Mehmet Büyükekşi Açıkladı: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Geliyor

İsa Kethüda
05.06.2023 - 23:40 | Son Güncellenme: 05.06.2023 - 23:47

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi yeni sezonda yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceğini açıkladı. İşte haber ile ilgili detaylar.

Mehmet Büyükekşi Açıkladı: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Geliyor

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi yeni açıklamaları ile dikkat çekti. Büyükekşi gelecek sezon yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceğini söyledi.

Yeni sistemin maliyeti yıllık 2 milyon Euro

Mehmet Büyükekşi katıldığı bir programda yeni sezonda yarı otomatik ofsayt sistemine geçileceğini açıkladı. Yeni sistemin yıllık maliyetinin 2 milyon Euro olduğunu söyleyen TFF Başkanı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yarı otomatik ofsayt sistemi için yıllık maliyet 2 milyon Euro ve 4 yıllık da sözleşme istiyorlar. Görüşmelerde belli bir seviyeye geldik. İnşallah önümüzdeki sezon yarı otomatik ofsayt sistemine geçmiş olacağız.”

Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?

SAOT olarak da bilinen Yarı Otomatik Ofsayt teknolojisi maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı noktayı aynı anda takip edip ofsayt kararını en kısa sürede saha içi hakemleri ve VAR görevlileri ile paylaşan bir sistem. Stadyumda farklı bölgelere yerleştirilmiş 12 özel kamera ile oyuncuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydedebilmek mümkün. Böylece hakemler kararlarını futbolcularım vücut hareketlerini inceleyerek verebilecek. 

İlgini Çekebilir
Büyükekşi, Kuntz'un kaderini çizdi
Habere Git

Stadyum ekranlarında yayınlanacak

FIFA, resmî sitesi üzerinden yaptığı açıklamada SAOT ile kaydedilen görüntülerin eş zamanlı olarak yayıncılarla paylaşılacağını temin etti. Ayrıca pozisyonun neden ofsayt olduğu ve futbolcunun hangi hatası sebebiyle ofsayt kararı verildiği de stadyumdaki ekranlarda yayınlanacak. 

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda test edildi

Yeni sistem 2022 FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda test edildi. SAOT ile ilk resmi gol iptali ile AS Pirae ve Al-Jazire’nin karşılaştığı maçın ilk yarısında gerçekleşti ve golün iptali yalnızca 20 saniye sürdü. 

“Yabancı hakem getirmeyi düşünmüyoruz”

Açıklamalarında yarı otomatik ofsayt sistemi dışındaki konulara da değinen Büyükekşi yabancı hakem getirmeyi düşünmediklerini şu sözlerle vurguladı: “Yurt dışından hakem getirmeyi düşünmüyoruz. Kendi hakemlerimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da bugünden yarına kadar olacak bir şey değil, biraz zaman alır.”

İlgini Çekebilir
İşte Aslan'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki olası rakipleri...
Habere Git

“Hakemlerimiz de hatalar yapıyor”

Konuşmasında bazı hakemlerin iyi, bazılarının ortalama üstü veya vasatın altında kaldığını söyleyen Mehmet Büyükekşi hakemlerin verdikleri kararlar hakkında şu ifadeleri kullandı: “Hakemlerin verdiği kararlar elbette tartışılabilir ama niyetinin iyi olması önemli. Bir futbolcu hata yapınca başkan onu aforoz etmiyor. Zaman zaman hakemlerimiz de hatalar yapıyor. Bazıları kabul edilebilir, bazıları ise kabul edilemez hatalar yapıyor. Buna göre de ceza alıyorlar”

3. Lig’deki uçak ve otel masrafları ortadan kalkacak

TFF Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklamalarda 3. Lig takımlarının ekonomik problemleri için de birtakım düşüncelerinin olduğunu belirtti. Büyükekşi 3. Lig ekipleri için otel ve uçak masraflarını ortadan kaldıracaklarını şu sözlerle açıkladı: “Yönetime geldiğimizde onların da 7 yıldır gelirleri artmamıştı. Biz ise bu yıl gelirlerini %100 artırdık. Takımların daha az seyahat etmesi için çok fazla uçak ve otel parası ödüyorlar. Bu noktaya destek olmak için 3. Lig'i daha bölgesel hale getirebiliriz. Grup sayısını çoğaltıp 300-350 km'yi geçmeyecek şekilde ve bir gün önce o ilde bulunma mecburiyeti yerine 3 saat önce bulunma şartını getirerek bu kulüplerimizin uçak ve otel masrafını ortadan kaldırmak istiyoruz."

1. Lig’e harcama limitleri geliyor

Konuşmasında şimdiye kadar Süper Lig’de harcama limiti olduğunu vurgulayan Büyükekşi bir geçiş dönemi olacağını açıklarken şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki yıl geçiş dönemiyle birlikte 1. Lig'e harcama limiti getiriyoruz. 2. ve 3. Lig'e de daha basit bir sistemle harcama limiti getireceğiz. Böylelikle takımlarımızı hem denetleyeceğiz hem de haksız rekabeti ortadan kaldıracağız."

İlgini Çekebilir
SON DAKİKA! Ali Koç: Aday varsa seçime gitmeye hazırım
Habere Git

Yabancı sayısına yeni plan

Kulüplerdeki yabancı sayısı için ilk önerilerinin 7+4 olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi kulüplerin bunu daha fazla tartışmak istediğini söyledi. Kulüplerin bu isteği üzerine ise geçici olarak aynı şartların 2023-24 sezonu için devam etmesini istediklerini vurgulayan Büyükekşi yeni plan hakkında ise “Yabancı sayısı hakkında 2024-25 sezonundan itibaren 5 yıllık bir plan yapacağız. Her yıl ne kadar futbolcu azalacak veya çoğalacak bunlar tartışılacak ama hedef ‘Biz nasıl kendi kaynaklarımızla futbolcu yetiştirebiliriz’ olacak." ifadelerini kullandı.  

Senin için hazırladığımız haberler