Sergen Yalçın'ın ilhamı Burak Bıyıktay!

03.02.2020 - 19:27 | Son Güncellenme: 04.02.2020 - 11:46

Sergen Yalçın'ın ilhamı Burak Bıyıktay!

Beşiktaş futbol ve basketbolda öz evlatlarına teslim. Sergen Yalçın ilk maçında futbol takımını galip getirirken erkek basketbol takımında Burak Bıyıktay daha büyük bir başarıya imza attı.

BERTAN ERMAN-ANALİZ

Beşiktaş, futbolda A takımın başına efsanesi Sergen Yalçın’ı getirip manşetlere çıkarken, diğer yandan daha önce basketbolda da aynı yol izlendi. Beşiktaş Sompo Sigorta’nın başına da efsanesi Burak Bıyıktay’ı getiren siyah beyazlılar, büyük bir çıkış yakaladı.

Avrupa’da birçok başarıya imza atan Karadağlı koç Dusko Ivanovic’in yerine gelen Burak Bıyıktay, takımı play-off bandına sokarken, ligde ve Avrupa’da lider olan Anadolu Efes’i ve ezeli rakibi Galatasaray’ı da mağlup etti.

Ivanovic gitti...

Ivanovic, THY EuroLeague takımlarından Baskonia’nın yolunu tutarken, takımın yıldızlarından Jordan Theodore Unics Kazan’a, James McAdoo da Partizan’a gitti.

Beşiktaş'a bahar geldi!

ING Basketbol Süper Ligi’nde (ING BSL) 13. sıraya kadar gerileyen, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde 9 maçtan sadece 3 galibiyet çıkarıp iddiasız bir durumda bulunan siyah beyazlılar yaşanılan kan kaybından sonra küme düşeceği bile konuşuluyordu.

Maddi zorluklar, değişen başkan, transfer yasakları, elde kalan sadece 3 yabancı oyuncu… Takımın başantrenörlüğüne gelen Burak Bıyıktay’ın işi hiç ama hiç kolay değildi. Fakat, Bıyıktay ile ile birlikte kış ortasında adeta bahar geldi Beşiktaş’a.

Çıkışa geçildi!

Yerel ligde oynadığı son 5 maçta 4 galibiyet alan ve son olarak hem ING BSL’nin hem de THY EuroLeague’in lideri Anadolu Efes’i ve ezeli rakibi Galatasaray Doğa Sigorta’yı mağlup eden Beşiktaş Sompo Sigorta, toplamda 9 galibiyete ulaştı ve 7. sıraya yükseldi. İstanbul ekibi, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde ise, dipten kurtulmayı kısa sürede başardı. Sırasıyla Telekom Baskets Bonn, Happy Casa Brindisi, Falco ve Neptunası yenen Beşiktaş Sompo Sigorta, elindeki kısıtlı imkânlara ve sakatlığı bulunan oyunculara rağmen büyük bir karakter ortaya koyud ve adını Son 16’ya yazdırdı.

İşin sırrı rahatlık...

Peki kısa süredeki bu hızlı çıkış nasıl oluştu?

Asılnda bunun cevabı basit: Bıyıktay baskıyı kaldırdı. Oyuncularını daha rahat bıraktı ve geri dönüş almayı başardı. Maddi sorunlardan dolayı takımdan ayrılan yabancılardan Shaq McKissic, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’ndeki Neptunas galibiyeti sonrasında yaptığı açıklamada, Burak Bıyıktay ile ilgili, “Koç iletişime çok açık. Bu sayede maçı kazandık” dedi. Oyuncu grubu ile koç arasındaki iletişim ne kadar iyiyse, takım kimyası bir o kadar yüksektir ve bu da başarılı sonuçları doğurur. Beşiktaş Sompo Sigorta tam olarak bunu yaşıyor.

Oğuz Savaş yeniden savaşıyor!

Bu iletişimi açmak gerekirsek, yerli oyuncuların yükselen form grafiklerine de bakmak gerekir. Örneğin Oğuz Savaş... Fenerbahçe’deki kariyerinden sonra düşüşe geçen 33 yaşındaki pota altı oyuncusu, Dusko Ivanovic döneminde ING Basketbol Süper Ligi’nde 9 maçta, ortalama 8 dakika 10 saniye süre alırken, maç başına 2 sayı ve 1.5 ribaund ile oynuyordu. Burak Bıyıktay geldikten sonra oynadığı 5 maçta, ortalama 23,8 dakika süre alan tecrübeli oyuncu, 12.2 sayı ve 6.6 ribaund ortalamaları tutturdu. Bir oyuncunun ortalaması bir anda yükseliyorsa, bu kesinlikle oyuncu-koç arasındaki ilişki, iletişim ve kimyadan kaynaklanır. Bunu İsmet Akpınar ve Samet Geyik’te de görebilirsiniz. ING Basketbol Süper Ligi’nin 18. haftasında oynanan derbi maçında, Galatasaray Doğa Sigorta’yı 84-78 mağlup eden Kara Kartallar’da en skorer dört oyuncu da Türki idi. İsmet Akpınar 19, Oğuz Savaş 14, Samet Geyik 12 ve Birkan Batuk 10 sayı kaydetti.

Bu çıkışın karşılığı ne olmalı?

117 yıllık bir kulüp olan Beşiktaş, futbola verdiği önemi, basketbola, voleybola ve faaliyet gösterdiği diğer branşlara da vermeli. Özellikle basketbolda iyi bir kimya yakalayan Kara Kartallar (Hem erkek hem de kadın basketbol) buraya yapacağı yatırımları güçlendirmelidir. Burada da görev yönetime düşüyor. Basketbolun, Beşiktaş’ta üvey evlat muamelesi görmemesi lazım; diğer branşların da… Spor sadece futbol değildir.


Burak Bıyıktay’ın yaktığı meşale bakalım Beşiktaş’a ışık tutacak mı? Öncelikle Sergen Yalçın, Bıyıktay’a bakarak, yapacakları konusunda ilham alabilir. Çünkü iki takımın da durumu birbiren çok benzer halde.


1982-1983’te çaylak sezonunu Eczacıbaşı’nda geçirdikten sonra, 1983 yılında Beşiktaş’a transfer olan Bıyıktay, siyah beyazlı formayı 1995 yılına giydi. Çeşitli dönemlerde Kara Kartallar’ın koçluğunu da yapan Bıyıktay, 2004-2005 sezonunda finale kalan Beşiktaş’ın da başındaydı.

Senin için hazırladığımız haberler