Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları

10.06.2020 - 19:50 | Son Güncellenme: 10.06.2020 - 20:02

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs ve son gelişmeler hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Sokağa çıkma yasağı olmadan önce hayatını kaybedenlerin yüzde 15.7'si 65 yaş üstüydü, sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7.5'a düştü.

Koronavirüse karşı etkili bir ilaç ve aşı henüz bulunamadı. Virüse karşı tedbirleri alalım. Avrupa ülkelerine göre en az kısıtlama, en az ölüm ve en az ekonomik sıkıntı yaşayan ülke olmamız malumunuzdur.

Önümüzdeki hafta, dünyada 6 ayı geride kalan salgının verilerini alarak genel bir değerlendirmesini yapacağım.

Yurtdışından gelenler sağlık taramasından geçecek

Yurtdışından gelenlerin konusu çok tartışıldı. Avrupa ülkeleri, havalimanlarında test yapılmasını önermedi ve yapmıyor. Türkiye'de, turizmin yoğun olduğu bölgelerde yerleşim yerlerini sertifikalandırarak detayları belirledik. Avrupa'dan farklı olarak yurtdışından gelen tüm vatandaşları, sağlık taramasından geçireceğiz. hastalık bulgusu varsa gerektiğinde hastanede tedavisini planlıyor olacağız.

Bir ülkeden seferler yapıldığında o ülkelerle ilgili risk oluşursa ona göre tedbir almış olacağız.

Yükselme ve düşüşler var

65 yaş üstü kısıtlamasından çok büyük yarar elde ettik. Bu başarıyı Dünya Sağlık Örgütü yeni fark ediyor.

Vaka sayısının yüzde 60 oranında İstanbul'da olduğunu biliyoruz. İstanbul ve İzmir gibi illerimizde vaka sayısı azaldı. Her geçen gün, 1 Haziran sonrası dahil olmak üzere Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yükselme görüyoruz. Diyarbakır'da bir yükseliş var. Daha çok kültürel, nişan gibi etkinliklerle yükseliş olduğunu görüyoruz. Filyasyon çalışmalarını yapıyoruz. Vatandaşlar daha dikkatli olmalı. Ankara'da bugün itibariyle düşüş yaşanıyor. Konya'da bir fabrika ve iki yerleşim biriminde yapılan taramayla yükseliş oldu, bugünden itibaren düşüş yaşanıyor.

Senin için hazırladığımız haberler