Saffet Akyüz: "Galatasaray'a yenilince 3,5 saat statta mahsur kaldık"

30.01.2020 - 20:11 | Son Güncellenme: 30.01.2020 - 17:11

Saffet Akyüz: "Galatasaray'a yenilince 3,5 saat statta mahsur kaldık"

Futbolculuk döneminde Galatasaray ve Trabzonspor formaları giyen eski golcü Saffet Akyüz, futbolun gündemini değerlendirdi. Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanacak maçı kim kazanır? Muriç- Sörloth kıyaslaması için neler söylüyor? Arda Turan neden Galatasaray'a transfer olamadı? Futbola teknik adam olarak hizmet etmeye devam eden Akyüz, Radyospor'da fikir ve tespitlerini paylaştı.

Radyospor'da Spor Kazanı programında Özgür Sancar'ın canlı yayında sorularını yanıtlayan Saffet Akyüz'ün açıklamaları şu şekilde:

Trabzonspor - Fenerbahçe maçını kim kazanır?

İki takım da formda. Trabzonspor bu sene müthiş bir yapılanmanın içine girdi, doğru transferler yaparak kadro derinliğini artırdı. Bu da seyir zevki olarak geri döndü. Taraftarların özlem duyduğu bir takım görüntüsü var. Trabzonspor doğru yolda gidiyor. Uzun süreli bir özlem var. Bunu gerçekleştirmek istiyorlar. Fenerbahçe de inişli çıkışlı olmasına rağmen heyecan veren bir futbol sahaya yansıtıyor. İki tane özgüveni yüksek takım karşılaşacak

Saffet Akyüz: "Trabzon'da oynadığımda Galatasaray'a kaybedince 3,5 saat stadyumda kaldık"

Yıllar önce Galatasaray’a yenildiğimizde 3,5 saat stadyumda kalmıştık. Seyirci yenilgiyi hazmedemiyordu. Trabzonspor’un gösterdiği performans şimdi de taraftarların yenilgiyi kabul etmemesini sağladı. Seyirci baskısı konusunda bir sıkıntı olmayabilir. Skoru elde ettikten sonra Fenerbahçeli futbolcular daha rahat olabilir. Kötü oynadığı, skoru elde edemediği bir maçta futbolcular etkilenir. Bu seviyedeki futbolcuların da konuya böyle baktığını düşünüyorum.

Sörloth ve Muriç kıyaslaması için ne diyor?

Muriç ve Sörloth’un yaşları yakın. Muriç, inanılmaz bir performans sergiliyor. Kendisini yukarıya çekti. Defans arkasına koşu ve hava toplarındaki hakimiyet açısından Sörloth’u biraz daha önde tutuyorum. Muriç'in fiziğine göre kafa toplarındaki etkinliği daha düşük. Ancak; Muriç ciddi aşama gösterdi. Sörloth kendini kart anlamında da dengeli götürüyor. Bana bir oyuncu al desen ben Sörloth’u alırım.

Saffet Akyüz: "Sörloth'un arkasındaki oyuncular daha çok destek oluyor"

Muriç ve Sörloth’un yandaki ve arkadaki oyuncuların desteğine ihtiyacı var. Liverpool’a baktığında 3 oyuncu da kendi başına işler yapıyor. Muriç bu alanda geride kalıyor. Ama Sörloth bu açıdan önde. Arkasında oynayan oyunculara bakınca Trabzonspor daha aktif oynuyor. Trabzonspor-Fenerbahçe maçına nasıl yansıyacağını göreceğiz.

Arda Turan - Galatasaray konusu...

Kendimi Arda’nın yerine koyuyorum. Türkiye’yi Avrupa’da çok iyi temsil etti. Herkesin sevdiği bir oyuncuydu. Son 2 yılda yaşadıkları ortada. Bu kadar sevilen bir oyuncu negatif duruma düştü. Futbolcuların erken gelen başarıları kaldırmaları zor olabiliyor. Arda Turan da zor bir süreçten geçiyor. Arda Turan fiziksel olarak süratli bir oyuncu değil. Şut atamıyor, kafa vuramıyor. Ona rağmen mücadele gücü var. Atletico’da müthiş bir performans gösterdi. Barcelona’da özgürlük verilmediği için istediklerini yapamadı. Zamanla da değersizleşti. Arda hep formda ve güçlü olmak zorunda. Düşüşü yaşayınca toparlayamadı. Özel bir antrenman programına girmesi gerekiyordu.

Saffet Akyüz: "Arda, Galatasaray'da kaos yaratabilecek bir oyuncu"

Başkan Arda Turan’a maliyet olarak bakmıştır. Fatih Hoca da teknik açıdan. Arda Turan'ın Galatasaray’a gelmesi halinde bile kendisine sabredilmesi gerekiyordu. Galatasaray da eski Galatasaray değil. Emre Mor’u neden aldılar? Bir sürü sorunları vardı. Olağanüstü bir sürati var. Değerlendiririz diye düşündü Terim. Arda da sistemin içinde yararlı olabilecek bir oyuncuydu. Formda olmadığı dönemlerde kaos yaratabilecek bir oyuncu. Başkan bundan tedirgin olduğu için onay vermemiş olabilir. Vefa duygusu kulüplerde olmalı. Bence kendisine bir kapı açılabilirdi. İnsanlar, Arda gelince oynarsa neden kötü oynuyor, oynamıyorsa neden oynamıyor diyebilirdi. Bu bir tedirginlik yaratmış olmalı.

Beşiktaş için fikirleri...

Sergen Hoca benim takım arkadaşım. Ekibini de tanıyorum. Ben Beşiktaş’ın kadrosuna baktığımda sıkıntıları gördüm. FEDA yılında Beşiktaş doğru oyuncular aldı. Doğru oyunculara kaliteli oyuncuları koyunca birkaç yıl kaymağını yediler. Sonrasında ise oyuncular ayrıldı. Ardından iskelet kadro dağıldı. Beşiktaş olarak son 5 sezonda 2 gol atmamış adamları alıyorsun. Futbolumuzdaki sıkıntı menajerlerin oyuncuları getirmesi. Türk futbolunda kulüpler oyuncu seçerken sıkıntı yaşıyor. Scouting isim olarak var ama işlevsel olarak kullanılmıyor. Kulüpler bu konuda tembellik yapıyor.

Senin için hazırladığımız haberler