UEFA'dan Manchester City-Inter Finalinin Hakemi Marciniak Hakkında Açıklama

Orhan Gülek
02.06.2023 - 16:37 | Son Güncellenme: 02.06.2023 - 18:02

Şampiyonlar Ligi finali hakemi Szymon Marciniak'ın aşırı sağcı bir siyasi parti tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşmacısı olması sonrası UEFA'dan açıklama geldi.

UEFA'dan Manchester City-Inter Finalinin Hakemi Marciniak Hakkında Açıklama

AJANSSPOR - HABER

UEFA, İstanbul'daki final için belirlediği hakemi değiştirmeyecek. Szymon Marciniak, Polonyalı aşırı sağcı lider Slawomir Mentzen tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için özür diledikten sonra Şampiyonlar Ligi finalinin hakemi olarak kaldı.

Szymon Marciniak geri adım attı

'Yahudilere, eşcinsellere, kürtaja, vergilendirmeye ve Avrupa Birliği'ne karşıyız' gibi siyasi sloganını atmasıyla tanınan Konfederasyon partisinde açılış konuşmacısı olan Szymon Marciniak, UEFA soruşturması sonrası geri adım attı.

UEFA, bir soruşturmadan sonra "bu konferansla bağlantılı bir grup tarafından teşvik edilen değerleri kesinlikle reddediyoruz." dedi.

Aralık ayında Arjantin ve Fransa arasındaki Dünya Kupası finalinde hakemlik yapan Marciniak, ırkçılar tarafından yanıltıldığını ve tamamen habersiz olduğunu iddia etti.

UEFA, Szymon Marciniak'ın özür metnini paylaştı

UEFA, Marciniak’a yönetilen suçlamalarla ilgili soruşturmasını bugün tamamlayarak, Polanyalı hakemin özür metnini paylaştı.

42 yaşındaki Szymon Marciniak, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

İlgini Çekebilir
Final hakemi Marciniak ırkçı parti toplantısında
Habere Git

Marciniak: "Her türlü nefreti, ayrımcılığı veya hoşgörüsüzlüğü tüm kalbimle kınıyorum"

"Umarım bu açıklama, 29 Mayıs 2023'te Katowice'de düzenlenen "Everest" etkinliğine katılımım nedeniyle haklı olarak paniğe kapılan ve hayal kırıklığına uğrayan kişiler başta olmak üzere ilgili herkese bu özrüm ulaşacaktır.

Derinlemesine düşündüğümde ve daha fazla araştırdığımda, ciddi bir şekilde yanıltıldığım ve söz konusu olayın gerçek mahiyetinden ve bağlantılarından tamamen habersiz olduğum ortaya çıktı. Bunun bir Polonya aşırı sağ hareketiyle bağlantılı olduğuna dair hiçbir bilgim yoktu. Bu gerçeğin farkında olsaydım, daveti kategorik olarak reddederdim. Bu hareketin teşvik ettiği değerlerin, kişisel inançlarıma ve hayatımda korumaya çalıştığım ilkelere tamamen aykırı olduğunu anlamak önemlidir. Katılımımın onlarla çeliştiğine dair herhangi bir algı için derinden pişmanlık duyuyorum.

Futbol oyununa derinden bağlı bir profesyonel olarak, UEFA'nın savunduğu değerlere, özellikle kapsayıcılık ve geçmişi ne olursa olsun tüm bireylere saygıya sarsılmaz desteğimi vurgulamak istiyorum. Bu ilkeler, futbol ruhunun özünde yer alır ve kişisel inançlarımla kusursuz bir şekilde örtüşür. Ayrıca, sporda veya bir bütün olarak toplumda yeri olmadığı için her türlü nefreti, ayrımcılığı veya hoşgörüsüzlüğü tüm kalbimle kınıyorum.

Futbolda ayrımcılıkla mücadele konusundaki kararlılığımı da vurgulamak istiyorum. Polonya'daki bir maç sırasında ciddi bir ayrımcı olaya yanıt olarak "üç adımlı prosedürü" uygulayan dünyadaki ilk hakemler arasındaydım ve kesinlikle ülkemde de ilk kişiydim.

İleride, kendimi ilişkilendirdiğim olayları ve organizasyonları incelerken daha dikkatli olmaya söz veriyorum. Bu deneyimden ders çıkarmaya ve yargılamada bu tür eksikliklerin gelecekte meydana gelmemesini sağlamaya kararlıyım.

Son olarak, bana güvenen kulüpler, oyuncular, taraftarlar, meslektaşlarım, yetkililer ve kuruluşlardan içten özürlerimi iletiyorum. Eylemlerimin kişisel hayal kırıklığının ötesinde yansımaları olduğunu tamamen anlıyorum ve düşüncesizce katılımımdan kaynaklanan her türlü sonucu kabul etmeye tamamen hazırım.

Anlayışınız için teşekkür ederim ve alçakgönüllülükle, gelecekteki eylemlerimle telafi etmek ve güveninizi yeniden kazanmak için bir fırsat istiyorum.

Samimi olarak,

Szymon Marciniak"

UEFA, Marciniak'ın özrünü kabul etti

Marciniak'ın açıklamasının ardından UEFA, Polanyalı hakemin özürünü kabul ederek, UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin hakemi olarak görevine devam edeceğini resmen duyurdu.

Dünyanın en iyi hakemi seçilmişti

Szymon Marciniak, Aralık ayında Katar'da Arjantin ile Fransa arasında oynanan 2022 FIFA Dünya Kupası finalini ve Real Madrid ile Atletico Madrid arasındaki 2018 Uefa Süper Kupası'nı yönetti. 2013 yılında ise Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından “dünyanın en iyi hakemi” seçildi.

Inter ile Manchester CitY maçının tarihi

Hakan Çalhanoğlu'nun formasını giydiği Inter ile Manchester City, Şampiyonlar Ligi'ni kazanmak için Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda 10 Haziran 2023 Cumartesi günü karşı karşıya gelecek.

Senin için hazırladığımız haberler