Sağlık Bakanı Koca: "Yeni tedbirler için tavsiye kararı aldık"

03.04.2020 - 19:29 | Son Güncellenme: 03.04.2020 - 19:36

Sağlık Bakanı Koca: "Yeni tedbirler için tavsiye kararı aldık"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüs salgını sebebiyle yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Virüs taşıyan kişide hastalık belirtisi yoktu, kendisi bile bilmiyordu. Ailesine, amcasına ve yanında çalışanına bulaştırdı. Amcası işyerinde birine, o başka bir görevliye bulaştırdı. Virüs taşıyan yani ilk taşıyıcı kendisi gibi yayılıma kaynaklık edecek pek çok kişiye yol açtı. Taşıyıcıyı bir kere bile görmeyen insanlar hayatlarından oldu. Çevreleri izole edilmeseydi tablonun nasıl büyüyeceğini hayal edin. Dün açıkladığımız vaka sayısı 2456. Ondan önceki gün 2148 yeni korona hastası bildirmiştik. Dün itibari ile toplam vaka 18135’yi. 

Yayılımın ne kadar kolay ve hızlı olduğunu hatırlayın fakat bu umut kırıcı bir gerçek değil. Virüsün yayılım hızını kıracak ve bizi güven altına alacak yöntem temastan kaçınmak. Ailelerimizi uyarıyorum, büyüklerimizi riskten koruyun. Gençler, virüsü taşıyıp taşıyamayacağınızı bilemezsiniz.

Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum. Bilim Kurulu’muz sağlığın riskle seyrettiği yerlerde hareketliliği kısıtlayıcı tavsiye kararı aldı ve cumhurbaşkanıma sundum. Cumhurbaşkanımız takdirlerini kendisi açıklayacaktır.

 

Şehirlere göre vaka ve ölüm sayısı

İstanbul'da 12 bin 231, İzmir'de 1105, Ankara'da 860, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vaka var.

İstanbul'da 217, İzmir'de 27, Kocaeli'de 14 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına şehitlik ünvanı verilecek mi sorusuna cevap veren Bakan Koca, "Gönül hiçbir sağlık çalışanımızın kaybedilmesinden yana değil. Benim de gönlümden şehit olarak geçmesi yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler