Sivasspor'un sırrı

16.12.2019 - 19:00 | Son Güncellenme: 16.12.2019 - 19:00

Sivasspor'un sırrı

Sivasspor'un sırrı:

OYNA DİK, OYNA

ANALİZ-KENAN BAŞARAN

PEP Guardiola'nın Barcelona ile zirveye çıkardığı pasa dayalı futbolun pabucu dama atılıyor. Pep'in City'si geçen sezon 98 puanla Premier Lig'i kazanmış ancak unutulmasın ki onun panzehiri olarak görülen dikine futbolun temsilcisi Klopp'un Liverpool'u da sadece 1 puan gerisinde kalmıştı. Ve o Liverpool, şu gün itibarıyla en yakın takipçisine 10 puan fark atmış durumda. O takipçi de Pep'li City değil. City, 14 puan geride!

Massimo Allegri de "20 yıl boyunca Pep'i izleyerek yanlış yaptık" itirafında bulunarak, kontra futbolunu ihmal ettiklerini söyledi.

Geçen hafta Radyospor'daki programım Soyunma Odasına konuşan Feyyaz Uçar da "Pas, pas, pas... Sıkıyor artık... 10 şutun, 20 ortan yoksa ne yapayım o kadar pası" dedi.

Pazar akşamı lig lideri Sivasspor, evinde Fenerbahçe'yi, Malatya da deplasmanda Beşiktaş'ı yenerken, az pasla dikine futbolu oynuyordu.

Lider Sivasspor'un geride kalan 15 lig maçının genel tablosu şöyle:

10 galibiyet

2 yenilgi

3 beraberlik

Sivasspor'un aldığı sonuçlar ve topla oynama oranları

Sivasspor-Beşiktaş: 3-0
Topla oynama oranı: 38

Çaykur Rizespor-Sivasspor: 2-1
Topla oynama oranı: 57

Sivasspor-Gaziantep: 1-1
Topla oynama oranı: 70

Başakşehir-Sivasspor: 1-1
Topla oynama oranı: 38

Sivasspor-Trabzonspor: 2-1
Topla oynama oranı: 52

Alanyaspor-Sivasspor: 1-1
Topla oynama oranı: 38

Sivasspor-Ankaragücü: 3-1
Topla oynama oranı: 51

Galatasaray-Sivasspor: 3-2
Topla oynama oranı: 34

Sivasspor-Antalyaspor: 2-1
Topla oynama oranı: 49

Denizlispor-Sivasspor: 0-2
Topla oynama oranı: 48

Sivasspor-Konyaspor: 2-0
Topla oynama oranı: 54

Kayserispor-Sivasspor: 1-4
Topla oynama oranı: 51

Sivasspor-Kasımpaşa: 2-0
Topla oynama oranı: 37

Malatayspor-Sivasspor: 1-3
Topla oynama oranı: 39

Sivasspor-Fenerbahçe: 3-1
Topla oynama oranı: 34

Sonuç

Lider Sivasspor, 33 puanın 20'sini topa rakiplerinden daha az sahip olarak topladı. Ligde büyük sıkıntı yaşayan Kayseri'yi 4-1 ve yine çok parlak bir durumda olmayan Ankaragücü'nü 3-1 yenerken de topa öyle bariz oranda sahip değildi. Oranı sadece yüzde 51'di. Trabzon'un 2-1 yendiğinde de topa yüzde 52 ile hükmetmişti.

Buna mukabil Sivasspor, deplasmanda Rize'ye kaybederken yüzde 57, evinde Gaziantep ile 1-1 berabere kalırken de topa yüzde 70 gibi yüksek bir oranda topa sahip olan taraftı ama bu iki maçta 4 puan kaybetti.

Sivas bir maçı kazanırken topa en yüksek oranı Konya karşısında tutturdu. Ama bu da aman aman bir oran değildi: Yüzde 54. Ki bu oran üç büyüklerin yüzde 60'ları aştığı bir ortamda çok yüksek sayılmaz.

Pas oyunu ve haliyle topa sahiplik oranına önem veren Beşiktaş Teknik Direktörü Abdullah Avcı, takımın yapısını gözetip biraz daha dikine bir oyunu tercih ettiği maçlarda skor almaya başladı.

Pazar akşamı yüzde 67 topa sahiplik ve 637 pasla Malatya'dan üstün olan taraftı. Ama tabelada 2-0 yazdı son düdükle beraber.

Sergen Yalçın, hafta boyunca kontra çalıştıklarını söyledi. Peki Avcı, Yalçın'ın kontra oynayacağını gördüğü ve bunun da kendisini zora düşürebileceğini bildiği halde, neden topa Malatya'yı da ortak etmedi?

Yalçın'ın Malatya'sı Erol Bulut'un Alanya'sı gibi Vodafone'da topa ortak olsaydı, Beşiktaş maçı kazanırdı yüksek ihtimalle. Ya da Alanya, Malatya gibi oynasaydı Bulut, ustası Avcı'yı yenip giderdi.

Pas oyunu, yüksek tekniğe sahip ve özellikle dar alanda hızlı oyunculura ihtiyaç duyar. Bu hız, topla olduğu kadar düşünme hızını da kapsar. Hızlı düşünmek için de kadro istikrarı ve oyun pratiğinizin fazla olması lazım. Ve elbette tek tek oyuncuların da oynatılmak istenilen oyun kültürüne sahip olması gerek. Burak Yılmaz, sizce pas oyununun forveti mi yoksa dikine oyunun mu?

10 kişi kalınca kapanan Kasımpaşa ile 11 kişi olsa da kale önüne Ercan Taner'in deyimiyle iki katlı otobüs çeken Malatya karşısında Burak sahada mumla arandı!

Futbolda ebedi hakikatler yoktur. Dönemsel gerçekler vardır. Her oyun sistemi, panzehiri çıkana kadar hükmünü sürdürür.

Tabii işin esasında da 100 yıldır var olan planlar, revize edilerek veya moda deyimle güncellenip yeni sürüm olarak tekrar sahaya taşınıyor.

Yani gegenpressing'i Klopp bulmadı. Kökü, 60'lardaki Rus Viktor Maslov'a kadar gider. Ama Alman hoca da kavramı yeniledi, geliştirdi. Ekonomik deyimle inavasyona başvurdu. Üç büyüklerin kadro istikrarsızlığından kaynaklanan sıkıntılarına Anadolu takımlarının dikine futbolu da eklenince, ligin dengesi bu sezon daha radikal bir değişime uğradı. Anadolu takımlarının geçmişte deplasmanda oynadıkları dikine futbol, bugün iç saha maçlarında da bir tercihe dönüşüyor.

Sivas, bunu çok başarılı şekilde uyguladığı için 15 hafta sonunda zirveye çıkmış görünüyor. Rıza Çalımbay, içeride dışarıda doğrudan kaleyi düşünen bir futbolu benimseyerek, şimdilik başarıyı yakaladı.

Senin için hazırladığımız haberler