"Şampiyonlukları kulübeler kazanıyor"

02.10.2017 - 11:00 | Son Güncellenme: 02.10.2017 - 11:00

"Şampiyonlukları kulübeler kazanıyor"

AJANSSPOR – Spor dünyasından öne çıkan gelişmeler, Türkiye’nin spor ekranı S Sport’ta masaya yatırıldı. Selçuk Aytekin’in moderatörlüğünü yaptığı Sabah Sporu Extra programında Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül, analiz, görüş ve tespitlerini paylaştı. Barış Ertül’ün S Sport’ta yaptığı değerlendirmeler şu şekilde:

Sezon geneli hakkında değerlendirme

"Genel olarak lige baktığımız zaman, geçen yıllarda hep şunu konuşurduk. Hakemler kötü, skora etki ediyorlar. İklimde bu hataları yapmasına müsait. Yöneticiler, başkanlar, atamalar, çifte standartlar, baskı, MHK kararları, kötü niyetli yönetimler vs. beraberlinde çamur gibi bir futbolla izliyorduk.  İngiltere Premier Lig, İspanya Ligini izliyorduk, Şampiyonlar Ligini izliyorduk. Mecburen kendi ligimize bakıyor, ödev yapar gibi maçları izliyorduk." 

"Son yıllarda Başakşehir ve Beşiktaş'ın çıkışı ile Premier Lig'e benzer durumlarını övmeye başladık. Bu hafta atılan gol sayısı 31. İçinden çımbızla aldığımız üç beş maçı konuşurken şimdi her hafta üç dört maçı anlata anlata doyamazsın. Tüm takımlar için farklı farklı senaryolar var. Güzel bir lig oluyor.  Oyun hızlandı, gelen yabancıların performansları daha iyi. Yerliler bu kaliteye ayak uydurmaya çalışıyor. Abdülkadir gibi çıkan isimler var, bunların harmanı ile iyi bir lig oluyor. Her takım, düşebilecek takımlar bile 20-25 dakika özellikle iyi oynuyor. Mesela Karabükspor takımı bence kötü takım. İç sahada belli bir direnci var ama özellikle deplasman performansı düşük. Galatasaray karşısında izlediğin zaman aslında Karabükspor kötü takım değilmiş diyorsun"

"Hiçbir maçı angarya olarak izlemiyorum bu sezon. Geçen sezon Beşiktaş ve Başakşehir'i seçip izliyordum. Şimdi bütün takımların içinde hikayesi var. Toplama baktığımız zaman bu lig yurtdışına pazarlanabilir hale geldi. Hakem hataları arttı. Her maçta fahiş hatalar olmaya başladı. Bu tabii birazda hakemler yerinde sayarken oyun hızlanınca, rekabet artınca işleri zorlaştı"

 

"Beşiktaş-Trabzonspor maçının tadı damağımızda kaldı"

"Beşiktaş-Trabzonspor maçı tadı damağımızda kaldı. Fenerbahçe-Beşiktaş maçı da güzeldi. Sezon genelinde çok iyi maçlar oynandı. Galatasaray çıktı, Göztepe var Alanyaspor çıktı. Başakşehir, Beşiktaş, bazı maçlarda Trabzonspor hatta Kayserispor. Yeni Malatyaspor geriden geldi mesela bu hafta. Çok iyi mücadeleler var, tempo var ve herkes öne oynamaya çalışıyor. Modern futbolu oynamaya çalışıyor. Kalite anlamında belli bir noktaya geldi. Hakem hatalarını ve hakemler üzerindeki baskıyı kaldırabilirsek ayrıca TFF duruşu ile ilgili zaafiyetin çözebilirsek. Verilen cezalarda caydırıcılık olmaması, medyanın standardının düşmesi hakemleri etkiliyor. Bu sorunları halledersek Bundesliga, Premier Lig seviyesine gelebilecek bir ligimiz var artık. Seyirci gelecek, yayıncı kuruluşun yüzü gülecek. Biz radyomuzda, gazetemizde sponsorların gelişi ile yayıncılık daha iyiye gidecek, daha kaliteli işler olacak"

"Ersun Yanal bu birinci bölgenin üzerine giderse iyi sonuç alır"

"Beşiktaş açısından kendi sahasında oynuyor olması nedeniyle bir adım öndeydi. Trabzonspor'un da kendi dinamikleri nedeniyle, Ersun Yanal'ın durumu ile birinci bölgede sıkıntısı yanında ön bölgede başarısı, Sosa-Abdülkadir ile birlikte her maç herşeyi yapabilecek bir takım oluşunu yan yana koyduğumuzda, Beşiktaş'ın eksiklerine de bakınca maç dengedeydi. Yine de Beşiktaş'ın bir adım önde olduğunu söyledik. Büyük oranda söylediklerimiz tuttu. "

"Trabzonspor'un beklediğimden iyi oynaması ile birlikte birinci bölgede daha iyi bir takım vardı. Baştan beri niye Hubocan'ı kullanmıyor diye konuşuyorduk. Ersun Yanal bu birinci bölge üzerine giderse daha iyi sonuçlar alabileceğini ve üst sıralara tırmanabileceğini söyleyebiliriz"

"Medel-Tolgay orta sahası yetersiz kaldı"

"Beşiktaş takımında Medel-Tolgay orta sahası yetersiz kaldı. Sosa-Kucka'nın topa sahip olması yanında Beşiktaş'ın topu tutma konusunda sıkıntı yaşaması ile ciddi anlamda Beşiktaş orta sahada sorun yaşadı. Burak Yılmaz etkisizdi eğer etkili olsaydı farklı olabilirdi. Trabzonspor bu duruma rağmen etkili gözükmesi hem arka tarafında toparlanması ile Beşiktaş'ın ikinci bölgede Atiba-Oğuzhan performansının %50'sini bile bulamaması sonucunda oldu."

"Medel'in şöyle bir talihsizliği var. Oynadığı yerde ister istemez Atiba ile karşılaştırılıyor. Medel çok tecrübeli, yürekli ve mücadeleci bir oyuncu. Medel merkez oyuncusu. Çabuk bir oyun değil"

"Lens'in attığı gol ile birlikte her zaman gördüğümüz Babel, her zaman etkili oynayan Talisca var. Beşiktaş eksik hali ile bile 'Beşiktaş'. Trabzonspor'da eski günlerinin üzerinde olunca böyle bir maç oldu. Negredo biraz iyi olsa ibre Beşiktaş'a dönebilirdi, Burak Yılmaz iyi olsa Trabzonspor'a dönebilirdi"

Medel'in şöyle bir talihsizliği var. Oynadığı yerde ister istemez Atiba ile karşılaştırılıyor. Medel çok tecrübeli, yürekli ve mücadeleci bir oyuncu. Medel merkez oyuncusu. Çabuk bir oyun değil

"Negredo böyle bir Cenk beklemiyordu"

Cenk ayarında bir oyuncu öyle bir performans 20 milyon euro eder. Tabii bu paraları yabancı takımların verebilmesi için sezon genelinde aynı istikrarı sürdürmesi lazım. Negredo böyle bir Cenk beklemiyordu belli ki. 'Ben nerelerde oynadım Türkiye Ligi'nde haydi haydi oynarım' dedi. Negredo 'direkt oynarım' diye gelmiş.  Baktı ki forma rekabeti yüksek, lig de zorlu. Ama kolay pes edecek biri değil. Cenk çok üzerine koydu.  Negredo'nun kulübedeki tepkisi, mücadele etmeye devam edeceğinin mesajıdır"

"Bu ifadeleri kullanıyorsa Şenol Güneş başka sıkıntılar var"

