Şampiyon belli! Formula 1, Formalite 1 oldu | Verstappen Son Üç Yarışı Kazandı

İsa Kethüda
13.09.2022 - 13:31 | Son Güncellenme: 13.09.2022 - 13:41

Formula 1 haberleri... Formula 1 Red Bull sürücüsünün Hollandalı pilotu Max Verstappen, son üç yarışı kazanmayı başardı. İşte haber ile ilgili detaylar.

Şampiyon belli! Formula 1, Formalite 1 oldu | Verstappen Son Üç Yarışı Kazandı

Atı alan Üsküdar’ı geçti

Yiğit YÜKSEL

Yaz arasındaki yazımı “Sezonun bitimine dokuz yarış kaldı... İlk üç yarış bu anlamda oldukça kritik olacaktır. Bu üç yarışı Verstappen kazanırsa eğer atı alan Üsküdar’ı geçebilir.” şeklinde sonlandırmıştım.

Atı alan Üsküdar’ı geçti. Verstappen son üç yarışı kazandı. Hem de Belçika’da 14. sıradan, Ferrari’nin evi İtalya’da yedinci sıradan başlayarak göstere göstere kazandı.


Sezonun tamamlanmasına altı yarış kalırken, Ferrari stratejik hatalara doyamadı. Mercedes yetişti. Sürücüler mücadelesinde ikincilik için dört pilot çekişiyor.

Markalar mücadelesinde ikincilik için Ferrari ve Mercedes çekişiyor.


Russell Mercedes’teki ilk sezonunda Hamilton’u geride bırakıyor. Hamilton eğer sezonu altıncı sırada tamamlarsa F1 kariyerindeki en kötü sonucu elde etmiş olacak. Hiç yarış kazanamadan bitireceği ilk sezon da 2022 sezonu olabilir. Hamilton’un emekli olacağı düşüncem geçerliliğini koruyor. Güvenlik aracı yarış zevkini azaltıyor Yağmur altında yarışların güvenlik aracı eşliğinde başlaması kadar F1’in eğlencesini alıp götüren başka bir şey görmedim. Yine benzer şekilde yarışların güvenlik aracı eşliğinde tamamlanması da kimseye doyum vermiyor. FIA’nın bu duruma artık el atması gerektiğini ve “artık tur” uygulamasına geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yarışın başında veya ortasında giren güvenlik araçları gidişatı çok etkilemese de, son 10 tur kala giren güvenlik aracı her şeyi değiştirebiliyor. Çoğu yarış iki saatlik limitin altında tamamlanıyor. Bu nedenle güvenlik aracının son 10 turda girmesi durumunda pistten çıktığı tur sayısı kadar yarışa eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda yarış en fazla 10 tur uzatılabilir. Takımlar yakıt ve lastik stratejilerini bu ihtimali gözeterek düzenledikleri sürece sıkıntı
yaşamayacaklardır. Geçtiğimiz Pazar günü İtalya yarışında son turlarda yaşanan olayda bazıları kırmızı bayrakla yarışın durdurulması gerekliliğini savundu. Çok ciddi bir kaza olmadığı sürece, aşırı yağmur indirmediği ve operasyonel olarak pistteki yabancı maddelerin temizlenmesi ve bariyerlerin onarılması gibi uzun sürecek işlerin ortaya çıktığı durumlar haricinde kırmızı bayrakla yarışın durdurulması mümkün değil. Araçların durması mekanik olarak ek sorunlar doğurabileceğinden İtalya gibi motor ve fren sıcaklıklarının tavan yaptığı bir pistte son beş tur kala araçları durdurmak çok ciddi sonuçlar doğurur. Bu nedenle son 10 turda giren güvenlik aracı uygulaması için “artık tur” uygulamasının en makul çözüm olduğunu düşünüyorum. Peki 11 tur kala girdi 8 tur kala çıktı, ne olacak sorusunun cevabıysa; 10-8=2 tur eklenecek olması.

İlgini Çekebilir
Yabancı kuralı devam edecek mi? Büyükekşi açıkladı
Habere Git

Mucize değil çılgınlık gerekiyor

Verstappen ve RedBull’un şampiyon olamaması için mucize değil çılgınlık gerekiyor. Bu “çılgın” sebeplerin oluşacağını düşünmüyorum. Verstappen muhtemelen Japonya ve ABD’de şampiyonluğunu ilan edecek. Kalan yarışlarda sürücüler ve markalar ikinciliği için mücadele devam edecek.

İlgini Çekebilir
Trabzonspor'da flaş gelişme! Yönetim toplanıyor
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler