendini savundu

TFF Sağlık Kurulu tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde; Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu, dünyada Covid-19 Pandemi süreci başlamadan, ülkemizde daha ilk vaka görülmeden çalışmalarına başlamış, vaka görülmesi ihtimali nedeniyle konu ile ilgili göğüs hastalıkları, klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı, dahiliye romatoloji, dahiliye hematolojii, immunoloji ve yoğun bakım alanında ülkenin önde gelen yetkin akademisyenlerinden görüş alarak yol haritası çizmiş ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun süreç yönetimine katkı sağlamaya çalışmıştır.

Pandeminin ilanıyla birlikte bir Pandemi Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Bu Danışma Kurulu’nun Covid-19 hastalarının tedavi ve takip planlaması ile rehberlerin oluşturulmasına katkı sağlayan bilim insanlarından oluşturulmasına özen gösterilmiştir.

Konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan bir akademisyenin yorumları bizi ziyadesiyle üzmüştür. Bilim insanlarının medya üstünden gündem değiştirecek mesajlar vermek yerine konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini (varsa tabi ki) tarafımızla paylaşması sürece daha büyük katkı sağlayacaktır. Kamuoyunun bilgilerine sunarız."

Ceyhan'dan cevap gecikmedi

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Profesör Mehmet Ceyhan, kendini hedef alan TFF’ye Twitter hesabından sert bir yanıt vererek federasyonun akademisyenlerin görüşlerine bile tahammül edemediğini her şeyi bildiğini sananların kibri bırakıp alınan yanlış kararlardan ders çıkarması gerektiğini yazdı.

Prof. Mehmet Ceyhan’ın açıklamasının tamamı şöyle:

TFF Yönetim Kurulu'na; Size önerilerde bulunan akademisyenlerin görüşlerine bile bu kadar tahammülsüzken, her şeyi bildiğini sanmanın kibirini bırakıp, şu süreçte aldığınız yanlış kararlardan ders alacağınızı umarım.

Ayrıca;

1) Epidemiyolojinin (salın gilimi) ayrı bir bilim dalı olduğunu, salgında maç organize etmenin ayrı bilgi ve deneyim gerektirdiğini, kimsenin sizden hasta tedavi etmenizi beklemediğini öğrenmenizi,

2) Maçları hangi kriterlere göre oynattığınızı, hangi kriterlere göre ne kadar seyirci aldığınızı, hangi kriterlere göre seyirci almayacağınızı veya erteleyeceğinizi kamuoyu ile paylaşacağınızı umduğumuzu (bu işi düzgün yapan ülkeler yeni vaka sayısı veya test pozitifliğine bağlı kriterler belirlediler)

3) Testi pozitif çıkan vakalara neden ertesi gün tekrar test yaptığınızı en azından sizin bildiğinizi (bir vakada test pozitifse, tekrarladığınız testler negatfise negatif mi diyeceksiniz?) diliyorum.

Umarım yanıt vereceksiniz. Bir kurum ciddiyeti içinde, araya "fikri varsa" gibi komik ve söyleyeni küçük düşüren laflar karıştırmadan verirsiniz. Çünkü hataların sonuçları da, boşa harcanan kaynaklar da bu ülkeye aittir. Akademisyenleri bırakın, her vatandaşı ilgilendirir ve eleştiriye açıktır.

Senin için hazırladığımız haberler