
AJANSSPOR-HABER
Ajansspor yazarı ve Radyospor programcısı Atilla Türker, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşı Spor Hukuku Uzmanı Avukat Anıl Dinçer'e sordu. Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Rusya'ya başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ekonomiden spora kadara birçok yaptırım uygulandı. Büyük tepki çeken işgal sonra FIFA ve UEFA da Rusya'yı organizasyonlarından apar topar men etti. Rusya, CAS'a başvurdu. Acil bir karar çıkmasını istiyor. CAS'tan nasıl bir karar çıkar? Rusya'nın savunması dahi alınmadan yapılan menler önümüzdeki dönemde nasıl sonuçlar verebilir? Spor hukukçusu Anıl Dinçer, bu acele verilmiş kararın UEFA ve FIFA'da çatırdamalara neden olabileceğini, bazı yeni oluşumlara yol açabileceğini savundu.
1. Müsabakalardan men edilmesi kararı Avrupa basınında ve sizin yaşadığınız Rus Milli Takımı ve Rus Kulüplerinin FIFA ve UEFA tarafından uluslararası İngiltere’de nasıl yankı buldu?
"İngiltere futbola ilişkin verilen kararlarda en kuvvetli ülke"
Açıkçası karar açıklanmadan önce bu kararın önceden bu şekilde verileceği belliydi. Avrupa’da gerek kamuoyunda gerek basında bu kararın verilmesi yönünde ciddi baskı oluşturuldu. İngiltere Futbol Federasyonu’nun devreye girip, FIFA ve UEFA’ya baskı yapması sonrası bu kararın verileceği anlaşılmıştı; çünkü İngiltere futbola ilişkin verilen kararlarda en kuvvetli ülke diyebiliriz. Sorunuza gelecek olursam, kararın verilmesi öncesinde bu konu ciddi anlamda Avrupa medyasında yüksek sesle konuşuluyordu.
"FIFA ve UEFA’nın karar veriliş şeklini yanlış buluyorum"
2. FIFA ve UEFA’nın kararı hakkında yorumunuz nedir?
FIFA ve UEFA’nın karar veriliş şeklini yanlış buluyorum. Her iki kurum da niye böyle bir karar verdiğini detaylarıyla açıklamadı. Yalnızca Rusya’ya karşı Ukrayna ile birlik mesajı verildi ve sonrasında men kararı açıklandı. Oysa ki doğru olan, karar verilirken detaylarının ve hukuki dayanaklarının iyi açıklanmasıydı. Savaş, işgal, insanlık suçu gibi nedenlerden bahsedilip; FIFA ve UEFA’nın talimatlarının hangi maddelerine aykırılık olduğu açıklanmalıydı.
Karardaki diğer sakıncalı nokta ise men kararının süresiz olması. Süre olarak yalnızca bir sonraki karara kadar dendi ve ucu açık bırakıldı. Belirli bir süre verilip, daha sonra gerekirse men kararının uzatılmasının hukuken daha doğru olacağı görüşündeyim. Böyle önemli kararlarda neden ve süre iyi açıklamalı ve herhangi bir kuşkuya açık kapı bırakmamalısınız. Aksi durumda şimdiki gibi men kararını siyasi tartışmaların ortasında bırakır; FIFA ve UEFA gibi önemli kurumların güvenilirliğini tartışmaya açtırırsınız.