Rus sporculara tarafsız bayrak kararı!

Ali Bozkurt
02.10.2023 - 15:15 | Son Güncellenme: 02.10.2023 - 15:17

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Uluslararası Paralimpik Komitesi Rus ve Belaruslu sporcuların Paralimpik Oyunlarına katılabilmelerine yeşil ışık yaktı.

Rus sporculara tarafsız bayrak kararı!

AJANSSPOR HABER

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Rus ve Belaruslu paralimpik sporcuların, 2024 Paris Olimpiyat oyunlarında tarafsız bayrak altında yarışmalarına karar verdi. Karar Bahreyn'deki toplantıda oy çokluğuyla alındı.

Öne red, sonra istisna

Uluslararası Paralimpik Komitesi üyeleri Bahreyn'deki toplantıda Rus ve Belaruslu sporcular için bir araya geldi. Yapılan oylama sonucunda önce Rusya'nın oyunlardan tümüyle uzaklaştırılması kararı çıktı. 
Ardından yapılan ikinci bir oylamada Rus ve Belaruslu sporcuların, paralimpik oyunlarda mücadele edebilecekleri açıklandı. Ancak sporcuların oyunlara yalnızca tarafsız olarak katılmaları şartına karar verildi.

Karar tartışılıyor

IPC'nin aldığı karara bir çok kuruluştan tepki gecikmedi. Uluslararası sporcuların liderlik ettiği Küresel Sporcu hareketi, alınan kararın savaş propagandasına destek verdiğini ve Rusya'nın uluslararası düzeyde kendini göstermesine izin verildiği anlamına geldiğini belirtti.

Ukrayna hükümetinden tepki 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in danışmanı Mihaylo Podolyak, "Rusların Paralimpik Oyunlarına katılımına izin verilmesi, Rusya'nın uluslararası kurum ve kuruluşlardan ihraç edilmemesi, toplu suçlara karışan üst düzey yetkililer hakkında hiçbir yargı alanında tutuklama kararı çıkarılmaması ve Rusya ile ticaret yapılmasına izin verilmesi anlamına gelmektir." dedi.

Rusya için ilk olmayacak

Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin, "Rus sporcuların tarafsız olarak oyunlara katılabilecekleri" kararı ilk değil. Daha önce 2016 Rio Olimpiyatlarında Rusya ve Rus sporcuları, doping suçlamaları nedeniyle oyundan ihraç edilmişti. 


2020 Londra Olimpiyat oyunlarında ise bu seneki kararın bir benzeri alınarak, sporcuların tarafsız olarak oyunlarda yer almalarına izin verilmişti.

Paralimpik Oyunları nedir?

Paralimpik oyunları, çeşitli engelli gruplardan sporcuları kapsayan oyunlara verilen isimdir. Paralimpik Oyunları başta yüzme, yelken, halter, judo, futbol, bisiklet ve atletizm olmak üzere bir çok oyunu kapsamaktadır.

Senin için hazırladığımız haberler