"Sahada ne yaptığını bilen hiç kimse yok"

21.04.2019 - 20:48 | Son Güncellenme: 21.04.2019 - 23:48

"Sahada ne yaptığını bilen hiç kimse yok"

beIN SPORTS yorumcularından Metin Tekin, Tümer Metin ve Önder Özen, Aytemiz Alanyaspor - Fenerbahçe maçı sonrasında değerlendirmelerde bulundu.

Tekin, Metin ve Özen'in açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

TÜMER METİN: Alanyaspor'u tebrik ediyorum. 90 dakikanın tamamına hükmeden, planını uygulamış, rakip analizi yapmış, olağanüstü bir maç çıkarmış bir takım. Maç çok farklı bir noktaya gidebilirdi. Zaten istatistikler de ortada.

Allah aşkına Fenerbahçe'nin ne oynadığını bana biri bana anlatsın. Ben eleştiri yapınca, "Fenerbahçe'de oynadın, ekmeğini yedin. Böyle eleştirme" diyorlar. Bu kadroyu ben yapmadım. Biz gördüğümüzü yorumluyoruz. Rakip takımın santrforu, 'Umarım ligde kalırlar' diyor. Bunu Fenerbahçe'ye diyor. Ben yapmadım bu kadroyu. Harun maçın adamları arasında. 1 tane maç olur sezon içinde. Ama sezonun genelinde olmaz bu. Ne savunma yapabiliyorsun ne hücum yapabiliyorsun. Hadi hücum edemedin, savunma da yapmıyorsun.

Ne yaptığını bilen hiç kimse yok saha içinde. 1 tane büyük maç kazanarak sezonu kurtarmak falan da geçti.Transfer döneminde ne yaptın? Sergen Yalçın'ın, Mustafa Kaplan'ın yaptığını yapamadın. Okan Buruk için de benzer şeyler söyleyebiliriz. Demek ki yapılabiliyormuş.

TÜMER METİN: Fenerbahçe üst üste 3 maç kazanamadı. Bu sezonu böyle geçirecek diyelim. Seneye bu oyunun üzerine oyun inşa edeceğiz dediğin bir şey de yok. Gelecek sene de böyle olacaksa, Allah kolaylık versin. En zor işlerden biri, bu Fenerbahçe'yi yorumlamak. İsmiyle sahadaki görüntü örtüşmüyor. 1-0 mağlupsun. Hiçbir reaksiyon yok. Fenerbahçeli oyuncu isyan etmiyor.

İçeride ne oluyor? "Arkadaşlar siz Fenerbahçeli oyuncularsınız. Buraya yetenekleriniz doğrultusunda geldiniz" deniliyor olabilir. Ama bu yetmiyor.

Fenerbahçe oyuna değil sonuca bakacak. Ama çok net bir Alanyaspor izledik. Alanyaspor'un en kolay maçlarından biriydi. Kadro zayıf denildi. Fenerbahçe'nin transferleri ortada. Bir takımın yüzde 50'si değişti. Hiçbir şey oluşmadı. Ben yapmak istediğini yapamayan bir Fenerbahçe görmüyorum. Ne yapmak istediğini bilmeyen bir Fenerbahçe var. Bu daha tehlikeli. Oyun anlamında ve artı değer yaratma anlamında gelecek sene için Ersun Yanal da fikir vermedi.

METİN TEKİN: Ersun Yanal, Eskişehirspor'da pas oyunu denemişti. Fenerbahçe kadrosu yeterli değil diyebilir. Geriden oyun kuran değil, sonuç alan bir Fenerbahçe yaratmak gerek. Hikmet Hoca geldi elde malzeme aynı. Maçlar kazanabildi. Fenerbahçe'de Yanal etkisi bekledi insanlar. Ayrıca transferler de yapıldı. Ama değişen bir şey yok.

İlk 10 dakikada Alanyaspor takımının bir analiz yaptığını gördük. Villafanez'i Tolgay Arslan'ın fark etmesi gerekirdi. Dalton kardeşler gibi daha uzun, daha kısası yok futbolcunun. Futbolcu aynı futbolcu. Yardımcı antrenörlerin görevi; bazı detayları görmek. Maçın kahramanı bana göre Efecan. Villafanez pırıl pırıl parladı. Bütün senaryoyu çevirdi. Servisler yaptı, top Alanyaspor'dayken bayağı da oynuyor. Top Fenerbahçe'deyken Tolgay'a çok yakın. Tolgay görmedi. Ersun Hoca nasıl görmedi? Skrtel de bir şeyleri göremedi. İlk defa mı sahaya çıkıyorsun? Serdar, Isla da mı görmedi?

4 faktör performansı belirliyor. Alanyaspor, fizik olarak önde. Teknik ve taktik olarak da öndeler. Bir fikirleri var. 15 pozisyona girmiş pek de pozisyon vermemiş. Fenerbahçe başka şeyler yapabilir miydi? Yapabilirdi. Yapabilmeliydi.

