Samet Aybaba'dan transfer açıklaması! Hangi bölgelere takviye olacak?

01.07.2018 - 16:20 | Son Güncellenme: 01.07.2018 - 16:24

Bursaspor transferde hangi bölgelere takviye yapacak? Samet Aybaba, yeni sezona dair neler söyledi?

Samet Aybaba'dan transfer açıklaması! Hangi bölgelere takviye olacak?

Bursaspor Teknik Direktörü Samet Aybaba AS TV'nin ekran klasiği Markaj programına katıldı.

Sönmez Medya Spor Müdürü Süha Gürsoy'un sorularını yanıtlayan Aybaba, "Bursaspor'daki ikinci sürecim çok kolay başladı. Kongre öncesi direkt Başkan Ali Ay beni aradı ve görüşmek istediğini söyledi. Kongrenin ardından da yeniden görüştük ve bu kez sözleşme şartlarını da tamamlayıp anlaşma sağladık. Daha önce rahmetli İlhan Cavcan'ın cenazesi sırasında bir görüşme olacaktı ama o dönemki futbol şube sorumlusu aradı son anda sıkıntı var dedi. İşte o zaman olmadı ama şu an buradayız" şeklinde konuştu.

Takımın oldukça kötü durumda olduğunu belirten Samet Aybaba, "Son 2 seneyi unutmamız gerekiyor. Bursaspor'da son 2 sene yaşanmadı. Hatta şampiyonluğu da unutup her şeye baştan başlamamız gerekiyor. Bir söz vardır; "Bir olalım, diri olalım" diye. İşte bizim artık her şeyimizle bir olmamız gerekiyor. Bu sadece futbolcu, yönetim, hocalar, taraftarlar, medya ile olacak iş değil. Tüm şehrin dinamiklerinin birlikle olması gerekiyor. Takım psikolojik olarak çok zor durumda. Zaten böyle üst taraflardan aşağıya doğru giden takımlarda sadece futbolcular değil, taraftarlar, şehir, yöneticiler de yani tüm dinamikler etkilenir" dedi.

Kubilay ne olacak?

"Kubilay önemli bir gencimiz. Ancak ona da dedim, daha başlarken kötü başlamış hayata. Kanatsızkuş diye soyadı mı olur (Gülerek). Ona kanat takacağız inşallah. Bu sezon kendisinden önemli bir gelişme ve performans bekliyorum."

Ertuğrul kalacak mı?

"Şenol Güneş'in Ertuğrul ile ilgili bazı söylemleri olmuş ancak biz de onun burada olmasını isteriz. Bence Ertuğrul'un ayrılması için doğru zaman değil. En az 1-2 sene daha burada kalmalı ki hem onun gelişimi tamamlansın hem de ona verilecek bonservis ücretinde önemli bir artış olsun. Bizim de bu arada onun yerine altyapıdan yeni bir Ertuğrul bulup takıma monte etmeye başlamamız gerekli."

U-21'den neden oyuncu yok?

"Bence 21 yaş çok geç. Altyapı dediğin 21 yaşında olmaz. Bende o yüzden en kötü U-19'dan olmak üzere U-17 ve U-16'dan oyuncular aldım. Bana kalırsa zaten genç dediğin oyuncu oynayacak kapasitedeyse 16'da da oynar, 17 yaşında da oynar."

Sistem planınız ne?

"Pablo Martin Batalla Bursaspor tarihinin en önemli futbolcularından. Kesinlikle onun yerini dolduramayız. Ancak bizim de planlarımız mevcut. Mesela tüm dünyanın kabul ettiği ve kullandığı 4-2-3-1 sistemi var. Biz de bunun üzerine takımımızı kuracağız ancak çift forvet oynamayı da planlıyorum. Genel bir taktiğin yanı sıra 3'lü savunma ve 2'li forvetli denemeler yapacağız. Özellikle iç sahada 2 forvetin tutacağını düşünüyorum."

Bostock gidiyor mu?

"John Bostock maalesef aramızdan ayrılacak. Bir teklif olduğunu öğrendik ve ben karşıma alıp konuştum. Ailesiyle ilgili bir sıkıntısı var. Artık daha çok ailesiyle zaman geçirmek istediğini belirtti. Yönetimle konuştum ve ayrılabileceğini ilettim. 1-2 gün içinde Bostock ayrılır. Tabii onun yerine de bir transfer yapmak durumunda kalacağız."

 

İki dönem arasındaki fark ne?

"Bursa'ya ilk geldiğimde de böyle bir durum vardı. Takım küme düşmemeye oynuyordu ama sonra toparladık ve üst sıralara oynayan bir takım olduk. Ancak yine de o zamanlar ekonomik olarak bu kadar zor değildi. Şehirden takıma karşı bir sıkıntı vardı ama şu an ekonomik olarak o günlere göre çok daha kötü durumdayız."