"Türkiye'de Caner gibi ikinci bir sol bek daha yok. Ama onun eksiği de antipatik oluşu. Futbolu dışında konuşulan bir oyuncu konumunda. Kendini haklı çıkarmak adına daha da farklı davranıyor. Futbolu üst düzey. Kavga her zaman olabilir. Şenol Güneş olsa olmazdı belki olsa da olurdu ama o problemler olur. Şenol Güneş'in tepkisi manidar. Takımın üzerinde kendini görenler var. Bu her takımda olur hocada bunu çözer. Fakat hocanın bir sözü var bu işi çözemezsem bırakırım. Şimdi bu nereden çıktı. Dört büyükler içinde bu kararı verecek son kişi Şenol Güneş. Şenol Güneş, iki şampiyonluk var cebinde, yeni kontrat yapılmış, Şampiyonlar Ligi'nde zirvedesin. Bunları söylememesi lazımdı. Demek ki bilmediğimiz sıkıntılar var! "

"Ersun Yanal tünelin ucunu gördü"

"Trabzonspor maça 4-1-4-1 gibi başladı. Sezon başladığında en iyi isim Burak'tı. Takım halinde bir istek ve gayret vardı. Kucka'nın gelmesi ile orta sahada bir toparlanma vardı fakat iki büyük eksik vardı. Takıma liderlik edecek bir isim lazımdı. Tempo dikte edecek bir lider lazımdı kaos futbolu oynayan bir takımdı, ayrıca birinci bölgede ise dar bir kadro vardı. Mas ve Pereira'nın alternatifi yoktu. Mas ve Pereira oyundan düşünce birinci bölge düşüyor. Burak Yılmaz iyi oynayınca biraz olsun bunu tolere ettiler ama Beşiktaş maçında ilk kez birinci bölgeyi toparladılar. Abdülkadir ile kez oynuyor bu Ersun Yanal'ın başarısıdır. Bu kez de Burak Yılmaz oyundan düştü. Burak Yılmaz geldiği günkü gibi olsa Beşiktaş'ı yenip gidebilirlerdi"

"Burak bundan sonra toparlanabilir toparlanmazsa Rodallega var. Orta saha oturdu, birinci bölgede toparlanabilir. Arka tarfta sağlam durdurlar, topa sahip olan takım oldu ikinci yarıda Trabzonspor. Okay'ı stoper yapması da diğer oyunculara bir mesajdır. Ocak ayında yolları ayırırlar. Ersun Yanal tünelin ucunu gördü. Bu futbol umut verdi artık kredisi var ayrıca elinde bir harita var."

"Tudor'da problem var"

"Maçın başına bakınca Tudor doğru kadro ile çıktı. Selçuk İnan hatasına düşmedi, Tolga'nın olmadığı yerde Feghouli olması gerekir dedik ve oldu. Zaten 25 dakikada 2-0'ı yakaladı. Bu sonuç geldikten sonra kimsenin aklında şüphe yoktu. Oynanan futboldan farklı bir galibiyet çıkacak diye bekledim. "

"Uçağa binmem gerekiyordu ve 2-0 iken telefonu kapatıp bindim. İnince skoru görünce ilk verdiğim reaksiyon 2-2'den 3-2 öne geçmesi oldu. Maçın tekrarını izleyince Galatasaray'da problem olmadığını gördüm ama Tudor'da problem var. Maç içindeki Tudor'da problem. 2-0'dan sonra Galatasaray durmuş. Topu daha çok rakibe vermiş. Penaltı pozisyonu olabilir. Bu kadar üstün oynadığın ve saha avantajının olduğu bir yerde 2-1 olursa daha farklı olması lazım. Galatasaray maça rakibini ortak etmiş. Kenardan teknik adamın müdahele etmesi lazım. Takımı dürtmesi lazım. Tudor'da takımla birlikte uyudu. "

"Maç 2-2 olunca aynı Antalya'da olduğu gibi Eren'i içeri atıyım maç gidiyor dedi. Eren'i soktu kimi çıkardı Rodrigues'i çıkardı. En olmayacak adamı çıkardı dua etsin onu Mariano ve Maicon ipten aldı. Tudor yatsın kalsın oyuncularına dua etsin. Galatasaray basıyor, çabuk oynuyor takım halinde hücum ediyor. Takım topu kazanınca hemen dikine oynuyor, korkmuyor bir daha almak için uğraşacağım diye düşünmüyor."

