Sergio Michel Pérez Mendoza

İsa Kethüda
17.12.2021 - 12:31 | Son Güncellenme: 17.12.2021 - 14:08

Yüzyılın yarışında kadim düellonun sonucu değişmedi. Verstappen, dev Hamilton’u mağlup etti ve şampiyon oldu. İşte Yiğit Yüksel'in "Sergio Michel Pérez Mendoza" başlıklı yeni yazısı.

Sergio Michel Pérez Mendoza

Sergio Michel Pérez Mendoza

Yüzyılın yarışında kadim düellonun sonucu değişmedi. Verstappen, dev Hamilton’u mağlup etti ve şampiyon oldu. Mercedes’in son sekiz yılı, Hamilton’un ise son sekiz yılın altısını domine ettiği, artık kendi taraftarlarını bile sıkmaya başlayan Formula 1’e, 2021 sezonu ilaç gibi geldi. Bu efsane olmaya aday sezon yine Hollywood filmlerine taş çıkartacak kalitede bir senaryoya sahip Abu Dhabi yarışı ile son buldu.

Hamilton her şeyini ortaya koydu

Her iki taraf için son derece çekişmeli, gergin ve adeta Şampiyonlar Ligi finali gibi hakem kararlarının tüm oyunu etkilediği bir yarış oldu. Mercedes tüm gücüyle yarış sonrası itirazlarını sürdürmüş olsa da, sonuç değişmedi. Mercedes’in bu sene bu kadar ses çıkarmasını anlayabiliyorum. Her ne kadar markalar şampiyonu olmuş olsalar da, Hamilton’un mağlup olmasının tek sorumlusunun kendileri olduğunun farkındalar. Hamilton bu sene daha önceki senelerde olmadığı kadar her şeyini ortaya koydu. 36 yaşına rağmen kariyerinin belki de en üst performansını sergiledi. Ve bunu yaparken herkes kendisine rakip oldu. Kendi takımı bile!

Mercedes Bottas’ı takım oyunundan çıkardı

Mercedes sene başından bu yana takım olmayı beceremedi. Önce Bottas’ı listeden sildi. Sürücüye destek olmadıkları gibi, seneye George Russell ile anlaştıklarını da duyurarak Bottas’ı gözden çıkardıklarını resmiyete döktüler. Hal böyle olunca Bottas mevcut motivasyonuyla Hamilton başarısız olduğunda başarılı olan bir sürücü haline dönüştü. Son birkaç yarış yardım etmiş gibi görünse de, genel anlamda Mercedes Bottas’ı takım oyunundan çıkardı, kendi haline bıraktı.

Hamilton kendisi hariç herkese yenik düştü

Mercedes’in en büyük silahlarından Toto Wolff, kendini Christian Horner ile didişmeye adadı. Tabii bu silahı efektif kullanamayan Mercedes pit duvarı ise sezonun pek çok yarışında stratejik olarak RedBull’a yenik düştü. Bu sezon Hamilton’un pek çok kez telsizden takımın kendisini neden geç veya erken pitstop’a çağırdığına dair serzenişte bulunduğunu dinledik. Son yarışın bitimine dört tur kala bile! Yedi kez şampiyon olmuş bir sürücü eğer bir konuda sürekli şikayet ediyorsa mutlaka ama mutlaka doğru bildiği bir şey vardır. Mercedes’in görevi zaten doğru kararları verip Hamilton’u sadece yarışmakla baş başa bırakmak olmalıydı. Ancak Hamilton sezon boyunca rakipleriyle yarışırken bir yandan da kendisinin pist üzerindeki pozisyonunu etkileyen kararlarla uğraşmak durumunda kaldı. Özetle: Hamilton kendisi hariç herkese yenik düştü ve sezonu kaybetti. Bir sürücü olarak sürücüler şampiyonasını tek başına kazanmak neredeyse imkansız. Verstappen’in nasıl şampiyon olduğu adeta bunun kanıtı oldu.

