Samsunspor ispatlarsa, teşvik verenler küme düşer

Eren Tuncay
21.04.2021 - 13:19 | Son Güncellenme: 21.04.2021 - 17:02

Samsunspor, rakiplerini teşvik primi vermekle suçladı. TFF talimatına göre teşvik primi veren küme deşer. 6222 sayılı kanun da hapis cezası öngörüyor. İşte teşvik primine dair detaylar!

Samsunspor ispatlarsa, teşvik verenler küme düşer

AJANSSPOR - ÖZEL

TFF 1. Lig'de Giresunspor ve Adana Demirspor ile amansız bir şampiyonluk mücadelesi veren Samsunspor'un başkanı Yüksel Yıldırım, rakiplerini teşvik primi vermekle suçladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin televizyonuna konuşan Yıldırım, oynadıkları rakiplere teşvik primi verildiğini öne sürerek, "Teşvik primi konusunu bana 'İspat et' deseler, edemem. Rüşvetin belgesi olmuyor. Biz duyuyoruz. Tuzlaspor maçında prim geldi. Tuzlaspor normal şartlar altında verdiği prim 7 bin TL’dir. 7 bin 1 TL olmamıştır. Bunu Taner Taşkın Hoca ile de kontrol edebilirsiniz. Bizim maç öncesi de 25 bin TL galibiyet veya beraberlik primi açıklıyorlar. Ondan sonraki oynadığımız maç Balıkesirspor. Onlara da bize karşı alacağı puan ve puanlar karşılığı 30 bin TL prim açıklanıyor. O da olmadı. Menemenspor’a da 30 bin TL. O maçın ardından Menemenspor başkanı TFF’ye yazı yazıyor" dedi.

TFF Futbol Disiplin Talimatı teşvik primini suç sayıyor

Yıldırım'ın bu iddiası üzerine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu bir inceleme yapacak mı, merak ediliyor. TFF Futbol Disiplin Talimatı, teşvik primine ağır cezalar öngörüyor. Talimatın 56. maddesi teşvik primini suç olarak tanımlıyor ve ispatlanması halinde teşvik primi veren kulüp veya kulüpleri küme düşürmeyi öngörüyor.

İşte söz konusu talimatın ilgili maddesi:

MADDE 56 – MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

(1) Müsabakanın sonucunu veya sürecini hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde
etkilemek yasaktır. Teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

(a) Yukarıda belirtilen ihlalleri gerçekleştiren kişilere sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir,

(b) Yukarıda belirtilen ihlallerin kulüp yöneticileri tarafından gerçekleştirilmiş olması
durumunda ilgili kulüplere bir alt lige düşürme cezası verilir.

(c) İhlalde sorumluluğu bulunan kişilere ayrıca para cezası verilebilir.

Teşvik primi vermeye teşebbüs de suç

  • (2) 1. fıkrada belirtilen ihlallere teşebbüs etmek yasaktır.
  • (a) Teşebbüs halinde, ilgili kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.
  • (b) Teşebbüs halinde ilgili kişinin yöneticisi olduğu kulübe bu talimatta öngörülen disiplin cezaları uygulanabilir. Ağır ihlal hallerinde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilir. İhlalin ağırlığı kurul tarafından somut olayın niteliğine göre serbestçe karar verilir ancak eylemin ilgili yöneticinin kendisinin veya üçüncü kişilerin bahis oyunlarından menfaat elde etmesi amacına matuf olduğunun tespit edilmesi halinde ihlal, mutlaka ağır ihlal kabul edilir.

Hakemlere sürekli men cezası

  • (3) İhlal veya ihlale teşebbüsün hakemler tarafından meydana getirilmesi halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
  • (4) Hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde müsabaka sonucunu veya sürecini etkilemek için kendisi ile irtibata geçilen veya futboldaki görevi nedeniyle herhangi bir şekilde bu tür bir eylemden haberdar olan bu talimat kapsamındaki kişiler derhal TFF’ye bu hususta bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
  • (5) Kişilerin, futboldaki görevleri nedeniyle elde ettikleri ve kamuya açıklanmayan bilgileri, bir müsabakanın dürüstlüğüne halel getirir veya getirebilecek şekilde kullanmaları veya üçüncü kişilerle paylaşmaları yasaktır.

6222 sayılı kanuna göre de suç

Teşvik primi 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da da suç olarak tanımlanıyor.

Kanunun 11. maddesinde yer verilen teşvik primi suçunu işleyen kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüüyor. Kanunda teşvik priminin verilmesi konusunda anlaşmaya varılması suçun meydana gelmesi için de yeterli bulunuyor. Yani söz konusu prim daha sonra ödenmese bile, öncesinde anlaşma olduğundan cezaya tabii oluyor.

Kanunda şike ve teşvik primi düzenlemesi

MADDE 11 – (1) Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılır.

  • Kazanç veya sair menfaat temini hususunda anlaşmaya varılmış olması halinde dahi, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
  • Suçun bir müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlamak amacıyla teşvik primi verilmesi veya vaat edilmesi suretiyle işlenmesi halinde bu madde hükümlerine göre verilecek ceza yarı oranında indirilir.
  • Suçun spor kulüplerinin veya sair bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, ayrıca bunlara, şike veya teşvik primi miktarı kadar idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idari para cezasının miktarı yüzbin Türk Lirasından az olamaz.

Başvuru olursa Etik Kurul inceler

Samsunspor Kulübü tarafından TFF'ye bir başvuru olması halinde yönetim konuyu araştırması için önce Etik Kurulu'na havale edecek. Kuruldan gelecek rapora göre de önce Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu bir karar verecek. Bu karara itiraz halinde de Tahkim Kurulu son kararı verecek. 6222 sayılı kanun çerçevesindeyse bir suç duyurusu olması halinde veya reesen harekete geçilmesi halinde savcılık soruşturma başlatır.

Senin için hazırladığımız haberler