Danimarka Sponsorundan Dünya Kupası'nın Ev Sahibi Katar'a Protesto

Ajansspor
28.09.2022 - 22:06 | Son Güncellenme: 28.09.2022 - 22:28

Danimarka Milli Takımı'nın forma tedarikçisi Hummel, stat inşaatlarında ölen binlerce işçi için Katar 2022 Dünya Kupası'ndaki formada görünmez olacak.

Danimarka Sponsorundan Dünya Kupası'nın Ev Sahibi Katar'a Protesto

AJANSSPOR-HABER

Kasım ayında başlayacak olan Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'a protesto...
Danimarka Milli Takımı'nın forma tedarik sponsoru Hummel, statların yapımında binlerce işçi ölmesi nedeniyle Katar'daki kupada Danimarka formasında logosunu görünür kılmayacağını açıkladı.

"Katar'a destek olmayacağız"

Danimarka'nın efsane spor markalarından Hummel, Instagram hesabından "Tarih bugün ne yaptığındır" etiketiyle konuya dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Binlerce insanın hayatına mal olan Dünya Kupası turnuvası sırasında görünür olmak istemiyoruz. Danimarma Milli Takımı'nı her zaman destekleyeceğiz ancak bu Katar'ı ev sahibi ülke olarak desteklemekle aynı şey değil" denildi.

Bu kara leke yeniden gündeme gelecek

İngiliz gazeteci Nick Harris, bu protestonun bir çok gözlemci tarafından bir pazarlama taktiği olarak görülebileceğini belirterek, "Ancak size söz verebilirim ki Katar 2022 Organizatörleri kesinlikle Hummel'in bu yaptığından nefret edecektir. Bu eylem dikkatleri tekrar ölümlerin üzerine çekecek. Bu durum hâlâ üzerinde durulması gereken bir kara leke" dedi.
 

Gelirinin yüzde 10 insan haklarına

The Athletic'e bir açıklama da yapan Hummel yetkilileri, yıllık online satış gelirlerinin yüzde 10'unu insan hakları faaliyetlerinde kullanmak üzere Uluslararası Af Örgütü'ne bağışlanacağını de açıkladı. Bağışlanacak gelirler arasında Danimarka Milli Takımı'nın ürünlerinden elde edilecek olan bölüm de yer alacak.

Stat inşaatlarında 6750 işçi öldü

Katar, sadece stat inşaatları için 30 bin yabancı işçi aldı. Bu işçilerin büyük çoğunluğu da Çoğu Bangladeş, Hindistan, Nepal ve Filipinler'den geldi. Uluslararası insa hakları örgütlerine göre stat inşaatlarında 6750 işçi öldü. Bu rakam 2021 yılına ait. Katar'ın resmi rakamlarıysa sadece 37 ki bunların da yalnızca 3'ünün doğrudan stattaki işlerle ilgili kazalardan ötürü olduğu savunuluyor. 

Statlarda en çok Hintli işçi öldü

The Guardian'da geçen yıl yayınlanan haberde ölen 6750 bin işçinin ülkelere göre dağılımı da paylaşıldı. Buna göre 2711 Hintli, 1641 Nepalli, 1018 Bangladeşli ve 557 de Srilankalı göçmeş işçi hayatını kaybetti. Ölümlerin yanısıra işçilerin yaşam koşullarının güçlüğü, ücretlerinin ödenmesindeki problemler ve tepki gösterenlerin sınır dışı edilmesi gibi haksızlıklar da raporlara yansımıştı.

Statlara dev klimalar kuruldu

FIFA, 2022 Dünya Kupası'nı Katar'a verdiğinde bunun para için yapılan bir tercih olduğu görüşü ağır bastı. Dünya futbol takvimini alt üst eden bu kararla kupa ilk kez sonbahar-kış dönemine denk geldi. Buna rağmen Katar'da hava sıcak olacak. Ülke bu handikapı aşmak için statlara dev klimalar monte etti. 

Kupaya 220 milyar dolar harcandı

Katar'ın Dünya Kupası organizasyonu için harcadığı para ise aklın hayalin ötesinde. Harcanan toplam para tam 220 milyar dolar! Rakaman dehşetengiz durumunu anlamak için diğer ülkeler kıyaslamak yeterli. Katar, en yakın rakibi görünen Rusya'nın bile yaklaşık 20 katı kadar bir para harcamış durumda.

 

HANGİ ÜLKE DÜNYA KUPASI'NA NE KADAR PARA HACADI (Milyar Dolar)

2022 Katar 220
2018 Rusya 11.6
2014 Brezilya 15
2010 Güney Afrika 3.6
2006 Almanya 4.3
2002 Güney Kore&Japonya 7
1998 Fransa 2.3
1994 Amerika Birleşik Devletleri 0.5

Kupanın açılışı 20 Kasım akşamı

20 Kasım'da başlayacak olan 2022 Dünya Kupası, 18 Aralık'ta sona erecek. Şampiyona 5 farklı şehirde ve 8 statta oynanacak. 32 takım katılacak ki bu sayıda katılımın olacağı son kupa çünkü bir sonraki turnuvaya 48 ülke gidecek. Dünya Kupası, 20 Kasım 2022'de saat 19.00'daki A Grubu'ndaki Katar-Ekvador maçıyla açılacak. Maç, Al Khor şehrindeki 60 bin kişilik Al Bayt Stadı'nda oynanacak.

Senin için hazırladığımız haberler