Seyyanen anlamı nedir? Seyyanen zam ne demek, Ne işe yarar?

Ali Bozkurt
05.07.2022 - 17:11 | Son Güncellenme: 05.07.2022 - 17:17

Arapça kökenli olan Seyyanen kelimesi merak edilmeye başlandı. Seyyanen nedir, ne demek ve ne anlama gelir yanı sıra Seyyanen zam nedir ve ne işe yarar gibi meraklar da sürüyor. İşte merak edilenler...

Seyyanen anlamı nedir? Seyyanen zam ne demek, Ne işe yarar?

AJANSSPOR HABER

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması, maaşlar arası makasın büyümemesi için seyyanen zam yapılmalı" ifadelerini kullandıktan sonra seyyanen zam merak edilmeye başlandı. Seyyanen zam nedir ve ne işe yarar? İşte detaylar...

Seyyanen nedir ve ne anlama gelir?

Seyyanen zam kelimenin anlamı itibari ile "eşit zam" olarak kullanılır. Yani bir grup çalışana yapılacak olan maaş artışının eşit olarak yapılmasıdır. Burada maaş zammı, yüzdelik dilimlere göre değil eşit miktarda yapılır. Yüzdelik olarak yapılan zamlar kişinin aldığı maaşa göre farklılık gösterirken, seyyanen zamlar herkes için eşit miktarda alınan zamdır.

Seyyanen zam bütün çalışanlara eşit miktarda zam yapılması anlamına da gelmektedir.

Zam ne demek?

Zam kelimesi Türkçe'de "ekleme, katma" anlamına gelir.

Arapça ḍmm kökünden gelen ḍamm ضمّ z "ekleme, katma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḍamma ضمّ z "ekledi" fiilinin masdarıdır.

Zam kelimesi tarihte bilinen ilk kez Meninski, Thesaurus (1680) eserinde yer almıştır.

Seýyanen ne demek?

Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınan veriler doğrultusunda seyyanen kelimesi, 'Eşit miktarda' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda eşit bir şekilde ya da eşit parçalar halinde gibi anlamı üzerinden de ele alınarak kullanılabilir.

Senin için hazırladığımız haberler