Slovenya'da rekorlar geldi!

18.09.2017 - 18:14 | Son Güncellenme: 18.09.2017 - 18:14

Slovenya, 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda finalde Sırbistan'ı mağlup ederek tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştı. Bu tarihi şampiyonlukta Slovenya adına her parçanın birbirinden değerli rolleri vardı.

Kokoskov etkisi
 
Slovenya yıllar içinde çok daha güçlü kadrolarla hep beklentilerin altında kalan bir takımdı. Bu kez ellerinde geçmişteki bazı dönemlerden kalite anlamında daha alt seviyede bir kadro vardı. Ama antrenör seçimiyle kadrolarını olumlu anlamda fark yaratabilir hale getirdiler.
 
Kulüp bazında 17 yıldır NBA'de asistan koç olarak görev yapan Igor Kokoskov, baş antrenör olarak Slovenya'nın başarısında en büyük paya sahip isim. Çünkü kadrodaki birçok oyuncunun verimliliğinde onun etkisi dikkat çekiyor.
 
Kokoskov, 2008'in yaz aylarında NBA'de Phoenix Suns teknik ekibine katılmıştı. Suns o zamanlar sezon öncesi Sloven Goran Dragic ile sözleşme imzaladığında bu ikili ilk kez birlikte çalışma şansını elde etmişlerdi. Steve Nash gibi bir yıldızın yer aldığı oyun kurucu rotasyonunda Goran Dragic'in NBA'e adapte olmasında, gelişim kaydetmesinde Kokoskov çok önemli bir yardımcıydı.
 
2017'de Goran Dragic kariyerinin en verimli turnuvasını oynarken yine Kokoskov etkisi söz konusuydu. Oyuncularına sunduğu güven, her paçayı ideal şekilde kullanma çabası, rollerin doğru dağıtımı ile baş antrenör olarak başarının en büyük mimarı konumunda. 

Goran Dragic - Luka Doncic
 
Goran Dragic, milli takımdaki en verimli dönemini Kokoskov yönetiminde yaşadı. Bunun öneminin farkında olarak milli takımı bırakma kararını da bir anlamda Kokoskov'un milli takımdaki durumuna endeksledi.
 
Steve Nash'in yanında Goran Dragic'in gelişimine katkı sağlayan Kokoskov, Luka Doncic'in de milli takım kadrosunda Dragic ile gelişimine olanak sağladı.

Doncic, Real Madrid ile fark yaratan performansına rağmen ilk defa Kokoskov yönetimindeki bir kadroda çok üst düzey sorumluluk aldı ve oyuncu olarak bunun karşılığını da fazlasıyla verdi.
 
Goran Dragic'in 22.6 sayı, 4.4 ribaunt, 5.1 asist ortalamaları ile tamamladığı turnuvayı Doncic de 14.3 sayı, 8.1 ribaunt, 3.6 asist ortalamaları ile tamamladı.
 
Milli takım kariyerinin sonuna yaklaşan Dragic ile milli takım kariyerinin başındaki Doncic'in uyumu Slovenya'yı ilk defa bu turnuvadaki kadar ideal bir düzenle karşımıza çıkardı.

Devşirme tercihi
 
Slovenya, basketbol geçmişi son derece kuvvetli bir ülke olduğundan devşirme oyuncu oynatma ihtimalleri çok tartışılmıştı.
 
İlk olarak Bryant Dunston'ı oynatmayı planlamışlardı fakat o dönemde devşirme oyuncu kararlarını uygulamaya koyamadılar. 2017'de Anthony Randolph tercihi ile turnuvaya gittiler ve bu doğru tercihten kusursuz verim almayı başardılar.  
 
Randolph, THY Euroleague'deki başarılı performansını Slovenya formasıyla yakaladığı 11.7 sayı, 5.2 ribaunt, 1.4 blok rakamlarıyla Avrupa Şampiyonasına da taşımış oldu.

Yardımcı rollerden büyük katkı
 
Dragic-Doncic ikilisinin etkinliğiyle fark yaratan Slovenya'da çok geniş bir kadro söz konusu değil. Fakat eldeki isimlerin kaliteleri ölçüsündeki maksimum verimleri fark yaratmalarını sağladı.
 
Ülkemizde birçok takımın formasını giyen, geçtiğimiz sezon Banvit'te izlediğimiz Gasper Vidmar ve yine daha önce Banvit formasıyla izleme şansı bulduğumuz Klemen Prepelic, turnuvada Slovenya'nın fark yaratan oyuncuları arasında yer aldılar.
 
Gasper Vidmar'ın özellikle savunmada yaptıkları, yakaladığı 1.4 blok ortalaması onu çok değerli bir noktaya taşırken Prepelic'in de final maçındaki 21 sayılık katkısı, turnuva genelindeki 13.8 sayı ortalaması takıma büyük katkı sağladı.
 
Yine kadroda yer alan isimlerden Edo MuricJaka BlazicAleksej Nikolic mücadele güçleriyle takımın oyununa büyük etkilerde bulundular.

Taraftar faktörü
 
Slovenya, kazandığı şampiyonlukla "en düşük ülke nüfusuna sahip şampiyon" unvanını da elde etmiş oldu. 2.8 milyon nüfusla bu unvanın sahibi Litvanya'yı, 2 milyon nüfusla bu unvandan etmiş oldular.
 
Şampiyonluk heyecanı 2 milyon kişinin yaşadığı ülkenin her noktasında hissedilirken İstanbul'da da yoğun bir Sloven taraftar etkisi söz konusuydu. Final maçında 7000 taraftar Sinan Erdem'deydi ki bu ev sahibi olmadığı bir turnuvaya en çok katılım gösteren taraftar rekorunu da onlara getirdi. (Fanatik)

Senin için hazırladığımız haberler