"Samuel Eto'o Fenerbahçe'ye gelirse..."

25.07.2017 - 12:12 | Son Güncellenme: 25.07.2017 - 12:12

"Samuel Eto'o Fenerbahçe'ye gelirse..."

AJANSSPOR - Türkiye’nin spor ekranı S Sport’ta yayınlanan Sabah Sporu Extra programında gündemdeki gelişmeler masaya yatırıldı. Selçuk Aytekin’in moderatörlüğünü yaptığı programda Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül, çarpıcı tespitlerde bulundu. Ertül’ün S Sport’ta yaptığı açıklamalar şu şekilde :

"Yönetimler ve menajerler işlerine ne geliyorsa onu söyler"

Kulüp yönetimlerinin gerek alıcı tarafı, gerek satıcı tarafı, menajerlerin, resmi açıklamaları, ya da basın yoluyla verdiği bazı demeçlere, transfer kesin olarak gerçekleşmediği sürece dikkat etmek gerek. Bunlara itibar edenler en hafif tabiriyle saftırlar. Kulüp yönetimleri, menajerler işlerine ne geliyorsa onu söylerler. Doğruyu söylemek gibi bir dertleri yoktur. Adam sana niye doğruyu söylesin ki? “İlgimiz yoktur” denilip de gerçekleşen ne transferler gördük. Medyada da masa başı haber, uydurma, yakıştırma gibi durumlar olabiliyor. Medyada da riskler var. Ama bunları da süzgeçten geçirmenin yöntemleri var. İmza atılmadığı sürece hiçbir transfer kesin değildir. KAP’a yapılan açıklamalarda “futbolcu ile görüşmelere başlanmıştır” denildiğinde sporseverler bilsinler ki o futbolcu alınmıştır. Kulüplerin resmi siteden yaptığı yalanlama yönündeki açıklamalar ise yok hükmündedir. Yarın öbür gün Eto’o transferi gerçekleşmezse Fenerbahçe o açıklamayı bir defa daha sitesine koyabilir.

Samuel Eto'o transferi hakkında...

Fenerbahçe, Samuel Eto’o’yu istiyor. Antalyaspor’u ikna etmek istiyorlar. Ancak Antalyaspor ise futbolcuyu vermek istemiyor. Antalyaspor “tamam” demeden bu iş bitmez. Bugün Eto’o bitti diye yazan gazeteler de transferin bitip bitmediğini bilmiyor. Beşiktaş da istemişti, alamadı. O günkü şartlar öyleydi, bugünkü şartlar farklı. Eto’o 1 yaş daha yaşlandı. Eto’o konusunda Antalyaspor istekli değil. Fenerbahçe çapındaki kulüplerin sadece bu yılı düşünerek planlama yapıyor olması da gerçekten üzücü. Fenerbahçe’de iş yapar mı? Yapar. Van Persie’nin yerine oynar. Ama sonraki sene? Allah bilir. Raf ömrü belli. Aykut Kocaman defalarca oynatmak istediği futbolu anlattı. Kocaman eğer istediklerini yapabilirse %30 ya da %35’ini yapabilir. Daha yüksek seviyeye sonraki dönemlerde ancak çıkabilir. Takımda şu an sıkıntılar var. Van Persie ve Fernandao sakat. Tek sağlam isim Ahmethan. Fenerbahçe’de Sturm Graz maçı öncesi böyle bir tablo var. Eto’o bu şartlarda iş yapar. Sadece bu sene için konuşuyorum.

"Bu planlama Kocaman'ın değil"

Fenerbahçe’nin bu planlaması Aykut Kocaman’ın planlaması değil. Ekonomik çaresizlik içinde üretilen en iyi planlama bu. Gündemde isimler var, Fenerbahçe’ye gelebilirler. Ama bunların tamamı bu yılki planlama için yapılıyor. Niang ismi gündemde. Milan’dan kiralanabilir. Fakat ; satın alma opsiyonlu olabilir mi? Satın alma opsiyonu olacaksa, 36 yaşındaki Eto’o yerine Niang’ı alsınlar. Aziz Yıldırım şu anda başkanlığı vekaleten yapıyor. Fenerbahçe’nin Başkanı Ali Koç’tur. Yıldırım, sadece kendi dönemi için plan yapıyor. Benden sonra gelecek olan ne yaparsa yapsın düşüncesinde. Bunlar iyi şeyler değil. Önce benim dönemim, benden sonra tufan diyorlar.

"Aziz Yıldırım kürsüde gülmüştü ama..."

Fenerbahçe’nin niyetlendiği oyuncuların tamamı, forvet ya da diğer pozisyonlarda oynayabilecek oyuncular. Fenerbahçe’ye forvet de lazım, kanat forvet rotasyonu da lazım. Eto’o geliyorsa Aatif gidiyor olabilir. Aatif şu anda Anadolu takımlarının da ilgilenebileceği bir oyuncu. Fakat ; Fenerbahçe’nin oyuncusu değil. Sayın Aziz Yıldırım kürsüde konuşurken, birileri “Aatif’i al başkan” diyordu. Aziz Yıldırım buna gülmüştü. 1 sene sonra da futbolcuyu alıyorlar. Bu örnekten yola çıkarak planlamanın kulüpler için çok önemli olduğunu bir kez daha anlatmış olalım.

Lima ve Ben Arfa hakkında...

Aziz Yıldırım’ın, “Lucas Lima ve Ben Arfa’yı bitirdik” dediği iddia ediliyor. Aziz Bey böyle demiş olabilir mi? Bu bir kamuoyu yoklaması olabilir diye düşünüyorum. Bu isimleri ortaya atıp, başka bir ismi bitirmek için uğraşıyor da olabilir. Bir sürü oyuncu ismi geçiyor. Lima çok yönlü bir oyuncu. Ancak yine forvet alman lazım. Eto’o bir ihtimal Sturm Graz maçına yetişebilir. Van Persie sakat. Bu durumda Ahmethan oynayacak. Van Persie, %90 ihtimalle oynayamayacak diye biliyorum. Valbuena da forvet için bir opsiyon ama geçici bir çözüm. “Van Persie, Eto’o oynayacağına Ahmethan oynasın” diyen taraftarlar çok var. Aziz Yıldırım’ın ise sabrı yok. Fenerbahçe şampiyon olmak zorunda. Ahmethan bu sene ne yaparsa yapsın seni şampiyon yapmaz. Diğerleri yapabilir. Günlük planlamalar yapılıyor. Günü düşünüyorlar, bir de şampiyon olamıyorlar. Böyle yönetimlerden kurtulmak lazım.

"Persie, istikrarlı olamadı"

Van Persie, 1 maç var, 3 maç yok. Van Persie geldiğinde “bu adam sakat” dediler. Daha sonra hayır öyle bir şey yok denildi. Bir gerçek var ki; Van Persie doğru düzgün oynayamadı. Transfer yapılacak diyorlar. Ne zaman yapılacak? Bugün 25 Temmuz’a geldik. Futbolcuyu ne zaman takıma katacaksın? Senin yeni transferin ne zaman takıma adapte olabilecek? Fenerbahçe şu anda antrenman yapıyor, çalışıyor. Gelecek oyuncu çalışıyor mu? Bu da soru işareti.

"Negredo gecikmiş bir transfer olacak"

Alvaro Negredo Beşiktaş’a fayda sağlar. O da gecikmiş bir transfer olacak. Beşiktaş çalışıyor. Peki Negredo o kadar çalışıyor mu? Niye bu ligler Premier Lig ayarında başlıyor? Erken başlatsınlar. Bu ülkenin ikincisi Club Brugge ile oynuyor. Daha sonra da play-off oynayacak. Üçüncüsü Perşembe günü oynuyor. Ligin dördüncüsü defteri kapattı, gitti bile. Bunlar senin lokomotif takımların. Süper Lig’i izlettirmek noktasında ne bekliyorlar? Liglerin açılışını öne almak için ne bekliyorlar? Sen Premier Lig misin? Bunları düşünen, kafa yoran var mı? Türkiye Futbol Federasyonu binasında bunlar konu bile olmuyordur.

Negredo ve diğer golcüler kıyaslaması...

Beşiktaş, Negredo’dan daha iyisini nereden bulacak? Adebayor, Gomis, Van Persie, Cenk Tosun, Eren Derdiyok, Eto’o gibi isimlerin olduğu lig için kötü bir isim mi? Hiçbiri Negredo’dan iyi değil. Böyle bir ismi almışsan daha ne isteyebilirsin? Negredo’nun yıllık kazancından kurtulmak istiyorlar. Türk takımlarının hali ortada. Futbolcuyu sana satmaları için ya çok problemli ya da çok maliyetli olması gerekiyor. Yoksa sana niye versin? Mesela ; fiyat-fayda-kariyer-form paritelerini düşündüğünde Isla bu transfer döneminde iyi bir transfer.

"Tudor gönderilmiyorsa, desteklenmeli"

Bugün Igor Tudor ile yola devam ediliyor. Yönetim toplanıyor diye fesih kararı mı çıkıyor? Hayır. Elle tutulur bir şeyin ortaya çıkması için bir karar görmemiz lazım. İçi boş laflar değil, karar çıkmalı. Galatasaray, Östersunds’a elendi. Gelecekte, “iyi ki elenmişiz” de diyebilir. Ama ortada bir teknik adam ve yönetim zafiyeti var. Östersunds’a elenmek kadar Tudor’un basın toplantısı da bir o kadar vahimdi. Böyle bir duruma düşmemek için bir tedbir alınması lazım. Tudor’un profesyonel anlamda desteklenmesi ve etrafının çevrelenmesi lazım. Aradaki ilişkileri yönetebilecek, dokunabilecek bir atamanın yapılması lazım. Tudor gönderilmediğine göre, arkasının, sağının, solunun güçlendirilmesi gerek diye düşünüyorum.

"Feghouli ve Fernando gelirse Galatasaray güçlenir"

Sofiane Feghouli ve Fernando transferleri gerçekleşirse Galatasaray bayağı güçlenmiş olur. Tekrar söylüyorum. Şu anda Igor Tudor’un ayakta duracak hali yok. Medyadan öyle bir dayak yedi ki… Tudor geldiğinden beri çok büyük krizler oldu mu? Galatasaray’da 3-5 ayda kitap yazabiliyorsa bu durum hocanın “boş defter” olduğunu gösteriyor. Tudor, basın toplantısında çaresiz bir görüntüdeydi. Bu vahim hava taraftarlara da sirayet ediyor. Bu transferler gerçekleşmeli. Fernando, Selçuk’un yerine de oynar. Selçuk İnan, yalandan oynuyor. Soyunma odasında da negatif enerjisiyle bir sorun. Galatasaray’da merkez orta saha için tecrübeli bir isme ihtiyaç var. Fernando bu isim olabilir. Feghouli de gelir gelmez direkt oynar. Yasin’i kesmesinden konuşmaya başlarız. Galatasaray artık önce kendini düşünecek.

"Tartışılmayacak isimlerin alınması lazım"

Trabzonspor geçen sezon ligin ikinci yarısıyla birlikte kompakt, taraftara umut veren bir görüntüdeydi. Yusuf Yazıcı, Okay, Onazi, Castillo, önde kimi zaman Rodallega, N’Doye gibi isimlerle Ersun Yanal’ın istediklerini daha fazla yapabilen bir görüntüdeydi. Örnek olarak ; Beşiktaş ile Trabzonspor arasındaki 4-3’lük maç tam bir şölendi. Trabzonspor taraftarları takımlarını da rakibini de ayakta alkışladı. Buralara gelmiş bir Trabzonspor’un, üzerine koyması için ne lazım? Takım karakteri oturdu. Oyuncuların çoğu da duruyor. Sana lazım olan Kucka’ydı. Almak istedikleri Medel’di. Ya da bugün gündemdeki Sosa da keza aynı şekilde. Sosa’yı herkes ister. Trabzonspor’a da böyle bir isim lazım. Fenerbahçe’yi Nisan’da şampiyon yapan Ersun Yanal’ın bir olgunluğu olduğu söylenebilir. Artık şampiyonluk için yarışacaklarsa Kucka, Sosa gibi isimleri alacaklar. Daha aşağısını alacaksan, altyapıya dön yeni Yusuf Yazıcı’lar bul.

"Kucka liderlik yapabilecek bir oyuncu"

Yusuf Yazıcı’nın gelişmesi lazım. Kucka’dan da faydalanabilir. Bazı maçlarda Jose Sosa oynamaz, genç Yusuf oynar. Yusuf’u tamamen kulübede çürütmek elbette yanlış. Ama futbolcudan iyi bir planlama ile yararlanabilirler. Genç oyuncuları kazanalım, daha fazla süre verelim demenin de bir sınırı var. Abarttığın zaman futbolcuya zarar veriyorsun. Öte yandan Kucka, Trabzonspor için liderlik yapabilecek bir oyuncu. Trabzonspor, iyi bir oyuncu aldı.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler