Sergen Yalçın, Kadıköy'de tarihi değiştirecek mi?

24.11.2020 - 12:26 | Son Güncellenme: 24.11.2020 - 12:37

Beşiktaş, 2005'te Kadıköy'de Fenerbahçe'yi 4-3 yendi. Maçın son 10 dakikasında kaleyi golcüsü Pancu korudu. Bu tarihi zaferle sokaklara dökülen siyah beyazlılar, o günden sonra bir daha deplasmanda kazanamadı. Sergen Yalçın o gün yedekti ve maçta forma giymedi. Şimdi teknik direktör olarak tarihin akışını değiştirmek için Beşiktaş ile Fenerbahçe karşısına çıkacak. Derbide Erol Bulut mu Sergen Yalçın mı gülecek, hasret bitecek mi yoksa 16 yıla mı devredecek?

Sergen Yalçın, Kadıköy'de tarihi değiştirecek mi?

AJANSSPOR-HABER

Beşiktaş için Pazar akşamı saat 19.00'da Kadıköy'de oynayacağı Fenerbahçe derbisinin teknik direktör Sergen Yalçın için ayrı bir önemi var.

Yalçın, sahaya sadece 3 puan için değil, tarihi değiştirmek için de çıkacak. Beşiktaş, 2005'ten bu yana Kadıköy'de ezeli rakibini yenemiyor. Siyah beyazlılar, sarı lacivertlileri en son 17 Nisan 2005'te tarihe geçen maçta 4-3 yendi.

Kaleci Cordoba'nın kırmızı kart görmesi ve oyuncu değişiklik hakkının da kalmaması nedeniyle maçın son bölümü ve uzatmalarında kaleyi santrfor Daniel Pancu korudu. Buna rağmen Fenerbahçe, penaltı dışındaki pozisyonlarda Pancu'ya gol atamayınca Beşiktaş, sahadan 4-3 galip ayrıldı.

Çalımbay eski hocası Daum'a karşı

Fenerbahçe'nin başında Beşiktaş'ı da 1994-95 sezonunda şampiyon yapan Alman teknik direktör Christoph Daum, siyah beyazlılarınsa Atom Karınca unvanıyla efsaneleşmiş Rıza Çalımbay... Daum ile Çalımbay, 95'teki şampiyonlukta birlikteydi. Yaklaşık 10 yıl sonra birbirlerine teknik direktör olarak rakip oldular ve kazanan tarihi bir zafer elde eden Çalımbay oldu.

Ama işte Çalımbay'ın yönettiği ve bugün takımın başında olan Sergen Yalçın'ın da yedekler arasında olduğu o Beşiktaş, Fenerbahçe'yi deplasmanda yenen son takım oldu. O günden sonra siyah beyazlılar rakiplerine karşı hiç galip gelemedi.

Galatasaray, 21 yıllık Kadıköy hasretini geride bıraktığımız sezonun ikinci devresinde aldığı 3-1'lik skorla sona erdirmişti. Şimdi gözler Beşiktaş'ta ve bir yandan da Sergen Yalçın'da olacak. Bakalım oyuncu olarak Kadıköy'deki galibiyete tanıklık eden Sergen Yalçın, 15 yıllık özlemi sona erdiren teknik direktör olarak da adını Beşiktaş tarihine yazdırabilecek mi?

Takım arkadaşları Bulut ve Yalçın rakip

Ve bu haftasonu aynı zamanda iki eski takım arkadaşı teknik direktör olarak da karşı karşıya gelecek derbide! Erol Bulut ile Sergen Yalçın, 1999 yılında yaklaşık 5 ay birlikte sarı lacivertli takımda yer aldı. Sergen Yalçın Ocak sonunda geldiği Fenerbahçe'den Aralık sonunda ayrılıp Galatasaray'a gitti. 1995'ten bu yana Fenerbahçe'de olan Bulut ise Temmuz ayında takımdan ayrıldı.

Fenerbahçe favoriydi ama

İşin bir ilginç yanı da kadrolar. Kadro açısından bugün iki takıma bakıldığında Fenerbahçe ağır basıyor. Sarı lacivertliler Sosa, Mert Hakan, Perotti, Samatta gibi aralarında çok sayıda yıldız futbolcu bulunan 18 transferle sezona girdi. 2005'teki kadroda da Hooijdonk, Alex ve Anelka gibi yıldızlara sahipti. O gün de bugun de kadro zenginliği açısından Fenerbahçe favori. Peki sonuç ne olacak? Tarih tekerrür mü edecek yoksa, siyah beyazlıların hasreti 16 yıla mı devredecek? Maçın seyircisiz oynanacak olması elbette Beşiktaş için bir avantaj gibi görünüyor. Ama son sözü sahada futbolcular söyleyecek.

Gol düellosuna tutuştular

Şimdi, 17 Nisan 2005'teki 4-3'lük tarihi maçın gollerini hatırlayalım:

  • 26. dakikada her iki takımın 100. yılında da forma giyip şampiyonluk yaşarak tarihe geçen Tümer Metin'in attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçti.
  • 33'te Luciano ile Fenerbahçe, çok gecikmeden cevap verdi: 1-1...
  • 44. dakikada Carew'in golüyle siyah  beyazlılar soyunma odasına 2-1 üstün girdi.
  • 68. dakikada Fenerbahçe yıldızı Alex ile yeniden eşitliği yakaladı: 2-2...
  • İkinci devre oyuna giren İbrahim Akın, 75'te Kartal'ı 3-2 öne geçirdi.
  • 80. dakikada hakem Bülent Demirlek, penaltı noktasını gösterirken
  • Cordoba'yı kırmızı kartla oyundan attı. Üç oyuncu  hakkını daha önce tamamlayan Rıza Çalımbay, kaleci formasını Pancu'ya verdi.
  • Penaltıda topun başına geçen Alex, bir kez daha beraberliği sağladı: 3-3...
  • Pancu'nun kaleyi koruduğu dakikalar nefes kesti ve maçın tarihi boyutunu daha da artırdı.
  • Fenerbahçe, siyah beyazlı kaleyi adeta abluka altına almışken, 87'de sahneye Koray Avcı çıktı. Uzaktan attığı müthiş şutla tarihi maçın skorunu 4-3 olarak Koray belirledi.

Kadıköy Panteri Pancu

Bu müthiş maçla birlikte Beşiktaşlılar büyük bir gurur ve coşku yaşadı. Ezeli rakiplerini kalecisiz ve 10 kişi Kadıköy'de 4-3 yenmeleri elbette unutulmazdı. Pancu'nun o günden sonra adı 'Kadıköy Panteri'ne çıktı. Ancak, 17 Nisan 2005'te tarihi bir zafer elde eden Beşiktaş, o günden sonra Kadıköy'de oynadığı 15 lig maçından da galibiyet çıkartamadı.

Beşiktaş ile Kadıköy'de yaptığı 17 resmi maçı yitirmezken, bu süre içinde 10 kez kazandı, 7 kez de berabere kaldı.

Tarihi maçın kadrolarını da hatırlayalım:

Stat : Şükrü Saraçoğlu

Hakem: Bülent Demirlek, Erhan Sönmez, Serkan Ok, Yunus Yıldırım (4.)

Fenerbahçe

Rüştü, Luciano, Ümit, Tuncay (Hooijdonk Dk.86), Nobre, Aurelio, Önder (Serhat Dk.61), Alex, Selçuk (Mehmet Yozgatlı Dk.94), Deniz, Anelka

Yedekler: Volkan, Mehmet, Murat, Serhat, Hooijdonk, Kemal, Serkan

Teknik Direktör: Christoph Daum

Beşiktaş

Oscar Cordoba, Tayfur Havutçu, Ronaldo, Tümer Metin (Daniel Pancu Dk.75), John Carew, Mustafa Doğan (Çağdaş Atan Dk.64), Ali Güneş, Ahmet Dursun (İbrahim Akın Dk.56), Koray Avcı, İbrahim Toraman, Ahmed Hassan

Yedekler: Murat Şahin, Çağdaş Atan, Sergen Yalçın, Daniel Pancu, İbrahim Akın, Veysel Cihan, Okan Buruk

Teknik Direktör: Rıza Çalımbay

Goller: Tümer Metin (Dk.27), Luciano (Dk.34), John Carew (Dk.45+1), Alex (Dk.69), İbrahim Akın (Dk.76), Alex (Dk.83 P), Koray Avcı (90+3)

Sarı Kartlar: Tayfur Havutçu (Dk.63)

Kırmızı Kartlar: Oscar Cordoba (Dk.80)

Yeri gelmişken; Trabzonspor da Süper Lig'de 23 Ağustos 1997'de 3-1 yendikten sonra Fenerbahçe'yi Kadıköy'de bir daha mağlup edemedi.
Senin için hazırladığımız haberler