Verstappen kendisine tökez olmadı

Öncelikle Verstappen kendisine tökez olmadı. Bu sezon çok daha ağırbaşlı ve tecrübeli sürüşler sergiledi. Basit hatalardan olabildiğince kaçınmaya çalıştı ve tüm sezon boyunca en gergin anlarda bile motivasyon direncini korudu. Elbette Hamilton ile ikili mücadelelerde her iki sürücünün de istemeyeceği olaylar yaşandı. Ancak F1’de iki sürücü puan puana şampiyonluk için mücadele veriyorsa bunların yaşanması zaten kaçınılmazdır.

RedBull doğru hamleler yaptı

İkinci olarak; RedBull takımı stratejik olarak çok daha başarılı kararlara imza attı. Geriye düşen sürücülerini taktiksel kararlarla öne geçirmeyi bildiler. Risk almaktan çekinmediler. Son yarışı da aldıkları tüm bu riskler ve doğru hamleler neticesinde kazandılar. Elbette Latifi’nin kazası ve güvenlik aracının yarışa girmesi çok büyük bir şans faktörü sağladı. Ancak şu unutulmamalı; Formula 1 mekanik bir spor olduğu kadar şans sporudur da. Her an her şey olabilir. Nitekim Hamilton da 2008 sezonunda son büyük bir “şans” ile şampiyon oldu. Ancak şans faktörü genel sonucu değiştirmez. Hak eden şampiyon olur.

Kilit isim Checo lakaplı Sergio Perez

Verstappen’in şampiyonluğundaki en kilit isim Checo lakaplı Sergio Perez oldu. Kendisi sezon başına kadar neredeyse bir koltuğu yokken RedBull ile anlaştığını duyurdu. Takıma uyum sürecinde ilk başlarda istenen performansı verememiş olsa da, sezon ortasından sonra zirve performanslar ortaya koydu. Perez’in şampiyonayı neden üçüncü bitiremediği veya RedBull’un neden markalar şampiyonu olamadığının nedeni tamamen bu uyum sürecinden kaynaklandı. Son yarışlarda Verstappen’e adeta kol kanat gerdi. Abu Dhabi’de Hamilton’a karşı verdiği mücadele F1 tarihinde verilmiş kitap gibi savunmaya en başarılı örnekti. Kendisi ne kadar yetenekli bir sürücü olduğunu bir kez daha herkese ispatlamış oldu. Checo’yu gerek karakter gerekse de performans olarak çok beğeniyorum. F1 izleyecilerinin genel kanısı da bu yönde. Perez bu sezon dört kez “günün sürücüsü” seçilerek en fazla seçilen sürücü oldu. Son yarışta veda hediyesi olarak izleyiciler Raikkonen’i günün sürücüsü seçmemiş olsaydı, Perez beşinci kez seçilmiş olacaktı.

Hamilton 8. şampiyonluk için seneye mücadele verecektir

Bu sezon pek çok açıdan bir sürücünün nasıl şampiyon olduğunu veya olamadığını gözler önüne serdi. Hamilton 36 yaşında olmasına rağmen kariyerindeki, Verstappen ile birlikte sezonda en üst performansı ortaya koyan isim oldu. Hamilton diğer 40 yaşına yaklaşan sürücüler gibi değil. Enerjisi çok yüksek. Schumacher 37 yaşında ayrılacağını duyurduğunda kendisinde bu enerjinin olmadığını dile getirmişti. Hamilton kesinlikle bunun tam tersi. Eğer bu sezonun aksine şampiyonluk yarışında destek bulabilirse kesinlikle sekizinci şampiyonluk için seneye mücadele verecektir.

Verstappen ve RedBull, Hamilton ve Mercedes dominansına ufak bir ara mı verdirdi yoksa yeni bir dominansın başlangıcını mı yaptı sorusunun cevabını seneye büyük bir heyecanla izleyeceğiz. “F1’de yeni çağ başlıyor” köşe yazımda belirttiğim gibi önümüzdeki sezon pek çok yenilik bizleri bekliyor. Aerodinamik olarak farklı araçlara takımların ve sürücülerin nasıl uyum sağlayacakları tam bir bilinmez. 2022 sezonu Pandora’nın kutusu gibi açılacak. İçinden neler çıkacak hep birlikte izleyeceğiz.

Senin için hazırladığımız haberler