Skafoid kemiği nedir, nerede yer alıyor? Skafoid kırığı nasıl tedavi edilir?

17.04.2021 - 17:50 | Son Güncellenme: 17.04.2021 - 18:04

Fenerbahçe Kulübü, genç kaleci Altay Bayındır'ın skafoid kemiğinde kırık tespit edildiğini duyurdu. Peki, skafoid kemiği nedir, nerededir? Skafoid kırığı nasıl tedavi ediliyor?

Skafoid kemiği nedir, nerede yer alıyor? Skafoid kırığı nasıl tedavi edilir?

Skafoid kemiği nedir, nasıl kırılır? Fenerbahçe'nin 22 yaşındaki kalecisi Altay Bayındır, antrenman sırasında el bileği travması geçirmiş; hastanede çekilen MR sonucunda skafoid kemiğinin kırıldığı tespit edilmişti. Peki, skafoid kemiği nasıl kırılır? Skafoid kemiği el bileği kemiği midir, yoksa el kemiği midir? Skafoid kırıkları nasıl tedavi ediliyor? Skafoid kemiği kırılan bireylerin ne gibi zorluklarla karşılaşması beklenir? 

Skafoid kemiği nedir, nerede yer alır?

El bileği ile el kemiği arasında köprü görevi gören skafoid kemiği, insan vücudundaki en önemli kemiklerden biridir ve kırılması bir hayli güçtür. Daha çok el üzerindeki damarlardan beslendiği için el kemiği olarak da tanımlanan skafoid, bilek bölgesine yakındır.  El bileğinde yer alan en önemli kemiklerden biridir. Skafoid kemiği sayesinde el bileği ve baş parmak arasında bir ilişki kurulur, bir nevi bağlantı sağlanır. Bu kemik, şekil olarak fasulyeye benzemektedir.

Skafoid kemiği nasıl kırılır? 

El bileği üstüne düşme veya skafoid kemiğinin üzerine denk gelecek bir şekilde sert düşme sonucunda skafoid kemiği kırılır. Skafoid kırıklarının tedavisi için farklı yöntemler belirlenir.

Skafoid kırıkları nasıl tedavi edilir?

Skafoid kırıklarında ilk incelenen şey, kırık sonrası parçanın beslenip beslenmediğine ilişkindir. Kemiğin kırılması erken dönemde tespit edilirse, ameliyatla kemik uçları birbirine tam olarak oturtulur ve yeniden damarlanmanın yolu açılır. Geciken durumlarda ise bu bölgede damar kaybı yaşanır. Yani bu bölge bir nevi ölü bölge haline gelir. Kaynama olmaz. 

Senin için hazırladığımız haberler