Seyircisiz oynamak dezavantaj mı?

30.05.2020 - 12:21 | Son Güncellenme: 30.05.2020 - 12:30

Seyircisiz oynamak dezavantaj mı?

Futbola yeniden dönülen Almanya’da Bundesliga 1 maçlarında geride kalan üç haftada herkesin dikkatini çeken bir istatistik ortaya çıktı. Ara öncesi seyircisiz oynanan Mönchengladbach-Köln müsabakasıyla birlikte seyircisiz oynanan 28 maçta sahasında oynayan takımların sadece altı kez kazanması bu galibiyet oranının 21,4’te kalması akla “seyirci acaba en önemli etken mi” sorusunu getirdi.

HÜSEYİN ÖZKÖK-AJANSSPOR ÖZEL

Gerçekten de bir takımın seyircisinin o takımın hem itici gücü hem de rakipler ve hakemler için de bir baskı unsuru olduğu bir gerçek. Örneğin geçtiğimiz Salı akşamı oynanan Borussia Dortmund-Bayern Münih maçında 80.000 taraftarından yoksun olan ev sahibi Dortmund’un kalitesinin eşit şartlar altında rakibinden daha az olduğu ortaya çıktı. Almanya’da genelde teknik adamlar yöneticiler verdikleri demeçlerde taraftarlarından yoksun olmanın sancılarını yaşadıklarını belirtiyorlar. Oysa normal seyirci ile oynanan geçmiş sezonlara bakıldığında Bundesliga’da iç sahada kazanma oranlarının % 40 ila % 50 arasında kaldığı görülüyor. Son 15 sezonda ise iç saha galibiyetlerin oranı hep %50’nin altına inmiş. Bu zaman dilimi içinde en düşük oran 2012/13 sezonunda  % 42,48’de kalırken en yüksek oran % 49,02 ile 2016/17 sezonu olmuş.

Bu konuda sportschau.de sitesine konuşan Köln Spor Akademisi’nde antrenman bilimi ve spor bilişimi alanlarında görevli spor bilimcisi Daniel Memmert, şu ana kadar oynanan üç haftada verilerin fikir verme açısından çok yetersiz olduğunu ve gerekli bilgileri içermediğini ve herhangi bir sonuç çıkartmanın mümkün olmadığını ifade ederken bunu hiçbir bilim insanının da yapmayacağının altını çizdi. Bu karşılaştırmaların yapılabilmesi sezonun tamamen bu şekilde oynanması gerektiğini söyleyen Memmert, şu andaki sonuçların tesadüfi olduğunu belirtti

Bundesliga 1 ile aynı anda maçların oynanmaya başladığı 2. Bundesliga’da oynanan 24 maçta ise ev sahiplerinin galibiyet oranı 41,67 olarak ortaya çıktı. Bu oran seyircili oynanan sezonlardan hiç de aşağı kalır bir oran değil. Ancak spor bilimcisi Memmert, bilimsel açıdan bunun da bir anlamı olmadığını söylüyor.

Bundesliga’da oynanan 56 sezonun yarısı anlamına gelen ilk 28 yılda, iki sezon hariç, iç saha galibiyetleri hep % 50’nin üzerinde olmuş. Diğer 28 yılda ise 4 sezon hariç iç saha galibiyetleri % 50’nin altında kalmış. Yani deplasman takımları ya kazanmış ya da rakiplerden beraberlik kopartmış. Memmert bu durumun, seyahatlerin ve konaklamaların daha konforlu hale gelmesi ve stadyumların şartlarının tüm şehirlerde eşit olmasının deplasman dezavantajını azaltmış olabileceğini belirtiyor. Diğer yandan seyircinin bazen yüksek beklentisi nedeniyle kendi takımının üzerinde büyük bir baskı yaratabileceğini de anlatan bilim insanı, son yıllarda iç saha başarısının giderek düşmesinin bu baskı nedeniyle de ortaya çıkmış olabileceğini kaydetti.

Senin için hazırladığımız haberler