 

"Şampiyonlukları kulübeler kazanıyor"

"Galatasaray topu kapamadığı dakikalarda, etkili atakları dönüştüremediği zamanlarda hamle lazım oldu. Selçuk İnan baştan beri söylüyorum bu takım karakterine uygun bir isim değil. Kenarda iki oyuncu daha var Yasin ve Sinan. Bu oyuncularından birini kullanmış olsa Eren'i sokmaya bile gerek duymayabilirdi. "

"Feghouli kötü oynarsa, Belhanda kötü oynarsa hazır oyuncusu yok. Yasin ve Sinan'ı sokamıyorsan ya oyunu okuyamıyor yada yedekleri hazırlayamıyor. İdeal 11 kadar yedeklerde önemli. Şampiyonlukları kulübeler kazanıyor. Değişikliğine bakınca Tudor'un panik değişikliği. Yoksa Galatasaray'da sıkıntı yok"

 

"Aykut Kocaman'ın anlayışı çağdışı ve camiaya uygun değil"

"Fenerbahçe'de sıkıntı büyük. Fenerbahçe'de ciddi bir ofansif kalite var. Üst sıralarda bulunan takımlardan aşağıda kalacak bir atletik performansı yok. Peki nasıl bu kadar geride kaldı bu takım? Beşiktaş maçının ilk yarısı, Alanyaspor maçında da gördükki öne doğru oynadığı zaman daha efektik oluyor. Çabuk oynamak, çabuk topu kapacaksın. "

"Fenerbahçe'nin ilk yarı kaleyi bulan şutu yok. Bütün maç içinde ceza sahasına orta 1. Topla oynamış %65 ama hikaye. Topu almış fotoğraf çektiriyor gibi oynuyor. Bir Vardar maçı daha ortaya çıktı. Vardar takımı teknik direktörünün söyledikleri çıkıyor. Topu rakibe ver, tempo düşerse kaliteli ayaklarını durdurmanın yolu topun arkasına geç, kaptıkları topu savunmanın arkasına aatıp gidelim atarsak atarazı diyen bir anlayış Fenerbahçe'ye maç vermedi. "

"Fenerbahçe ne zaman öne gittiyse Alanyaspor maçında gitti attı. Ne zaman tamam dedi görerek pas yapalım vs. olmuyor. Aykut Kocaman'ın anlayışı çağdışı ve camiaya uygun değil"

 

"Son 10 dakika içinde verilen iki kırmızı kart komik derecede hatalı"

"Bir kere futbol hızlanınca hakemlerin işi zorlaşıyor. Ben hiçbir hakemi bu sezon beğenmiyorum. Bülent Yıldırım kötü maç yönetti. Son 10 dakika içinde verdiği iki kırmızı kart komik derecede hatalı. Birazda Fenerbahçe-Beşiktaş maçı o kadar çok konuşuldu ki takip eden bu ortamda Fenerbahçe'yi kollamak adına biz maça çıkmıyoruz gibi bilinçaltı oluştu. İki kırmızı kart net hatalı kararlar."

"Fakat hakem mi aldı maçı Fenerbahçe'nin elinden hayır. Pozisyonu yok takımın. Fenerbahçe yönetimi bu maçı hakeme bağlayamaz. Akhisar mağlubiyetinin sebebi hakem değil Fenerbahçe'nin oynadığı çağdışı futbol"

(YASAL UYARI: KAYNAK GÖSTERİLEMDEN KULLANILAMAZ)

Senin için hazırladığımız haberler