TÜMER METİN: Mehmet Topal'ı çapa gibi kullanırım. Tolgay da beni taşır diyor. Ben de diyorum ki taşımaz. Fenerbahçe'nin pas yapmadan topu rakip ceza alanı içine getirmesi olanaksız. Rizespor baskı yediğinde Muriqi topu mesela saklayabiliyor. 15 saniye saklıyor. Ondan sonra da diğer oyuncular vakit kazanıp iş yapıyor. Fenerbahçe'de böyle bir oyuncu da yok.

Tek bir pasör orta saha ile pas oyunu oynanmaz. Ayrıca sahici bir plan gerek. Kısa kısa paslarla saha boşaltamıyorsan başka yolları deneyeceksin. Valencia da zamanında 2 pasla saha boşalttırabiliyordu. Ama rakibi yönlendirme üzerine bir planları vardı. Ayrıca tiki-taka falan da oynamıyorlardı. Fenerbahçe pas oyunu oynamak zorunda mıdır? Bence değildir.

Sergen Yalçın önce oyuna bakan teknik adamlardan biri. İstatistik ortaya çıksın diye oynatmıyor. Önde basacağız diyen teknik adama nasıl sorusunu sorunca yanıt verebiliyorsa zaten teknik adamdır. Nasıl anlatacağını ve uygulayacağını anlatmalısın. Teknik adam, nasıl sorusunun yanıtını verendir. Yoksa oyuncu da seni yargılıyor. Artık teknik adamlık kolay değil. Çünkü oyuncular da Avrupa maçlarını izliyor.

ÖNDER ÖZEN: Sergen Yalçın göreve geldiği ilk anda takımın eksiklerini gidermek için uğraş vereceğinin sinyallerini vermişti. Somut verilerle de bunu açıklayabiliriz. Top onlarda Alanyaspor'da kalmıyordu ve topu geri alma süresinin de düşürülmesi gerektiğini söylemişti. Bunu gerçekleştirmek için adımlar attı.

Ersun Yanal, bölgesel bir antrenörlük seminerinde sahayı kullanım biçimini anlatmıştı. O zaman oradaydım ve Ersun Yanal beni büyülemişti. Ersun Yanal yetenekli bir teknik adam. Ama bu dönem olmamışsa, kötü dizayn edilmiş kadro kadar, ekip olarak kusursuz bir çalışma ortaya çıkmamış da olabilir. Herkesin başarılı ve başarısız dönemleri olabilir.

Fenerbahçe'nin derbi eşleşmelerinde kaybetmemiş olması başka bir şey. Forma kaybetmedi, camia kaybetmedi. O maçları oyuncular oynadı. Kadro yetersizliği çok açık. Ama Kayserispor hiç transfer yapmadan çıkış yaptı. Ankaragücü de yeni oyuncularla yaptı. Eğer olmuyorsa bunun neden olmadığını kamuoyuyla da paylaşmalı.

ÖNDER ÖZEN: Alanyaspor, Fenerbahçe'yi oyun pratiğinden uzaklaştırdı. Fenerbahçe bunu yapamadı. Alanyaspor planladığı gibi oynadı ve kazandı. Ersun Yanal'ın kaliteli bir teknik adam olduğunu düşünüyorum. Mutlaka iyi fikirleri vardır. Ama şu dönemi iyi geçmedi. Bunların nedenini bilmek de bence kamuoyunun hakkıdır.

Şu an stüdyodan gideyim, Tolgay'dan topu çok daha iyi kullanırım. En azından çözüm bulurum yani. Benim ömrüm sırtımda adamla geçti. Büyük takım oyuncusu öyle olur. Emre Belözoğlu gördüğü her baskıda topu kaybetse, "Emre yeter artık, bırak" deriz. Emre sırtındaki baskıya çözüm buluyor. Tolgay istiyor ki ona patronluk verilsin, kimse ona dokunmasın.

Kayıp bir sezon, tamam. Ama kazanım var mı? Yok. Fenerbahçe'nin oyunu büyüklüğüyle anlatılmaz. O büyüklüğü sağlayan şey iyi oyundan gelir. Coşku ayrı, mücadele ayrı şey. Fenerbahçe'nin kimyası bozuk. 29.haftadan ders çıkarılmaz. Geçti ders alınacak haftalar. 13-14 hafta bitince ders çıkarırsın. 29.haftada ders çıkarılmaz.

TÜMER METİN: Fenerbahçe sezon başından beri 11.sıradan yukarıya çıkmadı. Hangi dersten bahsediyoruz. Neyin dersi? Kötü olan tarafı şu; kimse Fenerbahçe'nin büyüklüğüne bir şey söylemiyor. "Biz Fenerbahçe'yiz. Biz büyüğüz" diyerek kadro ve oyun düzelmez. Bu kadro seneye başlasın, hiçbir şey değişmez. Altına imzamı atarım.

Benim oynadığım dönemlerde iyi kurtulmuşum yorumcuların dilinden. Biz böyle oynasak kim bilir ne derdiniz? Tolgay hangi seviyede oynuyor? Ne seviyesinden bahsediyoruz. Sanki Tolgay iyi oynarsa Fenerbahçe düzelecek mi? Fenerbahçe'nin sorunu Tolgay üzerinden okunmaz. İyi oynasa da düzelmez. Ayrıca iyi oynama şansı da yok.

Senin için hazırladığımız haberler