Şampiyonluk da tahrik edici değil mi?

24.07.2020 - 11:35 | Son Güncellenme: 24.07.2020 - 11:38

Sahaya girdiği için Göksel Gümüşdağ'a 30 gün hak mahrumiyeti veren PFDK, benzer bir hareketten dolayı Ahmet Ağaoğlu'na 15 gün ceza vermişti. Peki ilgili madde ne kadarlık bir ceza öngörüyordu? Ağaoğlu'na daha fazla ceza verilmesi gerekmez miydi? İşte detaylar...

Şampiyonluk da tahrik edici değil mi?

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR ANALİZ

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) Medipol Başakşehir’in şampiyon olduğu hafta sonu yapılan sevklere verdiği cezalar kurulun 23 Temmuz kararlarında açıklandı ve her hafta olduğu gibi 'maske cezası' yağdı.

Ancak her zaman olduğu gibi alınan kararlar daha önce verilenler ve talimatlar açısından yine çelişkiler içeriyor. Alanyaspor-Trabzonspor maçının sonunda yaşananları Ajansspor’da çeşitli açılardan defalarca ele aldık. Bu bağlamda PFDK’nın 30 Haziran tarihli kararlarına geri dönerek o gün çıkan olaylarda başrolü oynayan Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu hakkında verilen Covid-19 Talimatı Madde 8/3 nedeniyle aldığı cezanın içeriğine bakalım.

PFDK, Ağaoğlu için 'cinlik' yaptı

Ağaoğlu'na 15 gün ceza

“Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş. başkanı AHMET ALİ AĞAOĞLU'nun, akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı COVİD-19 Salgını Nedeniyle Ara Verilen Süper Lig, TFF 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası Müsabakalarına İlişkin Talimat'ın 8/3. maddesi uyarınca, FDT'nin 12. ve 13. maddelerinin uygulanması suretiyle 15 GÜN HAK MAHRUMİYETİ ve 25.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına...”

Yani Ağaoğlu normalde görüntülerle sabit ağır ihlallerde bulunmuş ancak Futbol Disiplin Talimatı 12. maddesi çerçevesinde haksız tahrik indirimi alırken 13. maddeye göre de PFDK’nın takdiri ile bir indirim daha almış ve sadece 15 gün cezaya çarptırılmış. Onca olay olmuşken takdir indiriminde neyin takdir edildiği ise meçhul.

Gümüşdağ da sahaya iniyor

Şimdi geliyoruz ligin 33. haftasındaki Başakşehir-Kayserispor maçına. Başakşehir maçı kazanıyor ve 2019/20 şampiyonluğunu ilan ediyor. Maçın hemen ardından Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ, Covid-19 Talimatı Madde 8/3 nedeniyle protokol tribününü terk etmemesi gerekirken yanında çok sayıda kişi ile sahaya iniyor ve o da oradaki tüm testten geçmiş insanları riske sokuyor. Bunun ardından disipline sevk ediliyor. 23 Temmuz PFDK kararlarında kendisine verilen ceza ise şu.

“Aynı müsabakada MEDİPOL BAŞAKŞEHİR FK başkanı GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ'ın, akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle COVİD-19 Salgını Nedeniyle Ara Verilen Süper Lig, TFF 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası Müsabakalarına İlişkin Talimat'ın 8/3. maddesi uyarınca, FDT'nin 13. maddesinin uygulanması suretiyle 30 GÜN HAK MAHRUMİYETİ ve 50.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına...”

Oysa Ağaoğlu daha fazla almalıydı

Görüleceği gibi Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’na verilen cezadaki kullanılan cümleler aynı. Ancak Göksel Gümüşdağ’a tahrik ile ilgili bir indirim uygulayamamışlar ama yine ne olduğu belirsiz bir 'takdir' ile yine talimatla alakası olmayan Covid-19 Talimatı Madde 8/3’ü olmaması gerektiği şekilde indirime tabi tutmuşlar ve 30 gün, yani 'en az 60 gün' yazan maddenin yarısı kadar ceza vermişler.

Çok daha ağır şeyler yapan Ağaoğlu 15 gün, sadece sahaya inen Gümüşdağ 30 gün. Oysa Göksel Gümüşdağ en az 60 gün, Ahmet Ağaoğlu da çok daha ağır şeyler yaptığı için, sırf 8/3 maddesinden bile çok daha fazla ceza almalıydı.

Ağaoğlu'nun sahaya inmesinde tahrik büyük hafifletici neden oldu. Peki, şampiyonluk gibi sadece Başakşehir için değil Türk futbolu için de büyük bir olay Gümüşdağ'ın sahaya inmesinde tahrik edici bir neden değil sayılamaz mıydı? İroni yapsam da PFDK kararlarına bakınca gayet makul bir gerekçe ortaya koyduğumu düşünüyorum.

Sağlık Bakanı uyarsa ne olacak ki!

Diğer yandan Medipol Başakşehir kulübüne akreditasyon sisteminin işletilmemesinden dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle 24.000 TL para cezası verilmiş. Oysa TFF’nin Futbola Dönüş Öneri Protokolü’nde stada girecek hepsi akreditasyonlu kişi sayısı net olarak belirlenmişti. Ancak anlaşılan o ki, Başakşehir Kulübü talimatlara uymaya gerek görmemiş ve çok sayıda akreditasyonu olmayan kişiyi stada almış. Pandemi döneminde özellikle kaçınılması gereken bu durumdan da sadece 24.000 TL ceza ile yırtmış. Ayrıca protokol tribününde belirlenen oturma düzenine aykırı şekilde oturulmuş. Bir 24.000 TL ile ondan da sıyırmış. Diğer yandan kulübe verilen çok sayıda para cezası da dünkü kararlarda mevcut.

Görüldüğü gibi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın söylediklerinin, hazırlanan talimatların, protokollerin, kuralların futbol dünyamız için hiçbir geçerliliği yok. Pandemi gibi çok ciddi yaşamı tehdit eden bir olgu söz konusuyken zaten bağımsız olmayan PFDK, kuralları eğip bükerek komik cezalar verdiği gibi kulüplerin mensupları da kuralları tanımayarak statlarda dilediğince hareket ediyor.

Biz de takdiri kamuoyuna ve okuyucularımıza bırakıyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler