Rekorların adamı Hamilton'dan yeni meydan okuma geldi

Orhan Gülek
28.09.2021 - 15:13 | Son Güncellenme: 28.09.2021 - 16:36

Formula 1'e 7. şampiyonluk ve 100. galibiyetiyle damga vuran Hamilton, başarılarının en iyi araca sahip olmasına bağlı olmadığını kanıtlamak istiyor.

Rekorların adamı Hamilton'dan yeni meydan okuma geldi

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Mercedes pilotu Hamilton, geçtiğimiz hafta Rusya GP'de aldığı etkileyici zaferle 100. galibiyetine ulaştı ve böylece istatistiksel olarak Formula 1 tarihinin en başarılı pilotu olmayı başardı.

Ancak Hamilton'ın aldığı başarılar genelde Mercedes'in üstünlüğüne bağlanıyor. Mercedes aracını kullanan herkesin bu başarılara ulaşacağına inanan pek çok kişinin aksine Hamilton, kendisini gelecek sezon tam olarak kanıtlayacağını ifade ediyor.

2022'de Formula 1'de büyük değişimler yaşanacak

Gelecek sezon F1'de getirilecek kurallar sayesinde araçların çok yakın olması bekleniyor ve bu sayede kullandıkları araçların rekabetçiliğine bağlı kalmak zorunda olmayan sürücüler gerçek yeteneklerini ortaya koyabilecek.

Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise eşit araçlarla yarışıyor olacağından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, kendisini daha iyi kanıtlayacağını dile getirdi.

"Bu yüzden Formula 1’de kalmak istiyorum"

Sky Italia'ya konuşan Hamilton “Gelecek sezon araba performanslarının birbirine daha yakın olması muhtemel. Böylelikle sürüş yeteneğinin önemi artacak. Bu yüzden Formula 1’de kalmak istiyorum çünkü bu, yeteneklerimi göstermek için bir fırsat." dedi.

Verstappen: "İyi bir araçla Hamilton'ı geçerim"

Hamilton'a karşı şampiyonluk mücadelesi veren Red Bull pilotu Max Verstappen ise bu düşünceye katılmıyor. Hollandalı pilot Verstappen, Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda yeterince iyi bir araçla son şampiyon Lewis Hamilton'ı yenebileceğini söylüyor.

Verstappen "Lewis çok iyi, kesinlikle en iyilerinden bir tanesi; ancak Tanrı değil. Onla eşit seviyede bir araçla yarıştığımda, kesinlikle kazanacağımı düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Hamilton, 2020 Türkiye GP'de tarih yazmıştı

Geçen sezon koşulan Türrkiye GP'de 6. sıradan start alan Hamilton, hem yarışı kazanmış hem de dünya şampiyonluğuna uzanmıştı. Deneyimli pilot bu tarihi zaferle 7. kez dünyanın en iyisi oldu ve Ferrari'nin eski efsane pilotu Michael Schumacher'in rekorunu egale etti. Hamilton daha önce 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında mutlu sona ulaşmıştı. Britanyalı pilot, 2020 yılında da zirvede yer alarak üst üste dördüncü, toplamda ise yedinci şampiyonluğuna imza attı.

Peki 2022'de Formula 1'de ne tür değişiklikler olacak?

30 yıl sonra bir ilk

Koronavirüs salgınından dolayı bir yıl ertelenen yeni kurallar, gelecek sezon resmen yürürlüğe girecek. Bu kurallarla birlikte 30 seneyi aşkın süre sonra ilk defa zemin etkisine sahip araçlar Formula 1'de mücadele edecek. Bu sayede araçların aerodinamik yüzeyinin oluşturduğu türbülans azalacak ve araçların birbirlerini daha yakın takip edebilmesi mümkün olacak.

Mercedes'e yasaklar getirildi

Gelecek sezon dışında Mercedes’e bu sezon da belli yasaklar getirilmiş durumda. Son olarak Mercedes'in geçen sezon kullandığı ve DAS (çift eksenli yönlendirme) adını verdiği sistem yasaklanmış durumda. Çünkü Mercedes sürücüleri, bu sayede ön tekerlerin içe-dışa dönüklük açısını sürüş sırasında değiştirebiliyordu.

Harcama limiti de yürürlüğe girdi

Rekabetin artması amacıyla getirilen harcama limiti kuralı da bu sezon yürürlüğe girdi. Buna göre takımların Ar-Ge ve üretim bütçesi 145 milyon doları geçemeyecek. Üst sınır, 2022’de 140, 2023’te ise 135 milyon dolara düşecek.

Formula 1'de sezonun 16. yarışı 10 Ekim Pazar günü Türkiye Grand Prix'siyle devam edecek. Tarihi yarış öncesi pilotlar ve takımlar klasmanında puan durumu şu şekilde:

Pilotlar klasmanı

  1. Lewis Hamilton (Büyük Britanya): 246,5 puan
  2. Max Verstappen (Hollanda): 244,5 puan
  3. Valtteri Bottas (Finlandiya): 151
  4. Lando Norris (Büyük Britanya): 139
  5. Sergio Perez (Meksika): 120

Takımlar klasmanı

  1. Mercedes 397,5
  2. Red Bull: 364.5
  3. McLaren: 234
  4. Ferrari: 216,5
  5. Alpine: 103

 

Senin için hazırladığımız haberler