Şampiyonlar Ligi neden Lizbon’a veriliyor?

08.06.2020 - 12:30 | Son Güncellenme: 08.06.2020 - 12:36

Normal şartlar altında 2020 Şampiyonlar Ligi finali İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacaktı. Ancak pandemi nedeniyle finalin başka bir statta oynanması gündemde. Aday şehirlerden en çok öne çıkan ise Lisbon. Peki onları diğer adaylardan cazip kılan detaylar hangileri? Hüseyin Özkök yazdı...

Şampiyonlar Ligi neden Lizbon’a veriliyor?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Alman Bild'in Pazar gazetesi Bild am Sonntag, Şampiyonlar Ligi'nin Lizbon'da tamamlanacağını yazınca tepkiler sanki yeni bir şey söyleniyormuş gibi oldu. Şunu başta söyleyelim, evet Devler Ligi yüzde 99 Lizbon'a alınacak. Nihai kararsa 17 Haziran'da UEFA İcra Kurulu tarafından verilecek.

Türkiye'deyse bu gelişmeler yeniymiş gibi tepki veriliyor. Oysa 31 Mayıs günü Ajansspor'da UEFA'nın başka planları olduğunu "İşte UEFA'nın İstanbul kararı" başlığıyla yazmıştım. Ayrıca daha sonra da çeşitli mecralarda da konuyu dile getirmiştim. Demek yazıyı okumayanlar ve söylediklerimi duymayanlar olmuş. Bu arada yazıyı sitemizden okumak hâlâ mümkün. O zaman ihtimalleri eklemeler de yaparak bir kez daha konuyu iredeleyelim.

Final İstanbul'dan gitti

Bir kere final İstanbul'da oynanmayacak. Bu net. UEFA, iki Fransız takımının ülkelerinde maç yapamayacağını da düşünerek, turnuvanın deplasmanlı olarak bitirilmesinin zor olacağı fikrinde. Bu nedenle maçların çeyrek finalden itibaren (büyük ihtimalle) tek maç eleme usulü ile hızlandırılmış bir şekilde tek bir şehir merkez olarak belirlenip yalnızca o şehirde veya yakınındaki birkaç stat dahil edilerek tamamlanması planlanıyor. Bu fikrin ortaya çıkmasının ardından ilk adaylık başvurusunu yapanlar Frankfurt, Lizbon ve Moskova oldular. Ancak UEFA Moskova’yı pandemi sürecindeki yüksek vaka sayısı nedeniyle eleyerek Frankfurt ve Lizbon’un başvurularını değerlendirmeye aldı.

Lizbon vergi avantajıyla öne geçti

UEFA’nın aday ülkelerden istediği en önemli şey ise elde edilecek gelirlerden vergi alınmaması. Bu bağlamda Portekiz merkezi yönetimin kararıyla UEFA gelirlerinden vergi almamayı taahhüt ettiği için avantajlı duruma geçti.

Ayrıca Lizbon'da stat sayısının fazla olması ise şehrin bir başka avantajı. Diğer yandan Frankfurt'ta tek stat var. Bu nedenle çok yakındaki diğer şehirler Mainz ile Hoffenheim da devreye girmek zorunda. Ama işin püf noktası şu. Bu üç şehir de ayrı eyaletlerde yer alıyor. Yani eyalet sistemine göre her eyaletten ayrı ayrı vergi alınmayacağı konusunda eyalet hükümeti kararı çıkması gerekiyor. Portekiz bu kararı merkezi yönetimiyle hemen alabildiği için işin o kısmını hemen halletti. 

Bunun yanında Almanya'nın Şampiyonlar Ligi'nde takımlarının olması turnuvada takımı kalmayan Portekiz'i bir anlamda “tarafsız ülke” konumuna getiriyor. Peki İstanbul’un durumu ne olacak?

İstanbul'un seyircili final hakkı saklı

Hemen söyleyelim ki, İstanbul'un hakkı baki. Ayrıca TFF seyircisiz bir final istemiyor ve 2021 finalinin İstanbul’a verilmesini UEFA’dan talep ediyor. Ancak bu konuda daha önceki yazımda da belirttiğim gibi handikaplar var.  Çünkü sırada 2021 St.Petersburg, 2022 Münih ve 2023 Londra var. Eğer gelecek yıl EURO 2020’nin ev sahiplerinden biri olacak St. Petersburg finalin İstanbul’a verilmesine razı olur veya birer yıl kaydırmayı tüm şehirler kabul ederse Türkiye 2021'i alır. Yoksa 2024'ten önce bir tarih mümkün değil. 

 UEFA’nın diğer turnuvası Avrupa Ligi için ise şu ana kadar fazla bir habere rastlayamadık. Finalinin Polonya’da Gdansk’da oynanması gereken turnuvaya Şampiyonlar Ligi’ni alamazsa Frankfurt’un talip olabileceği Bild am Sonntag gazetesi tarafından aynı haberde dile getirildi. Pozitif vaka sayısının az olduğu Polonya da bir diğer alternatif olabilir.

Senin için hazırladığımız haberler