Gonçalo Golü Attı Bernardo Silva Sevinmek İçin Ona Boşuna Koşmadı

Feride Kara
07.12.2022 - 19:09 | Son Güncellenme: 07.12.2022 - 20:50

Bir şehir efsanesi var: "Gol atan takımlar saha dışında sevinirken diğer takımı oyunu başlatıp boş kaleye gol atabilir." Buna en son Portekizliler inandı. İşte gerçek.

Gonçalo Golü Attı Bernardo Silva Sevinmek İçin Ona Boşuna Koşmadı

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

Gol sevincinde bütün oyuncular saha dışında veya kendi sahasının bir köşesinde toplanırsa, rakip bunu fırsat bilip oyunu hemen başlatarak boş kaleye gol atabilir. Bu nedenle gol sevinçlerinde en bilinçli futbolcu rakip yarı alanında bulunur... Bu doğru mu? Benzer bir durum Katar'da yaşandı.

Gonçalo golü attı 9 kişi ona koştu

FIFA 2022 Dünya Kupası’nda son 16 turunda oynanan Portekiz-İsviçre karşılaşmasında Gonçalo Ramos, takımını 1-0 öne geçirdiği golden sonra köşe bayrağının saha dışında kalan kısmında sevinirken takım arkadaşları da onun bulunduğu yere koştular. Bir futbolcuysa bu sevince katılmadı. Yani, Gonçalo'ya 9 kişi koşmuştu.

Bernardo Silva gol sevincine katılmadı

O isim Bernardo Silva'ydı. Portekizli yıldız oyuncu, sevinen arkadaşlarına katılmayıp, İsviçre sahası içinde eli belinde onların sevincini izlemeyi tercih etti. Bunun nedeni ise, futbolda aslında hiçbir zaman gerçek olmayan şehir efsanelerinden biriydi. Yani “Tüm oyuncular, saha dışında olursa rakip hemen santra yapıp hücum edip boş kaleye gol atabilir” efsanesi...
 

İlgini Çekebilir
Ronaldo Al Nassr'a transfer olacak mı? Açıkladı
Habere Git

Oyun kural kitabının 8. maddesi açıklıyor

Futbol oyun kuralları kitabındaki ilgili bölüme bakalım. Kitabın “Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması"nı düzenleyen 8. maddesinin 1. fıkrasında; “Bütün başlama vuruşlarında başlama vuruşunu yapan haricindeki bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunmalıdırlar” maddesi yer alıyor. 

11 oyuncu da saha dışına çıkabilir

Söz konusu kurala göre, gol atan takımın 11 oyuncusunun tamamı da saha dışına çıkıp sevinse bile bir sıkıntı olmuyor. Çünkü golü atan takım kendi sahasındaki yerini almadan hakemin maçı tekrar başlatması kurallara göre asla mümkün değil.
 

Portekizliler bunu Rusya'da da yaptı

Özetle Portekizli oyuncuların gol sevinci sırasında aldıkları bu tedbir esasen gereksizdi. Üstelik bu bir ilk de değil. Çünkü Portekiz Milli Takımı, söz konusu tavrı FIFA 2018 Dünya Kupası sırasında da yaptı. Rusya’daki organizasyonda Jose Fonte, arkadaşları attıkları gole sevinirken, saha dışında beklemişti.

Fonte bu kuralı doğru bilmeyenlerden

Maç sonunda medya mensupları Fonte'ye bu hareketi neden yaptığını sordu. O da şu cevabı verdi: “Biz sahada olmadan oyunun başlamasına engel olmak için yaptım bunu.” Bunun üzerine futbol oyun kurallarını düzenleyen tek yetkili kurum olan IFAB, açıklama yayınlayarak, adeta bir hurafe olan bu davranışın uydurulmuşu şehir efsanesi olduğunu ilan etti.

Ne futbolcu ne gazeteci kuralları biliyor

Hakemler futbolun en çok tartışılan kişileri. Ancak tartışmalara neden olan kararlara bakıldığında büyük bir cehalet olduğu gözlemleniyor. Yöneticiler de teknik direktörler de futbolcular da oyun kurallarına tam olarak hakim değil. Aynı şekilde medya mensupları da kural kitaplarını doğru düzgün okumadan genelde "Bence", "Bana göre" vs gibi kavramlarla hakem kararlarını yargılıyor.

Portekizliler bunu Rusya'da da yaptı

Özetle Portekizli oyuncuların gol sevinci sırasında aldıkları bu tedbir esasen gereksizdi. Üstelik bu bir ilk de değil. Çünkü Portekiz Milli Takımı, söz konusu tavrı FIFA 2018 Dünya Kupası sırasında da yaptı. Rusya’daki organizasyonda Jose Fonte, arkadaşları attıkları gole sevinirken, saha içinde beklemişti.

Senin için hazırladığımız haberler