Rıdvan Dilmen'den G.Saray yorumu: "Başkanından sporcusuna kadar..."

22.09.2019 - 19:23 | Son Güncellenme: 22.09.2019 - 22:23

Rıdvan Dilmen'den G.Saray yorumu: "Başkanından sporcusuna kadar..."

Yorumcu Rıdvan Dilmen, Süper Lig'in 6. haftasında oynanan Yeni Malatyaspor-Galatasaray mücadelesinin ilk yarısını ve ikinci yarısını yorumladı.

Dilmen'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

İlk yarı yorumları:

Galatasaray hazırlık pasını iyi yaptı. Golün hazırlanışı görebildiğimiz en iyi set hücumlarındandı. Altyapılarda bu set hücumu nasıl olur, ön direk arka direk paylaşımı nasıl olur, bunlar önemli şeyler. Goldeki organizasyon çok güzel. 

Galatasaray taraftarı gole kadar 'Bizim bu maçı kazanma şansımız yok' düşüncesiyle izlemiştir. Çok kötü başladı Galatasaray. Böyle durumlarda bulunacak bu gol, hem seni rahatlatır hem de rakibi şok etkisine sokar. Nitekim Yeni Malatyaspor golden sonra etkisinden çıkamadı. 

N'Zonzi her hafta üzerine koyuyor. Bazı oyuncular direkt adapte olur, bazılarının zamana ihtyacı vardır. Eğer böyle böyle devam ederse sezon başından beri eleştirilen Galatasaray, puan tablosunda normal yere gelecektir. Hocanın tercihi doğru, Falcao ve Feghouli'nin başlamaması.

İkinci yarı yorumları:

İki takım için de kırılma anları var. Galatasaray'ın ikin golü bulma şansı vardı. Yeni Malatyaspor'u golü buldu. Malatyaspor'un ikinci golü atma şansı da vardı. Galatasaray bu maçta puan kaybetmek için elinden geleni yaptı. Temposuz oynadı. Rakibin yarı alanında baskı yapmadı, kendi ceza sahasında savunma yaptı. Galatasaray adına takımın en iyi oyuncusu Ömer Bayram'dı. Seri ikinci yarı kayboldu.

Yeni Malatyaspor'un da üç önemli oyuncusu da yoktu. Galatasaray bu 5 haftada henüz daha iki gol farkla öne geçemedi. Konyaspor 1-0 gitti, 1-1 oldu. Bu maç da öyle oldu. Son iki yılın şampiyonu 5 haftadır maç koparamadı. 

Galatasaray kötü oynamasına rağmen net pozisyonlar buldu. Ama daha da kötüsü, artık 1-0'a oynayan bir Galatasaray görüyoruz.

5. hafta bittiğinde Galatasaraylıların özeldiği, beklediği Galatasaray'ı henüz göremedik. Geçen haftakı Kasımpaşa maçında, Club Brugge maçı var diye rolantiye aldı diyebilirdik ama şimdi böyle bir durum yok. 

Fatih Terim, Falcao'yu Fenerbahçe maçı için dinlendirdi. Hem Andone'yi de görmek istedi. Galatasaray'ın oyununun kaymağını Gomis yedi. Galatasaray ilk 23 dakika hiçbir şey yapmadı. Topun hızını ve temposunu artırması lazım. 

Lemina gelince göreceksiniz, çok iyi bir orta saha oyuncusu ama hiç hazır değil. Ömer Bayram haftaya kesinlikle oynayacaktır Fenerbahçe maçında Nagatomo'nun yerine. Galatasaray'ın formatına çok uygun bir oyuncu. Hücumcu ve hızlı. 

Futbolda artık ucuz kart, faul vesaire olmamalı. Hakem ve VAR hakemi ona göre davranacak. Adaletli olsunlar ama ne gördüyse onu vermeye çalıştılar bugün hakemler. Temiz maç yönetildi. 

Galatasaray rakip takımları oyun ortağı yapıyor. Oyunu koruyamayınca da sonuç ortağı yapıyor.

