İllere göre günlük vaka ortalaması açıklandı

17.06.2020 - 19:46 | Son Güncellenme: 17.06.2020 - 19:48

İllere göre günlük vaka ortalaması açıklandı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla mücadele için kurulan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

"Koronavirüs aşısı ve ilacı henüz bulunamadı"

Koronavirüsle mücadele kapsamında henüz bir ilaç veya aşı bulunamadığını söyleyen Bakan Koca, "Türkiye 1 milyon başına 2151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. 1 milyon kişi başına 57 vefat ile dünyada 47. sıradayız. Koronavirüs aşısı ve ilacı henüz bulunamadı" ifadelerini kullandı.

"Vefat edenlerin yüzde 91'i risk grubundaki insanlar oldu"

Virüsle mücadelenin devam ettiğini ifade eden Bakan Koca, "Virüsün şiddetini düşürdüğüne dair bir bulgu yok. Ancak ilk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken, şimdi 2.9 güne düştü. Virüsün şiddetti düşmedi ama hekimlerimizin virüsle mücadelede güçlendi. Vefat edenlerin yüzde 91'i risk grubundaki insanlar oldu" şeklinde konuştu.

İstanbul ve Ankara'daki günlük vaka ortalaması

İllere göre bilgi veren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Vaka sayısına göre vefat oranı en yüksek olan il Gümüşhane, en düşük olan ise Kilis'tir. Son 1 ayda Ankara'da günlük ortamala vaka 127, son 1 haftada 155, son 3 günde ortalama vaka sayısı 177. Son 1 ayda İstanbul'da günlük ortamala vaka 653, son 1 haftada 620, son 3 günde ortalama vaka sayısı 616" dedi.

Maske takmak zorunlu olacak mı?

İstanbul, Ankara ve Bursa'da maske takma zorunluluğu hakkında tavsiye kararı verildiğini ifade eden Koca, "Gerekli tedbirlere uyulursa tehdit ortadan kalkar. Hıfzısıhha kurulları, salgının seyrine göre tedbiri alma konusunda yetkililer. Maske kullanımıyla ilgili 45 ilde gerekli görüldüğü için bu karar alındı. İlave edilecek iller olabilir. İstanbul, Ankara ve Bursa için de Bilim Kurulu'ndan tavsiye geldi. Uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen bunun sağlanmadığını görüyoruz. Sağlanmayan yerlerde vaka sayılarının arttığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

"Sokağa çıkma yasağı olmayacak"

Gelecek dönemde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyeceğini söyleyen Koca, "Vakalarda 18 yaş altı gençlerimizde bir artış olmadığını söyleyebilirim ama vaka sayısında yaş ortalamasının düştüğünü söyleyebilirim. 65 yaş üstü vefat edenlerin oranı yüzde 93'e çıktı. Yaş aralığının yukarı çıktığını söyleyebilirim" dedi.

YKS olacak mı?

Bakan Koca YKS ile ilgili gelen soruya ise, "Sınavların güvenilir olarak yapılması yönünde yaklaşımımız oldu. Bilim Kurulu'nun sınava giriş ve çıkış saatlerinde tedbir alınması, sokağa çıkma konusu da dahil bir önerimiz oldu. Cumhurbaşkanımız hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi. Giriş ve çıkışlarının güvenli yapılması için uygulamanın talimatı verildi. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı bugün açıklama yapabilir" dedi.

Aşı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bakan Koca, "Klinik safhasına gelmiş değiliz. Dünyada da klinik safhasına gelmiş aşı çalışması az. Çin ve Rusya ile aşı çalışmalarını geliştirmeyi konuştuk. Önümüzdeki aylarda klinik çalışmaların Türkiye'ye gelebilmesinin zor olduğunu söyleyebilirim. Eylül ve ekim aylarında klinik çalışmanın gelebileceğini söyleyebilirim. 2 üniversitemizin bu çalışmasından somut bir gelişme olursa açıklarız" sözlerini kullandı.

Senin için hazırladığımız haberler