Solakel: "Hedefim şampiyonluk.."

03.11.2015 - 17:53 | Son Güncellenme: 03.11.2015 - 17:53

Adana Demirsporlu Ahmet Burak Solakel, özel açıklamalarda bulundu..

Adana Demirsporlu Ahmet Burak Solakel, Salim Manav'ın sorularını yanıtladı. İşte o röportaj:

Kendinizden ve futbola başlayış serüveninizden bahseder misiniz?
Ben İzmirliyim, futbola da 9 yaşında Bucaspor altyapısında başladım. 17 yaşında profesyonel takıma yükseldim. 2 yılı aşkın bir süre Bucaspor profesyonel takımında oynadıktan sonra Gaziantep BŞB, Adanaspor, Gaziantepspor, Mardinspor, Karşıyaka, Denizlispor ve Samsunspor formalarını giydim. Bu sezon Adana Demirspor’a transfer oldum. Süper Lig ve 1. Lig'de forma giydim. Daha önce kalite farkı varken son yıllarda bu makas kapandı. Özellikle yabancı kontenjanının yükselmesiyle birlikte üst ligden alt lige gelen kaliteli futbolcu sayısı da arttı. Artık PTT 1. Lig'e kaliteli yabancı futbolcular da rağbet ediyor.
Tabii stadyumların kalitesinin artması da bunu cazip kılan bir başka sebep.

Yabancı kontenjanından bahsettiniz. Bu konuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Kalite anlamında faydalı yönlerinin olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan gelen yabancı bir futbolcu mutlaka ülke futboluna katkı sağlayacaktır. Türk futbolcusu için de avantajlı bir durum... Zira gelen isimler ortada bu isimlerle oynamak bir katkı sağlayacaktır. Ama bu oyuncuların kalitesi düşerse kalite anlamında düşük oyuncular gelirse futbolumuza yarar değil zarar sağlar. Bunun da sınırlandırılma ve kural çerçevesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Evet oyuncu gelsin fakat kaliteliyse gelsin. Bence Türkiye’de olan kalitede oyuncunun gelmesinin bir amacı yok.

Adana derbisinde forma giydiniz. Her iki takımda da forma giymiş bir futbolcu olarak derbiyle ilgili duygu ve düşüncelerinizden bahseder misiniz?
Yani her iki takımda da oynamış olmak farklı bir duygu ama ben Adanaspor’da oynadığım dönemde zannedersem 12- 13 yıl geçti. O dönemler Süper Lig'den yeni düşmüştü ve yönetim boşluğu falan vardı ve maddi olarak bayağı sıkıntı çekti Adanaspor da çok fazla hedefe yönelik bir takım değildi. Dolayısıyla çok fazla o havayı tadamamıştım. Tabii ki burada Adana Demirspor çok farklı bir camia büyük bir camiada olduğunuzun farkındasınız. Her oynanan maçta bunu daha fazla hissediyorsunuz ve başarısızlığa tahammülü olmayan bir camia. O yüzden umarım bizler de üzerimize düşen görevi yapıp başarılı oluruz ki bu camiada bu başarıyı yakalamak çok büyük mutluluk olacaktır.

Ligdeki 4 haftalık kötü sürecinizde üzerinizde baskı hissettiniz mi?
4 hafta kötü gittik. Evet skor alamadık. Ama bence o kadar da kötü gidecek bir futbol oynamadık. Kazanabileceğimiz maçlar vardı. Belki berabere bitecek çok ortada oynanan maçlar vardı. Evet ilk 4 haftadaki gibi rakibimizi sindirdiğimiz, rakip üstünde baskı kurduğumuz bir oyun oynamadık. Ama mağlup olacak Gaziantep BŞB maçını geçiyorum. O maçta rakibimiz bizden üstün oynadı. Ama diğer maçlarda skor elde edebilirdik. Onda da futbol şansı bizimle değildi diyebilirim. Skor alamayınca sadece bu ligde değil her yerde böyle oluyor. Taraftar bu kötü süreçte bize anlayışla yaklaştı. Ancak baskıyı üzerimizden atma gücünü gösterdik diyebilirim. Oynadığım kulüplerden Karşıyaka ve Samsunspor’un taraftar anlamında kulübümle örtüşmesi atmosfer olarak beni hazırladı. Zaten böyle atmosferlerde oynamayı seviyorum. Taraftara karşı oynamayı da seviyorum. Her futbolcu da sever diye düşünüyorum. Çünkü futbol o zaman zevkli ve anlamlı oluyor.

Futbolu bıraktıktan sonra düşünceniz nelerdir?
Bu iş performans işi; sahada yüreğini koyup oynama işi. Eğer bunu kaç yaşına kadar iyi bir şekilde yapabiliyorsan bu iş o zamana kadar gider. Evet Türkiye’de belli kalıplara oturtulmaya çalışıyor bazı şeyler ama artık görüyoruz dünya futbolunda ve Türkiye’de hangi futbolcunun kaç yaşına kadar ne kadar performans verdiklerini o yüzden ben daha 33 yaşındayım verebilecek çok şeyim var. Bu işi severek yapıyorum, isteyerek yapıyorum, işime sahip çıkarak yapıyorum. O yüzden şu anda hiçbir şey düşünmüyorum.

