Şampiyonluk elinden kayıp gidiyor! 9 maddede nedenleri...

14.07.2020 - 11:33 | Son Güncellenme: 14.07.2020 - 11:35

Trabzonspor dün akşamki Denizlispor mağlubiyetiyle birlikte şampiyonluk yolunda çok önemli bir fırsat tepti. Peki bordo mavililerde yanlış giden şeyler nelerdi? Ne oldu da ellerine kadar gelen şampiyonluk fırsatı geri çevirdiler? İşte yaşananlar…

Şampiyonluk elinden kayıp gidiyor! 9 maddede nedenleri...

Mert ELAM-AJANSSPOR

Süper Lig'deki son şampiyonluğunu 1983-84 sezonunda yaşayan Trabzonspor'un eline çok büyük bir fırsat geçmişti. Ama gelinen noktada şampiyonluk mucizelere kaldı. Peki ne oldu da Trabzonspor bitime iki hafta kalan lider Başakşehir'in gerisine düştü. İşte 9 maddede Trabzonspor'daki düşüşün nedenleri...

1- Sturridge ve Obi Mikel'le yolların ayrılması!

İlk yarının sonunda Ünal Karaman’la yollarını ayıran Trabzonspor, teknik direktörlük görevine yardımcısı Hüseyin Çimşir’i getirdi. İkinci yarının ilk dört maçında alınan dört galibiyetle liderlik koltuğunda oturuyorlardı. Ancak önce Daniel Sturridge’le sözleşmenin feshedilmek zorunda kalınması, ardından koronavirüs pandemisi sürecinde John Obi Mikel’in takımdan ayrılması Hüseyin Çimşir’in elini zayıflattı.

16 ile 25. haftalar arasında oynanan 10 lig maçında Trabzonspor 8 galibiyet, 2 beraberlik almıştı. Mikel o dönem Beşiktaş ile 2-2 berabere kaldıkları maçta cezası nedeniyle forma giyememişti. Sezon başındaki görüntüsünden eser kalmayan Nijeryalı orta saha takımın en kilit oyuncularından biri konumuna gelmişti. Onun ayrılığı orta sahadaki dengeleri değiştirdi.

Ligde süre aldığı 521 dakikada 4 gol 4 asistle oynayan Daniel Sturridge de önemli bir hücum silahıydı. Sörloth’un sakatlık yaşadığı ve formdan düştüğü bu dönemde hücumda zenginlik yaratabilirdi. İleri uçta tek alternatifi kalan Trabzonspor teknik heyeti, Sörloth’u dinlendiremedi.

2- Stoper tandemi bulunamadı!

Bordo mavililer sezon başından bu yana istikrarlı bir stoper ikilisi oluşturamadı. Ünal Karaman ve Hüseyin Çimşir dönemlerinde tam 9 farklı stoper ikilisi forma giydi. En çok oynayan ikili Campi-Hüseyin Türkmen oldu. Devre arasında kadroya katılan Manoel Messias ise stoperdeki istikrarsızlığa rağmen ligde forma şansı bulamadı.

  • Campi-Hüseyin: 13
  • Hosseini-Hüseyin: 6
  • Campi-Costa: 5        
  • Campi-Hosseini: 2
  • Costa-Hüseyin: 2
  • Campi-Fernandes: 1
  • Fernandes-Hüseyin: 1
  • Fernandes-Hosseini: 1
  • Costa-Hosseini: 1

3- Sadece 5 maçta kalesini gole kapatabildi!

Trabzonspor kalesini korumakta da çok zorlandı. Bu sezon ligde oynadıkları 32 maçın sadece 5’inde kalelerini gole kapatabildiler. Son 12 maçın hepsinde kalelerinde gol gördüler. Savunmadaki bu istikrarsızlığa ve yenilen gollere rağmen Uğurcan Çakır performansıyla ayakta kalan isimlerin başında geldi.

4- Saha dışı tartışmalar fayda getirmedi!

Trabzonspor’un Alanya’da son dakikada galibiyeti kaçırması ve maç sonunda çıkan arbede takımı bir hayli etkiledi. Kent ve takım sahaya konsantre olmak yerine saha dışındaki tartışmalara odaklanmak zorunda kaldı. Bunun yanında Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ile ilgili iddialar ve Trabzonspor’un şampiyonluktan edilmeye çalışıldığı söylemleri de hiçbir fayda getirmedi.

5- UEFA'dan gelen men cezası

İşler iyi giderken UEFA’dan gelen men cezası moralleri bozdu. Buna rağmen pandemi sonrası Göztepe ve Fenerbahçe maçları kazanıldı. Ardından ise yaşanan sürpriz puan kayıplarıyla beraber şampiyonluktan uzaklaşıldı. Şampiyonlar Ligi hayali olan futbolcuların moralleriniz bozulması yüksek ihtimal.

6- Sosa ve Novak konusunun uzaması!

Bu ceza Novak ve Sosa ile yeni sözleşme imzalanmasını da etkileyebilir. Yönetim sezon başından bu yana bu ikiliyle olan sözleşme problemini çözemedi. Novak’ın adının Fenerbahçe ile anılması, Sosa’nın ülkesine döneceği iddiaları bitmek bilmedi. UEFA’dan gelen men cezasıyla birlikte ikili yola Trabzonspor’la devam etmeme yoluna gidebilir.

7- Yaşanan sakatlıklar!

Pandemi döneminde Sosa’nın sakatlanması, Nwakaeme, Ekuban, Sörloth gibi isimlerin yaşadığı sakatlıklar da bordo mavilileri etkiledi.

8- Hüseyin Çimşir'in tecrübesizliği

Hüseyin Çimşir profesyonel kariyerinin ilk teknik direktörlük deneyimini yaşıyor. Daha önce Akhisarspor, Kayseri Erciyesspor, Osmanlıspor ve Konyaspor’da yardımcı antrenörlük yapsa da birinci adam olmak ve şampiyonluğa oynayan bir takımı çalıştırmak farklı bir şey. Okan Buruk, Rıza Çalımbay, Sergen Yalçın, Fatih Terim, Erol Bulut gibi isimlerin yanında tecrübesizliği onun dezavantajı oldu.

9- Öne geçiyor ama koruyamıyor!

Trabzonspor bu sezon öne geçtiği karşılaşmalarda tam 27 puan kaybetti. Maçlarda öne geçmek çok önemlidir ama sonunu getiremediğiniz zaman bunun pek önemi kalmaz. Karadeniz ekibi de oyunu ve skoru tutamamanın cezasını belki de şampiyonluğu kaybederek ödeyecek.

Her şey bitmiş değil!

Bitime iki hafta kalan Başakşehir’in 66, Trabzonspor’un 62 puanı bulunuyor. Matematiksel olarak şampiyonluk iddiaları devam ediyor. Fakat buradan işleri değiştirmek pek kolay değil. Eğer Başakşehir gelecek hafta Kayserispor'u mağlup edebilirse tarihinde ilk kez lig şampiyonu olacak.

İki takımın kalan iki maçı şu şekilde:

  • Başakşehir – Kayserispor
  • Trabzonspor – Konyaspor
  • Kasımpaşa – Başakşehir
  • Kayserispor-Trabzonspor
Senin için hazırladığımız haberler