Borç nasıl biter?

"Borcu bitirmek için kaynak bulmalıyız. Futbolda en büyük kaynak oyuncu transferi ve kadro yapılanması. Bu sezon 5 oyuncu almak istiyoruz. Geçen seneden katkı vermeyen isimler gidecek. Yine geçen yıldan az katkı verenlerin performansını artıracağız, bunun üstüne de 2-3 tane daha altyapıdan oyuncu çıkartırsak zaten daha ilk yıldan önemli bir aşama kaydetmiş oluruz. En az 10-15 milyon Euro kâr ederiz."

Kadroya girecekler mi?

"Jires Kembo, Dzon Delarge, Tomas Necid, Boban Jovic, Vieux Sane kesinlikle kulüp bulamazlarsa bizle olmayacaklar.
Takımdan ayrı antrenman yapacaklar. Bu arkadaşlarımız gitmezse sadece koşacaklar ve mutsuz olacaklar. Menajerleri biraz güzel çalışsın."

Peki ya kaleciler...

"Antrenmana çıkıyoruz bir bakıyorum içim açılıyor. Sonra başka mevkilere bakıyoruz hemen dönüp tekrar kalecileri izliyoruz (Gülerek). Şu anda bizim 1. kalecimiz Harun Tekin. Zaten takım son 2 senede böyle olmasıyla şu anda 10 takım kapıda bekliyor olurdu onun için. Hatta çoktan Avrupa'ya da transfer olmuş olabilirdi. Yine teklifler gelirse yönetim fiyatı beğenirse satış olabilir."

Transferde ne durumdasınız?

"Transfer işi gerçekten çok karışık. O kadar tecrübemize rağmen biz bile işin altından kalkamıyoruz. 1 oyuncuya talip oluyoruz hemen 10 menajer ortaya çıkıyor. Eğer transfer bir de duyulursa bitme aşamasında olsa bile illa bir yerden sıkıntı çıkıyor. Gerçekten zor bir durum. Badji hariç 2 santrafor, 1 kanat ve 1 orta saha daha alacağız. Transferlerin de 2. kamp dönemine kadar bitmesini düşünüyoruz."

Mustafa Er neden gitti?

"Bu soruyu aslında ona sormalıyız. Çünkü Başkan Ali Ay'ın bana teklif yaparken ilk şartı Bursalı bir hocayı yanımda kabul edip etmeyeceğimdi. Ben en başta daha Mustafa Er olduğunu bilmeden olur demiştim. Göreve geldik oturduk toplantı yaptık. Benim ekibimde olacağı için yardımcı antrenörlük, sportif direktörlük ve İngiltere'de hem stajyerlik hem de dil kursu gibi seçenekler sunduk.
Bana söylemeden yönetim ile görüşmüş ve 2 gün sonra sportif direktör oldu. Sonra biz oturduk bu sefer transferleri konuştuk. Ayrılığı ben de televizyondan öğrendim. Aradım ve işi vardı heralde ulaşamadım. Sonra da hiç görüşmedik. Benim futbol direktörü isteme gibi bir durumum yok. Yönetim ve başkanla çok iyiyiz. Bir sorun olursa kendim konuşabilirim."

Bursaspor nasıl görünüyor?

"Bu takımın her zaman en kötü 5 ile 8 arasında bir yerde olması gerekiyor. Ondan sonra işte sezon içinde gidişata göre hedefin Şampiyonlar Ligi, hatta şampiyonluk olarak belirlemesi gerekiyordu. Maalesef şampiyonluktan sonra kaynaklar bence çok kolay harcandı. Borçsuz ve kasasında bir miktar para olan Bursaspor ne hale geldi."

Kamp yeri neden değişti?

"Kampımız 2 aşamalı olsun ve Afyon ile Avusturya'da gerçekleşsin diyorduk ama olmadı. Bu kararı alan tamamen benim tabii ama mesela ilk otobüs sıkıntısı yaşandı. Sonra oradaki yolculuk planlamalarıyla ilgili sıkıntı yaşadık. Maç mesafeleri de çok uzun oldu. En son hiç beklemediğim ekonomik problem çıktı. Oturduk düşündük Afyon'a karar verdik"

Hedef nedir?

"Hedefimiz öncelikle rahat nefes almak. Bu sezonu ilk 10'un içinde bitirirsek gelecek adına da çok rahatlarız. Ondan sonra da üstüne koyarak yine şampiyonluk yoluna doğru girecek işlere imza atarız. ilk 7 haftada bizim ligde herkes koşar ve kimin kimi yeneceği belli olmaz. Ondan sonra ise akıl ve taktik devreye girer. O zaman ligin nereye gideceği belli olur, biz de o zaman önümüzü göreceğiz."

(Bursa Hakimiyet)

Senin için hazırladığımız haberler