Geride kalan 15 yıllık profesyonel futbolculuk kariyerinizde, unutamadığınız maçlar hangileri?
Yakın zamanda Adana derbisi benim için çok çok önemliydi kolay kolay unutulmaz ve her futbolcuya da nasip olmaz tabii. Unutamadığım maçlarım var. Süper Lig'de var. Oynadığım Beşiktaş maçı var. İnönü Stadı'nda Gaziantepspor ile Beşiktaş’ı 1-0 yenmiştik o maç var. Ondan sonra Karşıyaka ile play-off finali oynadık Kasımpaşa’ya finalde kaybettiğimiz sezon sanırım 2008 yılıydı. Geçen sezon Samsunspor’da iken finalde kaybettiğimiz Mersin İdmanyurdu ve Antalyaspor maçları var.

İki sezon üst üste Samsunspor forması altında play-off finalinde şampiyonluğu kaybetmek sizleri nasıl etkiledi?Sezona başlarken bu sezon şampiyon olmamız lazım diye bir duygu vardı. Samsunspor’da çok özel oyuncuların olduğunu düşünüyorum. İki yılda öyle bir arkadaşlık vardı ki gelen her oyuncu o takıma adapte olabiliyordu. Mesela dışarıdan sorunlu diye tabir edilen oyuncular bizim takıma gelip çok iyi performans sergileyebiliyordu. Bunun en güzel örneğini Ofoedu olarak verebilirim. Karşıyaka’dan sorunlu ayrılarak Samsunspor'a gelmişti. Çok başarılı bir grafik çizdi. Bu diğer oyuncular için de geçerli. Öyle bir takım ortamı vardı orada ama sonunu getiremedik. O şampiyonluğu orada yaşayamadım. Benim hala hedefim şampiyonluk. İnşallah o zaferi Adana Demirspor çatısı altında yaşayacağım. Ben 4 tane final oynadım. Hiçbirinde bir üst lige çıkamadık. Artık şampiyonluk yaşamak istiyorum.

Ligde birçok genç futbolcu ile forma giydiniz. Bu futbolculardan beğendiklerinizle ilgili düşünceleriniz nelerdir?Samsunspor’da Canberk Aydın var. O da Samsunpor’a özel bir oyuncu altyapısından yetişen. Zannetmiyorum patlayıcı gücü bu kadar olan bir oyuncu nadirdir yani Türkiye’de olan parmakla sayılır. Kişilik karakter olarak sağlam ve efendi bir insan. Ben Canberk’in iyi yerlerde olacağına inanıyorum. Alperen Pak var. O da iyi bir oyuncu, kuvvetli, çalışmayı seven, gelişmeyi seven gerçekten öyle üst düzey diyemem ama gelişime açık ve gelişimi isteyen bir futbolcu çabalayan bir futbolcu fiziksel özellikleri gayet iyi. Yaşına göre değişik mevkilerde oynayabilme özelliği var. Bu arkadaşımız da çok başarılı olacaktır diye düşünüyorum.

Şu anda aynı takımda oynadığımız Joseph Attamah var. Kişisel özellikleri de olsun futbol oynama özellikleri de olsun çok iyi bir oyuncu ve hem de iyi bir insan. İyi yerlere geleceğini ve iyi yerlerde futbol oynayacağını düşünüyorum. Joseph Attamah için şu anda bu lig sadece bir geçiş noktası diye düşünüyorum.

Ümit Özat ile alışkın olduğumuz ters ayaklı bek futbolcusu özelliğini sizinle de görüyoruz. 2 haftadır sağ bek mevkisinde oynuyorsunuz, futbol yaşantınızda daha önce bu mevkiide oynadınız mı?
Hocam hafta içerisinde "Hiç sağ bek oynadın mı?" diye sordu. Ben de uzun yıllar önce oynadığımı ifade ettim. Sağ bek olarak Gaziantepspor’da oynamıştım. O zamandan bu yana hiç oynamadım ama oynayabileceğimi ifade ettim. O da o şekilde takdir etti. Benim görüşüm evet sürekli oynadığınız mevkinin rahatlığı olmuyor başka mevkide oynadığınız zaman sağ bek sol bek her ikisinde de aynı işleri yapıyorsunuz. Sağ ayağım benim sadece yürümeye yaramıyor yani kullanabiliyorum. (Gülerek )

Son olarak, zorlu Göztepe deplasmanından 3 puan ile döndünüz. Düşünceleriniz nelerdir?
 Sizin de ifade ettiğiniz gibi zorlu bir deplasmandan galibiyet aldık. Bu maçı kazanmamız seri yakalamamız adına çok önemliydi. Bizim için üst sıralarda rakibimiz olduğunu düşündüğümüz bir takım onu yenip puan cetvelinde üzerine çıktık.

Röportaj: Salim MANAV 

Senin için hazırladığımız haberler