"Rotasyon değil Kumpir"

28.09.2024 - 22:32 | Son Güncellenme: 28.09.2024 - 22:36

Süper Lig'de Galatasaray, Kasımpaşa karşısında 3-0 öne geçtiği maçta 3-3 berabere kaldı. Ajansspor'dan Mehmet Sevinç, Okan Buruk'un tercihlerini değerlendirdi.

"Rotasyon değil Kumpir"

Mehmet SEVİNÇ

Galatasaray form tuttu, bu takımı kimse durduramaz derken sahneye Okan Buruk çıktı. Rotasyon adı altında takım karışık kumpire dönünce Galatasaray kendi sahasında 3-0’lık üstünlüğü koruyamadı.

Galatasaray, Kasımpaşa maçına PAOK mücadelesine göre tam 6 değişiklikle başladı. Buna kimileri rotasyon diyebilir. Ama henüz eylül ayında olduğumuzu, sahaların ağırlaşmadığını, Avrupa Ligi’nde henüz 1 maç yapıldığını göz önünde bulundurursak bu değişiklik sayısının fazla olduğunu düşünebiliriz. Ancak Okan Buruk bununla da yetinmedi. Takımını yılladır alıştığı, bu sezon biraz da modifiye ettiği 3-4-1-2 düzeni yerine 4-2-4 sistemiyle sahaya sürdü. Osimhen’in yanında fiziksel olarak yetersiz Icardi ve geriye gelmeyen 2 kanat forvet Yunus ve Sallai hücum bölgesindeydi. Orta saha ise 6 numarasız iki 8 ile tutulmaya çalışıldı: Gabriel Sara ve Kerem Demirbay. Son derece riskli bu kadro ceza sahasına gelen 3 topta golcülerinin kalitesiyle 3 gol buldu. Ancak takım goller dışında sahada yoktu. Bu ilk düdükten itibaren görüldü.

Osimhen’in sakatlanıp çıkması aslında orta sahayı güçlendirip oyunu turma şansını Galatasaray’a verse de Okan Buruk takımın en yaşlısı Mertens’i sahaya sürerek bir başka çelişkiye imza attı. Sahanın en iyisi Gariel Sara’yı da oyundan çıkaran sarı kırmızılılar hiç top tutamamaya başladı. Yüzde 68 pas başarı oranı takımın her 10 toptan 3’ünü rakibe attığı anlamına geliyordu. Girenin çıkandan daha yorgun göründüğü maçta Galatasaray sahanın en kötülerinden Kerem Demirbay’ın sayısız top kaybını da önemsemedi ve onunla maçı bitirdi.

Özellikle 3-0’lık skorun ardından sahada koşmadan, yürüyerek maçı bitirmeye çalışan sarı kırmızılı oyuncular hücumu hiç düşünmeden ikinci yarıya başladı. Tek amaç maçın son düdüğünü duymaktı. Ancak Galatasaray teknik heyetinin takımı karıştırmaya devam etmesi bunun da önüne geçti. Maça sağ bek başlayan Jelert 90 dakikayı sol önde bitirdi. Kasımpaşa’nın en etkili oyuncusu Aytaç Kara 6 numarasız sistemde Galatasaray’ın orta sahasında istediği her aksiyonu yapma fırsatı buldu. Sonuç olarak 3-0’ı koruyamayan Galatasaray yakaladığı rüzgarı da çok kısa sürede kaybetmiş oldu.

Bu puan kaybının birçok nedeni var: Okan Buruk ve futbolcuların ligi ve rakibi küçümsemesi, mücadele etmeden de maçları kazanabileceklerini düşünmesi, 6 numarasız 4-2-4 ya da 4-4-2’nin oynanamayacağını öngörememeleri, Icardi’ye “hazır değilsin, yedek bekleyeceksin” denememesi, 2 forvetli sisteme nasıl geçileceğinin iyi analiz edilmemiş olması, her futbolcuyu mutlu etme çabası Galatasaray’a bu akşam ağır bir ders olarak geri döndü.

Senin için hazırladığımız haberler