N'Diaye'yi çok sevmem, ama iki ceza sahası arasında çok hızlı gidip gelirdi. Bu senin savunmanı da taşıyor. Galatasaray rakibi koşturmuyor, böylece rakipler soluklanma fırsatı buluyor. Konyaspor, Kayserispor ve Malatyaspor son bölüme daha diri girdi. Orta sahada koşan oyuncusunun olmaması Galatasaray'ı bu şekilde etkiliyor.

Marcao ve Luyindama adele sakatlığı yaşamaz. Zaten 25 metrede oynuyorlar. Ama Beşiktaş'ın savunmacıları öyle değil. Arkaya atılan toplara yakalnıyorlar sürekli bir depar durumu var. Çok pozisyon yiyorlar.

Mesela Fatih Terim ister ki Onyekuru kalsın. Ama şartlar uygun değildi. Şampiyonlar Ligi'nde olmasından dolayı avantajlı olsa da. Ersun Yanal demiştir ki, 'Zanka, Rami değil, şu ismi istiyorum Ali Bey' diye ama Ali Koç da o kadar para yok demiştir. Yani demek istediğim, Fatih Terim'in istediği orta saha yapısı değil bu.

İstenilen şeylerin maliyeti var. Buna göre doğru-yanlış bazı terihler yapmanız gerekiyor. Lemina çok iyi bir oyuncu, hazır olunca bunu gösterecek. N'Zonzi çok iyi bir tek ön libero. Ama Seri iyi bir sol iç orta saha oyuncusu değil. Zaten Lemina varken, Lemina sol içte, Seri sağ içte oynuyor.

Ama görünen o ki, Galatasaray'ın saha içi konsantrasyonu bu sene iyi değil. Bu şundan da olabilir, saha içi değil saha dışı olaylar, hocanın cezası, kulüplerin birbiriyle durumları, bunlar hep etkiler.

Galatasaray şampiyon olurken sadece kendisi iyi değildi, rakipleri de kötüydü. Başakşehir öyle değildi, Fenerbahçe veya Beşiktaş; Başakşehir gibi o kadar puan önde olsaydı. Galatasaray geriden gelip öyle koparamazdı.

Galatasaray 30 küsür maçtır iç sahada yenilmiyor, puanlar hep cepte, belki bazen beraberlik. Ama dış saha? Puan yarı yarıya düşer.

Galatasaray 30 küsür maçtır iç sahada yenilmiyor, puanlar hep cepte, belki bazen beraberlik. Ama dış saha? Puan yarı yarıya düşer. Dış saha oyunun değişmesi lazım, bunun için oyuncu da gerekebilir, sistem değişikliği de olabilir. Tabii hoca da takımın başında değil, zor oluyor. Galatasaray'ın artık saha içine dönmesi lazım. Her şeyi bırakıp bütünüyle saha içine bakması lazım. Başkanından sporcusuna kadar.

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi:

Galatasaray-Fenerbahçe maçı çok daha farklı bir atmosferde oynanacak. Galatasaray hâliyle gelecek hafta daha istekli, daha enerjik bir şekilde maça başlayacaktır. Bu zaten maçın öncesinde bile belli olur. Galatasaray'a veya Fenerbahçe'ye biri transfer olduğunda daha uçakta henüz öğretiyorlar ona, onlar da Fenerbahçe veya Galatasaray maçını bekliyorlar. O yüzden Galatasaray'ın enerjisi daha yüksek olacaktır. Oyun kalitesini de artırmak zorundadır. 

Fenerbahçe tarafında ise Garry Rodrigues yok. Çabuk oyuncu olarak bir tek Victor Moses var ama o da 3-4 haftadır oynamıyor. Uygunsa Moses başlar diye düşünüyorum. Fenerbahçe'nin süratli oyuncusu olmadığı için kontra atak şansı zor görünüyor. Yerleşik şekilde Vedat üzerinden oynayıp, öyle hücum etmeye çalışacaklardır. Ama Galatasaray, taraftarın da desteğiyle maçın ilk 10 dakikasında uzun oynayıp baskı kurmak isteyecektir. İlk kez Gustavo ve Emre maça beraber başlayacaklar. Burada Isla çok önemli, Isla'nın oynama şansı olursa Ozan Tufan'ı öne ata şansı doğacak.

Senin için hazırladığımız haberler