Sokağa çıkma yasağı bitiyor! İşte Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar

21.06.2021 - 16:21 | Son Güncellenme: 22.06.2021 - 09:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. Peki, Kabine Toplantısı'nda hangi kararlar alındı? Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı mı? İşte detaylar...

Sokağa çıkma yasağı bitiyor! İşte Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar

Kabine Toplantısı'nda hangi kararlar alındı? Türkiye, Kovid-19'la mücadelede yeni bir döneme geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Temmuz'dan sonra uygulamaya konulanacak "Yeni Normalleşme Süreci" kararlarını kamuoyu ile paylaştı. Beştepe'de toplanan Bakanlar Kurulu ve Bilim Kurulu heyetlerinin görüşleri doğrultusunda yeni dönemin detayları tartışılmaya açıldı. Vatandaşlar, "sokağa çıkma yasağı kaldırıldı mı, hafta sonu yasağının son durumu" şeklinde aramalar yapıyor. İşte, Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar.

"Gerekli dersi vereceğiz..."

Türkiye'nin salgın sürecindeki gelişimini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, sağlık hizmetlerinden gıda zincirinin devamlılığına kadar her alanda salgın döneminin dünyada parlayan yıldızı olmuştur. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerden etkilenen her kesimin yükünü azaltmaya çalıştık. Kısıtlamaları, üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etki yapamayacak şekilde hazırladık. Sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam 4 milyon 700 bin sınırına dayanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Tarımda yaşanacak kuraklık sebebiyle tedbirlerimizi aldık, alıyoruz. Salgın döneminde fiyatları aşırı şekilde yükseltmeye çalışanlara da izin vermeyeceğiz. Gerekli dersi vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Dünyanın en çok aşı yapan ülkesi..."

Aşılamanın 18 yaş üzerindeki nüfusa düşürüleceğini vadeden Erdoğan: "Haziran ayıyla birlikte aşılamayı hızlandırarak Türkiye’nin bu cendereden bir an önce kurtulabilmesi için ne gerekiyorsa yaptık. Yapacağız. Bugün itibariyle yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza ulaşmıştır. Son bir haftada dünyada en çok aşı yapan ülke konumundayız. Son olarak 30 yaşa kadar indirdiğimiz aşılamayı aynı hızda sürdüreceğiz. Aşılamayı 18 yaş üzerindeki nüfusun tamamına birkaç haftada açacağız. Böylece Türkiye’nin salgını en erken atlatan ülkelerden biri olmak istiyoruz" dedi.

Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı mı?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği sokağa çıkma yasağına değinen Cumhurbaşkanı: "Bugünkü toplantımızda da önümüzdeki dönemde uygulamaya geçireceğimiz kimi hususların istişaresini yaptık. Bu çerçevede 1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kısıtlıyoruz. Müzikle ilgili kısıtlamaları da 24.00’e çekiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Alınan diğer kararlar şu şekilde:

 

  • Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi kısıtlamalar sona eriyor.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında normal düzene geri dönülüyor.
  • HES kodu uygulaması yaygınlaştırılarak sürdürülecektir. Konuyla ilgili diğer ayrıntılar İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer alacaktır.
  • Turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini de 1 ay daha uzatılmıştır.

Önceki Kabine Toplantısı'nda hangi kararlar alınmıştı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mayıs'ta bir önceki Kabine Toplantısı kararlarını açıklamıştı. Bu kararlar şu şekilde:

 

  • Haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında sürecek. Hafta sonu cumartesi 22.00 ile pazartesi günü 05.00’e kadar kısıtlama olacak.
  • Restoran, kafe ve lokanta gibi işletmeler sabah 7 ile akşam 21.00 arasında masaya servis yapabilecek. Saat 24.00’e kadar paket servisi yapabilecekler. Pazar günü de paket servisi yapacaklar.
  • Kahvehane, lunapark, halı saha gibi işletmeler sabah 7 ile akşam 21 saatleri arasında pazar günü hariç çalışabilecekler.
  • Açık ve kapalı alanlardaki nikahlar ve nikah şeklindeki düğün törenleri belirlenen uygulamalara uygun şekilde 1 Haziran’dan itibaren uygulanabilecek.
  • Üniversiteler, 13 Eylül itibariyle başlayacak.
  • Spor kulüplerinin genel kurulları haziranın ilk gününden itibaren gerçekleştirilebilecek.
  • Kamudaki esnek mesai uygulaması yeni bir düzenleme oluncaya kadar devam edecek.
Senin için hazırladığımız haberler