Serdar Gözübüyük: 'Hayallerimden birisi Türkiye'de derbi yönetmek!'

06.05.2018 - 09:26 | Son Güncellenme: 06.05.2018 - 09:41

Hollanda Futbol Federasyonu hakemlerinden Serdar Gözübüyük, Sabah gazetesine konuştu. Gözübüyük'ün hayali ise Türkiye'de derbi yönetmek.

İşte o söyleşiden satır başları...

Türkiye'de özellikle medyada devam eden bir 'yabancı hakem' tartışması var. Sizce önemli lig hakemleri buraya maç yönetmek için gelir mi, bu gerçekçi mi?

Türkiye Ligi'ne yabancı hakem davet edilirse gelirler. Başka ülkelere bizi bazen derbiler, sert maçlar için çağırıyorlar. "Bu o takımı tutuyor, bu şu takımı tutuyor" diyemiyorlar o zaman. Elbette bizler de hata yapabiliriz. Federasyonlar arasında bu… Türkiye Futbol Federasyonu, Hollanda'ya başvurup, "Ben derbiye Serdar Gözübüyük'ü çağırmak istiyorum" derse izin verebiliyorlar. Benim kariyer hedefim Şampiyonlar Ligi'nde büyük maçlar ve derbiler yönetmek, Türkiye de benim ülkem. Türkiye'yi çok seviyorum. Hayallerimden birisi Türkiye'de derbi yönetmek… İnşallah öyle bir şey olur. Bütün seçenekler benim için açık. Bakalım, kısmet. Geçen gün Ajax-AZ maçını yönetirken bir baktım, tribünlerde 52 bin seyirci var, "Allah'a şükür buraya gelebildin" diyorum kendime. Milan, Bilbao, Napoli maçlarını yönettim. Daha çok gencim, adım adım daha büyük maçlara gitmek istiyorum.

"Taraftarda bile VAR sistemi var artık"

Hollanda'da VAR deneniyor, sizin bu konuda deneyiminiz var. Ne düşünüyorsunuz?

Hollanda, Avrupa'da video yardımcı hakem sistemini ilk getiren ülke. Hatta federasyon FIFA'da görevli birkaç insana ve direktör Marco van Basten'e başvuruyor, "Basketbol, tenis, rugby ve hokeyde var, futbolda niye yok?" diyor. 10, 20, 30 saniyede büyük hataları kurtarabilirsek neden olmasın? İnsanlar diyor ki, "Futbolun ruhu önemli, futbol 3-5 dakika durmamalı." Elbette haklılar. 10, 15 saniyede büyük bir hatayı kurtarabilirsek hem futbolculara hem de hakemlerimize, kulüplerimize önemli bir şey katacak. Artık insanlar telefonla stadyuma gidiyor. Bir yandan sahada izleyip bir yandan da telefonda tekrarına bakıyor. O tekrarı 15 saniye içinde hakem niye görmesin? Yani bir nevi taraftarda bile VAR sistemi var artık. Hollanda Futbol Federasyonu Başkanı'nı da bu konuda tebrik etmiştim. Rusya'da Dünya Kupası'nda olacak VAR sistemi. FIFA'yı da kutluyorum.

"VAR sisteminin hızlanması bu sorunu çözecektir"

VAR için futbolcuların bir bölümü olumsuz demeçler verdiler. O da normal karşılanabilir mi?

Evet tabii ki. Niye, çünkü daha yeni bir sistem... Gol çizgisi teknolojisi de çok yardımcı oluyor mesela. Yönettiğim bir Schalke maçında 6. hakemim topun çizgiyi geçip geçmediğini görememişti mesela. Gol çizgisi teknolojisi ya da VAR bu pozisyonlarda olsaydı kulaklıktan, "Serdar, gol, 14 numara" diyecek ve iş bitecekti. İnsanların korktukları 3-4 dakika oyunun durma ihtimali. VAR sisteminin hızlanması bu sorunu çözecektir.

Hakemlik için yaş sınırı 45'ti, son durum ne orada?

42'den 45'e çıkarmışlardı, şimdi o da kalktı. Limit yok artık… Testleri geçtiğiniz sürece devam edebiliyorsunuz ama bence 45 yine de bir sınır. Büyük hakemler Howard Webb olsun, Rizzoli olsun, Clattenburg olsun. Collina zamanında profesyonellik yeni başlıyordu ama o en büyük efsane. Seminerlerde hep onun konuşması, verdiği fikirler… Collina'nın posterleri odamda asılıydı. İnşallah ileride böyle büyük birini görürüm diyordum. UEFA'da 2012'de ilk kokartımı aldığımdan beri başkanım.

"İnsanların bakışı çok iyi Cüneyt Çakır'a"

Profesyonel hakemlik sistemi var. Hakemler maaş alıyorlar ve TFF'ye bağlı olarak çalışıyorlar, ekstra işleri yok. Siz bir hakem olarak bu sisteme nasıl bakıyorsunuz?

Hollanda'da tam zamanlı çalışabiliyorsun, ayrıca ek çalışma hakkı da veriyor. Benim de bir şirketim var, finansal açıdan beni rahatlatıyor. Artık 2018'de profesyonel olarak devam etmeli, Türkiye'de sistem bence doğru.

Hakem transferine nasıl bakıyorsunuz?

Cüneyt Çakır'a Çin'den teklif geldiği söyleniyor. Futbolcular gibi profesyonel hakemler de olmalı büyük liglerde. Tarihin ilk transferi Mark Clattenburg oldu Suudi Arabistan'a. Söylediğiniz gibi Cüneyt abiye de Çin'den teklif geldiyse hiç şaşırmam. İnsanların bakışı çok iyi Cüneyt Çakır'a… Minimum en iyi 5'te, bence Clattenburg 1, Cüneyt abi 2'dir. İlk de olabilirdi ama Clattenburg'a teklif önce geldi. (Sabah)

Senin için hazırladığımız haberler