Şarj ve sağlık için pedal çeviriyorlar

05.11.2015 - 11:13 | Son Güncellenme: 05.11.2015 - 11:13

Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesince hizmet binasının önüne yerleştirilen ve cep telefonu şarj edebilen kondisyon bisikletleri, hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de spor yapma imkanı sunuyor.

"Çevirdikçe pedalı dolsun şarjlar, rahatlasın kafalar, parlasın imajlar" sloganının kullanıldığı ve 4 kondisyon bisikletiyle başlatılan uygulamanın yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı açıklamada, belediye olarak hem çevre hem de yenilenebilir enerji konusunda son derece hassas olduklarını söyledi.

Bozbey, yıllardır bisiklet yolları yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Bisiklet yolları konusunda belki de bizim ölçeğimizde olan belediyelerin en önündeyiz. Yaklaşık 140 kilometrelik bisiklet yoluna sahibiz. Bunun yanında yenilenebilir enerji konusunda, örneğin güneş, rüzgar enerjisi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda rüzgar enerjisiyle ilgili Çanakkale'nin Biga ilçesinde satın aldığımız bir yere rüzgar gülleri kuracağız. Enerjimizin bir kısmını oradan karşılayacağız" diye konuştu.

- "Son derece büyük talep gördü"

"Uygulamaya koyduğumuz bu bisikletlerle hem sporu teşvik ediyoruz hem de gençlerimizi ve her yaştan vatandaşımızın telefonlarının şarjlarını bisikletle doldurmasını arzu ediyoruz. Bunun için de bu projeyi gerçekleştirdik" diyen Bozbey, şunları söyledi:

"Türkiye'de ilk uygulama. Hem spor yapıyoruz bir taraftan da telefonlarımızın şarj olmasını sağlıyoruz. Bunu yaparken tabii ki amacımız yenilenebilir enerjileri ortaya koymak ve bu uygulamayı da vatandaşlarımıza göstermekti. Son derece büyük talep gördüğünü buradan izliyoruz." 

Bozbey, "şarj bisikleti" olarak adlandırdıkları 4 bisiklet ile hizmet verdiklerini, bunu kentin başka noktalarında da yaygınlaştırmayı düşündüklerini belirterek, Türkiye'nin hatta dünyanın kirlenmesinin önüne yenilenebilir enerjilere yönelmeyle geçilebileceğini, aksi halde çok büyük kaoslarla karşı karşıya kalınacağını dile getirdi. 

Yenilenebilir enerji konusunda herkesin duyarlı olmadı gerektiğini ifade eden Bozbey, "Biz bir başlangıç yaptık. Gerisini, diğer belediyelerden de bekliyoruz" dedi. 

- "Bu örnektir, ilk uygulamadır"

Bozbey, halktan son derece olumlu tepkiler aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bazı vatandaşlar ilk görüşte bunların sadece spor amaçlı kullanıldığını zannediyordu. Onların birer şarj ünitesi olduğunu sonradan öğrenenler çok mutlu oluyor. Hiç boş kalmadıklarını söyleyebilirim. Özellikle öğle vaktine doğru inanılmaz şekilde okullardan gelen öğrencilerin ilgisini çekiyor. Vatandaşlar çok alakalı, bu cihazların sürekli kullanıldığını görüyoruz. Talep arttıkça biz de kentin diğer noktalarına bu şarj bisikletlerinden yerleştireceğiz. Bu örnektir, ilk uygulamadır. Sadece Nilüfer'de değil, Bursa'da ve diğer tüm illerde de yaygınlaşacağını umut ediyorum."

Pedallı şarj aletlerinin yanı sıra akülü tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar için de şarj dolum cihazı imkanı sağladıklarını anlatan Bozbey, "Özellikle engelli vatandaşlarımız buraya geldiklerinde, yerleştirmiş olduğumuz şarj ünitesi ile onların o üniteden araçlarının şarjlarını doldurmalarını sağlıyoruz. Bu uygulamayı da başlattık. Belediye olarak çevrecilik adına tüm projelerin en önünde yer almaktadır. Bu, engelli vatandaşların kullanmış olduğu şarj ünitelerini sadece halk evinde değil başka noktalarda da  görmemiz mümkün. Şu anda 3 noktamızda var ama her alanda bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu imkandan yararlanan da herhangi bir ücret ödemiyor" şeklinde konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler