Şampiyonluk için yıldız kaleci şart mı?

21.10.2020 - 08:37 | Son Güncellenme: 21.10.2020 - 08:46

Galatasaray'da Alanya mağlubiyetinden sonra en büyük faturalardan biri kaleci Fatih Öztürk'e çıktı. Muslera'nın yokluğunun takımı çok etkilediği yönünde genel bir kanı var. Peki daha önce Galatasaray yıldız bir kalecisi olmadan şampiyonluğa uzanmamış mıydı?

Şampiyonluk için yıldız kaleci şart mı?

Burhan Can TERZİ- AJANSSPOR

Galatasaray ve Süper Lig'in son 10 yılına damgasını vuran 1 numaralı isim Fernando Muslera... 2011'de Florya'ya adımını atan Urguaylı file bekçisi sarı-kırmızılı takımda 5 şampiyonluk yaşarken, her şampiyonlukta da zaferin en büyük mimarlarından biri olduğu savunuluyor. Geçen sezon talihsiz bir şekilde ayağı kırılan ve henüz sahalara dönemeyen Muslera'nın yokluğunda görev yapan Fatih Öztürk de eleştirilerin odağında. Yıldız kaleci eksikliği sarı-kırmızılı takım için çok mu büyük bir problem. Galatasaray yıldız kalecisi olmadan daha önce şampiyon olamamış mıydı? Biraz tarihte yolculuk yapalım ve tarihin ne söylediğine bakalım...

En çok eleştirilen kaleciyle şampiyonluk

Türk futbol tarihinde en çok eleştirilen kalecilerini başında Hayrettin Demirbaş gelir... Bir kaleci için en rencide edici lakaplara da maruz kalan Hayrettin Demirtaş hakkı en az teslim edilen isimlerden biridir. Ama şu bir gerçek ki Galatasaray'ın hem 1993 hem 1994 şampiyonluklarında kalesinde Hayrettin vardır. İki sezonda da tüm lig maçlarında görev yapmıştır Hayrettin. Hiçbir zaman yıldız olarak bakılmamıştır. Galatasaray'da yarım veya 1 sezon oynayan isimler bile efsane olarak nitelendirilirken iki şampiyonluk sezonunda 94 maçta görev yapan Hayrettin olumsuz hatıralara konu olmuştur.

Herkes Taffarel zanneder ama...

Galatasaray en efsane dönemi kuşkusuz 1996-2000 dönemidir. 4 sezon üst üste şampiyonluk yaşanan dönemin 4 döneminde de kalede Taffarel varmış gibi bir algı mevcut fakat ilk iki sezonda Cimbom'un file bekçisi efsane Brezilyalı değildi. Cimbom, 1996-97 sezonuna da kalede Hayrettin ile başladı. Ligde 11 maç Hayrettin görev yaparken, 8 maç Mehmet Duymazezer kaleyi korudu.

Kaleci rotasyonuyla da şampiyonluk

Ara dönemde Kocaeli'den alınan Volkan Kilimci sonrasında kaleyi devralırken, kariyerinde yalnızca iki A Milliliği bulunan Volkan ve sezon içerisinde değişen kaleci rotasyonuyla Cimbom o sezonu şampiyon tamamladı. Galatatasaray bir sonraki sezon da Volkan ile başladı. Volkan ligde 20 maçta görev yaparken, genç Mehmet Bölükbaşı da 1997-98 sezonunda 15 lig maçında süre aldı. Galatasaray bu kaleci rotasyonuyla da şampiyonluğa ulaştı.

En güçlü Fener'e karşı

Galatasaray'ın tarihinin en kritik ve en zor şampiyonluklarından biridir belki de 2007-2008 şampiyonluğu. Fenerbahçe'nin lig çok büyük ambargo koyduğu bir dönemde, sarı-lacivertliler Avrupa'da tarhinin en büyük başarılarına imza atıyordu. Galatasaray'ın karşısında çok güçlü bir Fenerbahçe vardı. 

Orkun ve Aykut kaledeydi

2007 yazında yeni bir kadro oluşturan Cimbom'un kalesinde ise Orkun Uşak vardı. Kayseri Erciyes'ten alınan Orkun kariyeri boyunca sadece 1 defa A Milli olurken, takımdaki alternatifi de Aykut Erçetin'di. O sezon Orkun 21 lig maçında kaleyi korurken, Aykut da 13 maçta şampiyon takımın file bekçiliğini yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler